Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Torra: "Els presos polítics han d'estar lliures per justícia i treballarem fins a aconseguir-ho"

Avisa que apropar-los a centres penitenciaris de Catalunya "no es pot considerar de cap manera un gest del govern espanyol" ni "cap moneda de canvi"

  •  Deixa clar que “cada dia de l’any i allà on siguem” posarem de manifest la situació d’“anormalitat absoluta” que viu Catalunya, amb presos polítics, exiliats i “el dret a l’autodeterminació criminalitzat”
 
  • El cap de l’Executiu ha participat a Washington en la cerimònia d’inauguració de l’Smithsonian Folklife Festival, que té Catalunya i Armènia com a països convidats
El president Torra i la consellera Borràs a l'Smithsonian Folklife Festival. Autor: Ruben Moreno

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquesta tarda des de Washington que “els presos polítics haurien d’estar lliures per justícia” i per això “la nostra lluita seguirà fins a aconseguir-ne la plena llibertat”. “Són persones honorables que no mereixen ser a la presó sense sentència”, com s’està veient, ha dit, en països com Bèlgica, on “pels mateixos motius pels quals hi ha presos polítics a Espanya els consellers estan lliures”. “És la justícia espanyola la que està en qüestió davant de la justícia europea”, ha reblat.


En declaracions als mitjans després de participar en la inauguració de l’Smithsonian Folklife Festival, el president ha advertit que la decisió d’apropar els presos polítics a centres penitenciaris de Catalunya “no es pot considerar de cap de les maneres com un gest del govern espanyol”. I en aquest sentit ha recordat que els mateixos presos “ens demanen no ser moneda de canvi de res en les negociacions que necessàriament han d’existir entre els governs de Catalunya i d’Espanya”. En qualsevol cas el cap de l’Executiu s’ha felicitat pel que això suposarà per als seus familiars.
 
Quim Torra ha deixat clar que “cada dia de l’any i allà on siguem” posarem de manifest la situació d’“anormalitat absoluta” que viu Catalunya. “Seria un error que a Washington no parlés de la situació gravíssima que viu el país, perquè enlloc d’Europa existeix un govern democràtic que hagi estat destituït i empresonat”. I, ha afegit que “és als EUA on millor es pot entendre la causa justa de la llibertat de Catalunya”, perquè “són un crit a la llibertat”.
 
En aquest sentit, i en relació amb la recepció d’obertura del Folklife Festival, el president de la Generalitat ha criticat el discurs pronunciat ahir a la nit per l’ambaixador espanyol, “una ofensa inacceptable com a president”. “Va arribar a un punt d’insult personal”, ha lamentat.
 
 
El Folklife Festival
 
El president Torra ha participat aquesta tarda en la inauguració de l’Smithsonian Folklife Festival, un dels certàmens “més importants del món en cultura popular” que rebrà al voltant de 8 milions de persones. El cap del Govern ha agraït “la professionalitat i els esforços” que han fet els organitzadors per tenir Catalunya i Armènia com a països convidats de l’edició d’enguany. “És un privilegi ser aquí, perquè podem explicar què és la cultura catalana i el nostre projecte es basa en la cultura, la llibertat i el talent dels catalans, res millor que explicar-nos aquí”, ha afirmat.

Després de la cerimònia inaugural, el president ha visitat l’Espai Catalunya i Armènia, que participen en l’edició d’enguany del festival com a cultures convidades. Durant la visita Quim Torra ha estat acompanyat del director del Center for Folklife and Cultural Heritage, Michael Atwod Mason.
 Cercador

Cercador

Destaquem