Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Treball, Afers Socials i Famílies tramita d'urgència 418 places per acollir joves migrats sense referents familiars

Les actuacions se centraran en donar resposta a la franja d'edat de 15 a 17 anys, on es concentra la majoria dels joves sense referents familiars que arriben a Catalunya

  • El Govern ha aprovat aquest matí una partida de 10,5M€ addicionals per posar en marxa aquests serveis
  • La creació d’aquestes recursos d’urgència és una de les primeres mesures per fer front a l’arribada massiva d’adolescents nouvinguts després de la reunió de la Taula d'Acció convocada des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies la setmana passada

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, acompanyat de la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Georgina Oliva, ha anunciat que es destinaran 10,5 milions d’euros addicionals per atendre l’arribada massiva de joves adolescents migrats sense referents familiars. Per fer front a aquesta situació d’emergència, es crearan 418 places de serveis especialitzats en infància, adolescència i joventut. El conseller ha explicat que la creació d’aquestes noves places “ens permetrà donar resposta i atendre millor aquests joves”. “El nostre objectiu principal és atendre i garantir els drets d’aquests adolescents i, per això, apostem per situar-los al centre de la intervenció”, ha dit El Homrani.
 
En aquest sentit, les actuacions se centraran en donar resposta a la franja d’edat de 15 a 17 anys, on es concentra la majoria dels joves sense referents familiars que arriben a Catalunya. En aquest sentit, les mesures d’urgència es destinaran a cobrir les necessitats d’inclusió, formació i emancipació dels joves propers a la majoria d’edat i el seu acompanyament posterior per a la seva inclusió social.
 
La partida de 10,5 milions d’euros addicionals per fer front a aquesta emergència es distribuirà de la manera següent:
 
  • 250 places de serveis de primera acollida i atenció integral de joves migrats sense referents familiars.
  • 168 places per a la transició a la vida adulta (per a joves de 16 a 18 anys i majors de 18 anys).
 
D’altra banda, també s’ampliarà i es millorarà el servei de trasllats per atendre les necessitats en tot el territori. Això contribuirà a millorar i agilitzar els tràmits que molts d’aquests joves han de fer a la Ciutat de la Justícia. Actualment, la plantilla que s’encarrega d’aquest servei està formada per 6 educadors i 5 conductors. Amb aquestes noves mesures la plantilla creixerà i passarà a estar formada per 2 coordinadors, 16 educadors i 14 conductors. “Amb la creació d’aquest dispositiu facilitem que la primera atenció que reben els joves es faci a través d’educadors i personal especialitzat, fent d’aquesta manera un acompanyament més amable”, ha destacat el conseller.  
 
Totes aquestes actuacions donen resposta a la vocació del Govern de la Generalitat de millorar les condicions de vida de totes les persones que es troben dins el territori, en especial dels infants i adolescents. El conseller ha explicat que ens trobem “davant d’una crisi migratòria que va més enllà del fenomen dels joves migrats no acompanyats i, per això, estem treballant conjuntament amb el món local i les entitats per donar una resposta humanitària a aquesta situació”. “No hem d’oblidar que la millor manera de reforçar els Drets Humans passa per donar una resposta global: als països d’origen, durant el trajecte i l’arribada i, en aquest sentit, tant l’Estat espanyol com sobretot la Unió Europea han de revisar els seus plantejaments”, ha destacat El Homrani.
 
Durant el 2017 van arribar a Catalunya 1.489 joves migrats sense referents familiars. Una xifra que duplica la de 2016 i triplica la de 2015. Segons les dades del primer semestre de 2018, es preveu que enguany es pugui duplicar el nombre d’arribades de l’any passat.
 
Tot i l’augment d’arribades de joves i adolescents migrats, des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’ha fet un gran esforç per ampliar els serveis i atendre a tots aquests joves. El conseller també ha aprofitat per reconèixer la tasca dels més de 30 municipis que acullen recursos per atendre aquests joves.
 
Des de l’estiu del 2017 fins ara s’han creat més de 800 noves places. Prèviament, el 2016 també s’havien creat una vuitantena de places. Amb la posada en marxa de les places previstes ara es disposarà de gairebé 1.300 places per atendre aquesta emergència social.Cercador

Cercador

Destaquem