Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Cop policial a la màfia armènia instal·lada a Europa

 

. La investigació ha permès conèixer a fons l’estructura d’aquesta complexa organització i acreditar la seva participació en delictes com pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals, tràfic d’armes, contraban de tabac, suborn, corrupció en apostes esportives i també en delictes contra el patrimoni
 
. A l’operatiu, en què treballen més de 1000 policies, es preveu la detenció de 142 persones i realitzar 73 entrades i s’han realitzat escorcolls a Madrid, Barcelona, València, Alacant, Albacete, Elx i Cartagena
 
. Participen set agents d’Interpol i Europol en tres oficines mòbils instal·lades a Barcelona, València i Alacant per tal d’analitzar totes les dades obtingudes pels investigadors espanyols
 
 
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) i de la Policia Nacional estan desenvolupant durant el matí d’avui una operació conjunta contra una de les majors organitzacions criminals d'origen armeni assentades a Europa.
 
Més de 1.000 agents de tots dos cossos policials participen en un operatiu sense precedents en el qual es preveu detenir 142 individus i practicar 73 entrades i escorcolls a Madrid, Barcelona, València, Alacant, Albacete, Elx i Cartagena. El dispositiu compta amb la col·laboració d'Interpol i Europol que han traslladat set agents i tres oficines mòbils instal·lades a Barcelona, València i Alacant per analitzar totes les dades obtingudes en l'operació policial.


Investigació en dues fases
 
La investigació es va iniciar a principis de l’any 2016 arran del doble assassinat de dos ciutadans georgians vinculats a l'organització criminal liderada per un dels seus caps que ostentava el rang de Vor v Zakone (traduït com a lladre de la llei), motiu pel qual es va crear un equip conjunt de recerca format per agents de la Policia Nacional i dels Mossos d´Esquadra. Tot això sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 2 de Terrassa (Barcelona) i amb coordinació de la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada.
 
Al llarg d'aquesta investigació, s'ha pogut comprovar l'existència d'una àmplia organització criminal assentada en tot el territori nacional de caràcter internacional dedicada a una multitud d'activitats delictives, especialment robatoris amb força a vehicles, tràfic de drogues, contraban de tabac, corrupció en apostes esportives.

Atenent a l'amplitud i l'abast de l'organització, els agents van decidir dividir la recerca en dues grans fases. La primera es va desenvolupar el 28 de novembre de 2017 moment en que es va desarticular un entramat criminal associat a l'organització criminal. Es van realitzar més de 30 detinguts d'origen georgià i 14 diligències d'entrada i escorcoll a domicilis, empreses i establiments associats a l'organització.
 
La segona fase s'està duent a terme des de primera hora d’avui per desarticular aquesta organització criminal d'origen armeni, íntimament relacionada amb l'entramat criminal georgià desarticulat a finals de l’any passat i amb vincles internacionals a Estats Units, França, Bèlgica, Itàlia i Lituània. S’estan fent 73 entrades i escorcolls en domicilis, empreses i establiments comercials a les demarcacions de Madrid, Barcelona, València, Alacant, Albacete, Elx i Cartagena. Es preveu detenir aproximadament 142 persones, la majoria d'origen armeni. Entre els detinguts cal destacar que es troben 6 líders criminals, considerats les màximes autoritats criminals als països que formaven l'extinta Unió  Soviètica.

Simultàniament, el jutjat ha emès cinc ordres internacionals de detenció i ordenat el bloqueig de nombrosos comptes corrents i l'embargament de béns mobles i immobles.

Els integrants d'aquesta organització criminal armènia es dividien en dues grans faccions enfrontades entre elles i liderades cadascuna per un Vor v Zakone, els quals s'erigien com a caps d'altres Vor establerts en diferents demarcacions espanyoles i en països estrangers.

Aquests Vor, juntament amb els seus homes de confiança, dirigien amb mà de ferro a una multitud de membres dedicats a diferents activitats delictives, com ara el tràfic de drogues i armes, tràfic il·lícit de vehicles sostrets, robatoris en domicilis, contraban de tabac, receptació d’articles de joieria, corrupció en apostes esportives, suborns o extorsions.
 
 
Obschak, caixa comuna de l'organització criminal

Part dels beneficis obtinguts per aquests clans criminals eren aportats en forma de donació o impost a una caixa comuna, denominada obschak. Els caps mafiosos ordenaven agredir els qui no volguessin contribuir amb l'esmentada obschak, i, fins i tot, van arribar a ordenar la mort de dos integrants, acció que els investigadors van frustrar després de confiscar l'arma de foc que anava dirigida per cometre els fets.

La xarxa criminal comptava amb la col·laboració d'altres líders criminals assentats en diferents països d'Europa, els qui al seu torn també rebien el seu benefici econòmic. Per a dur a terme aquest flux de capital il·lícit, els membres de l'organització amb càrrecs intermedis o superiors, utilitzaven a integrants de menor rang per rebre i enviar els diners a través d'empreses especialitzades o fer lliurament en mà als grans capdavanters. Al mateix temps, els diferents Vor gestionaven el capital il·lícit amb la finalitat de realitzar inversions patrimonials o compres de material subhastat per vendre-ho a l'estranger i així blanquejar els beneficis.
 
 
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 26 de juny de 2018


Cercador

Cercador

Destaquem