Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Govern aposta per augmentar els hàbits esportius dels escolars per millorar la seva salut

  • La Secretaria General de l'Esport i el Departament de Salut expliquen l'enquesta "Els hàbits esportius dels escolars a Catalunya 2016" i l'Enquesta de Salut de Catalunya 2017

El secretari general de l’Esport (SGE) ha expressat avui durant la Jornada que "l'objectiu del Govern és que més persones practiquin esport durant tota la vida” i que aquest hàbit es realitzi sense discriminació de gènere. Per Gerard Figueras, aquests estudis “ens donen eines per treballar per evitar la caiguda en l’índex de pràctica esportiva entre els adolescents” i ha mostrat la voluntat de la SGE de realitzar l’enquesta de menors de manera regular per comprovar els canvis que es puguin produir. 

 
Per la seva banda, la Dra. Carmen Cabezas ha deixat clar que “la pràctica esportiva és clau tant per al desenvolupament dels nois i noies com per a la prevenció de l’obesitat infantil”, ha recordat la bona entesa entre el Departament de Salut i la SGE en diverses iniciatives de foment de l’activitat física que estan en marxa a Catalunya i ha apuntat que un dels reptes és augmentar aquest hàbit en l’entorn escolar, conjuntament amb el Departament d’Ensenyament.
 
La Secretaria General de l’Esport ha presentat en primer lloc els resultats de l‘enquesta “Els hàbits esportius dels escolars a Catalunya 2016”, impulsada per la SGE i realitzada per ITIK Consultoria Esport i Lleure. El  treball és el primer d’aquestes característiques d’àmbit català, que analitza els nivells de pràctica esportiva de la població escolar catalana de 6 a 16 anys, així com les motivacions, freqüència i tipus de pràctica que es produeix en el territori.
 
Jordi Viñas, soci director d’ITIK, ha detallat sobre l’estudi que el 72,8% dels escolars catalans practica esport de manera regular (un 78% dels nois per davant del 68% de les noies), la gran majoria dels quals ho fan de manera organitzada, un percentatge que es pot considerar elevat i, a priori, al nivell de països i regions considerats esportivament desenvolupats. Amb tot, aquest índex reflecteix la pràctica esportiva mínima d’un dia per setmana i es redueix substancialment en el cas de l’anàlisi de l’alumnat que compleix amb els consells de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de realitzar un mínim de 60 minuts de pràctica físico-esportiva diària d’intensitat moderada.
 
A més, un cop analitzats els resultats per franges d’edats o per sexes, apareixen alguns elements que haurien de servir per guiar les polítiques esportives públiques per a la població d’aquesta edat. L’informe apunta, per una banda, una clara davallada en l’índex de pràctica en la transició de l’etapa de primària cap a la secundària (es perd un 10% d’escolars, sobretot noies, que baixen un 14% respecte el 6% dels nois), i, de l’altra, que els escolars nascuts fora de Catalunya fan menys esport (54,7%, amb un 48% de noies i un 61% de nois actius) que els nascuts al país (74,4%).
 
A continuació, la Dra. Carmen Cabezas ha presentat les dades de la darrera  Enquesta de Salut de Catalunya 2017 sobre infants i adolescents. Cabezas ha explicat que un de cada tres infants de 6 a 12 anys té excés de pes, que un 31% practica oci actiu però que un 40% es decanta per l'oci sedentari, una xifra que és major (46%) en els nois que en les noies (33%).
 
El Departament de Salut elabora aquesta enquesta semestralment per conèixer les necessitats de salut de la població, cosa que permet planificar actuacions que contribueixin a millorar la qualitat de vida de la ciutadania.
 
En la jornada celebrada al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, hi han assistit representants d’administracions locals, dels Consells Esportius i de federacions, així com dirigents esportius, entre d’altres.
 
En la part final de la jornada, la Dra. Eva Ferrer, coordinadora de la Unitat de Medicina de l’Esport de l’Hospital de Sant Joan de Déu, ha fet una clara aposta per la divulgació i la sensibilització social per evitar l’abandonament esportiu de les nenes i contribuir a la igualtat d’oportunitats. Ho ha fet a partir de l’informe “Salut i esport en femení. La importància de mantenir-se activa des de la infància”, que ha elaborat Faros Sant Joan de Déu, la plataforma de promoció de la salut i el benestar infantil del centre hospitalari.
 
Elaborat sota una perspectiva de gènere i multidisciplinària, Eva Ferrer ha reclamat “apoderar les famílies” perquè tinguin un paper més actiu a l’hora de fomentar els hàbits actius de les filles i evitar que abandonin l’esport en el pas de primària a secundària, més espais i activitats a les escoles perquè les noies facin esport a les hores d’esbarjo, i lluitar contra els estereotips i prejudicis de gènere alhora que s’afavoreix la formació integral de nois i noies.
 
Coneguda aquesta “fotografia de com evoluciona el sector esportiu”, en la colenda, el director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, ha afirmat que “marxem amb deures” de la jornada, ha instat a una estreta col·laboració entre la Secretaria General de l’Esport i els Departaments de Salut i Ensenyament per pal·liar els dèficits observats i ha recordat el consens obtingut entre el sector esportiu en el Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya que haurà de culminar amb una nova Llei de l’Activitat Física i l’Esport.


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem