Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Calvet: "Els ports són un gran actiu i places com la del Port de Vilanova els connecten a les seves ciutats"

  • El nou espai, amb una superfície de 13.000 metres quadrats, es converteix en la plaça pública més gran de la capital del Garraf
 
  • Ports de la Generalitat ha dut a terme les obres, que han durat quatre mesos i han suposat una inversió de 870.000 euros

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha inaugurat avui la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú que, amb una superfície de 13.000 metres quadrats, es converteix en la plaça per a ús ciutadà més gran d’aquest municipi. Els treballs, executats per Ports de la Generalitat, s’han dut a terme durant quatre mesos, amb una inversió de 870.000 euros.
 
Durant l’acte, el conseller ha destacat el fet que els ciutadans han pogut decidir com volien que fos la plaça. “És una plaça feta entre tots i un exemple de la convivència entre els ports i les ciutats. Més enllà de les infraestructures com aquesta plaça, les infraestructures no són res sense la gent”, ha detallat Calvet. El conseller, natural de Vilanova i la Geltrú, ha argumentat perquè les seves primeres visites des del seu nomenament han estat a ports: "Catalunya és un país de mar. Tenim la voluntat de donar la màxima importància a l'economia blava”. Per acabar, Calvet ha destacat: “entre la inversió pública i la privada, aquí tenim una eina formidable per a la ciutat i el país.”
 
La plaça s’ha urbanitzat a un sol nivell per mantenir la visibilitat del mar des del passeig marítim i s’han construït dues grades contínues com dos grans bancs per delimitar la plaça sense perdre la perspectiva del mar. També s’han construït tres grans parterres de 400 metres quadrats cadascun en els quals s’han plantat espècies arbòries autòctones i 31 palmeres distribuïdes en aquests espais i a l’entorn de la plaça. En un d’aquests parterres s’ha col·locat l’hèlix de l’embarcació pesquera La Mercè per preservar-ne la memòria històrica ja que és un emblema per als vilanovins.
 
El mobiliari urbà és tot nou i s’ha col·locat seguint els criteris del passeig marítim. L’espai s’ha dotat de lluminàries LED d’alt rendiment i de baix consum per reduir l’estalvi energètic. Pel que fa als paviments, s’han col·locat seguint els criteris del projecte guanyador del concurs d’idees.
 
Integració del front portuari
 
El volum edificable de la plaça del Port s’ha acumulat a la zona que ja està edificada, eliminant les barreres entre el port i la ciutat i millorant la relació  entre els edificis existents i les oficines portuàries. Així, l’entorn de la nau que ocupaven les antigues drassanes s’ha urbanitzat de manera provisional. I l’oficina de l’Associació Trajo de Garbí, d’amarradors de nàutica popular, ha estat enderrocada. Els associats disposen ara d’un nou mòdul prefabricat de fusta, de 80 metres quadrats, que dona servei a aquesta associació i està situat al costat de la zona pesquera.
 
El projecte també ha permès crear un nou pas de vianants que connecta la plaça del Port amb la Rambla de la Pau, donant continuïtat al front marítim i integrant encara més el teixit urbà amb el port. Per la seva banda, el Club Nàutic ha iniciat aquests dies les obres per integrar les instal·lacions de l’entitat amb la vila, amb la col·locació del primer tram de banc corregut que anirà al llarg de la façana marítima.
 
Podeu mirar el vídeo de les obres de la plaça en aquest enllaç: https://youtu.be/iE8U6sFx6T4
 
Concurs d’idees
 
El projecte de remodelació de la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú neix amb l’estudi de detall presentat per Ports de la Generalitat. Amb posterioritat es va fer un procés de participació ciutadana que va permetre cercar el màxim consens veïnal, ciutadà i polític per definir l’espai i la seva interrelació amb el passeig marítim. L’any 2015 es va fer un concurs d’idees per a l’ordenació del front marítim de Vilanova i las Geltrú, que havia d’ordenar el passeig marítim i la plaça del Port, on s’hi van presentar un total de 24 propostes.
 
El projecte guanyador, que portava per lema Voramar, va ser escollit per un jurat pluridisciplinar amb una àmplia representació d’associacions, administracions, entitats, grups polítics i col·legis professionals. Aquest projecte proposava que la plaça del Port fos un gran espai públic i que l’edificabilitat es concentrés a la zona on hi ha les oficines portuàries. La proposta guanyadora ha estat adaptada per la Generalitat i l’Ajuntament amb tres objectius: urbanitzar la plaça del Port, mantenir la visibilitat del mar des del passeig marítim i integrar el nou espai al front portuari.
 
La gestió, de l’Ajuntament
 
Per a la gestió del nou espai, Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han signat un conveni i han creat una comissió de seguiment interadministrativa. L’acord estableix que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú podrà utilitzar la plaça del Port i les seves instal·lacions per a l’organització d’actes i activitats relacionades amb l’oci, la cultura, l’esport, la música i el lleure.
 
L’Ajuntament es farà càrrec del manteniment, la conservació, la neteja i l’ús de la plaça del Port, mentre que l’empresa pública del Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha fet càrrec de les obres d’urbanització d’aquesta plaça i en continuarà sent el titular. Així mateix, l’Administració local haurà de vetllar per la vigilància i el control d’activitats que es desenvolupin dins de l’àmbit de la plaça del Port.



Cercador

Cercador

Destaquem