Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament de Cultura proposa Joan Elies Adell com a director de la Institució de les Lletres Catalanes

  • La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presidit aquest matí el primer Consell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes després de prendre possessió del càrrec el passat dissabte 2 de juny
  • Borràs proposarà al Govern el nomenament de Joan Elies Adell com a director de la Institució
  • Està previst que el Govern faci el nomenament del càrrec en la reunió del Consell Executiu de dimarts que ve

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presidit aquest matí la reunió del Consell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes. Es tracta de la primera reunió d’aquest òrgan des que Laura Borràs ha assumit la el càrrec de consellera. El Consell assessor és l’òrgan consultiu de la Institució. Emet la seva opinió sobre les qüestions que són sotmeses per la degana, pel director i per la Junta de Govern i proposa les accions que considera convenients per complir millor els objectius de la Institució. El Consell Assessor de la ILC ha estat el primer de tots els consells que ha convocat la consellera des que ha assumit el càrrec “per deferència i per necessitat perquè cal nomenar un nou director”, ha dit. En la seva primera intervenció Laura Borràs ha recordat l’absència del conseller Puig i ha assegurat que la formació de govern ha estat “una forma de defensar-nos”. El Consell Assessor no es reunia des del mes de juny de l’any passat.
 
La consellera ha destacat els principals eixos de la ILC en els pròxims anys. En aquest sentit, ha destacat el desplegament de Pla Nacional de Lectura, la proposta de celebració de Consells Executius del Govern centrats només en la cultura per “dissenyar polítiques transversals amb tots els departaments tenint com a eix la cultura”. I ha posat d’exemple les Biblioteques escolars o el municipi lector. “Hem de trobar tots els nivells que ens permetin poder treballar conjuntament”, ha dit. També ha avançat la proposta de crear un consell de consellers on s’incorporarien els darrers titulars del departament “per compatir coneixement”. En el Consell Assessor s’ha presentat la Memòria 2017 de la ILC i la darrera edició de postals literàries.
 
Nomenament d’Adell
 
Laura Borràs, proposarà al Govern el nomenament de Joan Elies Adell com a nou director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en substitució d’ella mateixa que va deixar el càrrec el passat mes de gener per ser diputada al Parlament de Catalunya.
 
D’acord amb els estatuts de la ILC, el director de la institució és nomenat pel Govern, a proposta del conseller de Cultura, un cop escoltat el Consell Assessor de la Institució.
 
La consellera de Cultura ha posat de relleu la idoneïtat d’Adell per ocupar el càrrec de director i ha destacat la seva faceta com a poeta, el seu perfil docent i coneixedor de la literatura catalana i la seva competència digital.
 
Trajectòria de Joan Elies Adell
 
Joan Elies Adell (Vinaròs, 1968) és llicenciat en Filologia Hispànica (1991), llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València (1993) i Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València (1995).
Fins al desembre de 2017 ha estat responsable de l’Oficina a l’Alguer de la Delegació del Govern a Itàlia i coordinador de les activitats culturals i lingüístiques de la Delegació. Fins el 2015 va ser Director de l’Espai Llull a l’Oficina de l’Alguer.
 
Ha estat professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a les universitats de València (1996), Rovira i Virgili (2000) i a la Universitat Oberta de Catalunya (2008). Actualment és professor del Màster en Literatura en l’Era Digital on dóna classe en el mòdul ”Els estudis literaris i la literatura comparada en l’era digital”.
 
Poeta, traductor i crític literari, Adell ha publicat diversos poemaris, ha traduït Millo de Angelis i Antoni Coronzu i ha participat en l’antologia La Tercera Illa. Poesia Catalana de l’Alguer (1945-2013). Té assajos escrits sobre la cultura catalana a l’Alguer, Màrius Sampere, Rafael Caria, Joan Vinyoli, Maria Mercè Marçal, Joan Fuster i Joan Brossa, entre altres. També sobre crítica literària, poesia digital, literatures a la xarxa o comunicació i música en l’era digital. Ha participat en obres col·lectives al voltant de la literatura en l’era digital, les poètiques electròniques i l’evolució del consum musical.

La Institució de les Lletres Catalanes
 
La Institució de les Lletres Catalanes és una entitat autònoma del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya creada per llei del Parlament de Catalunya de 1987. L'antecedent històric de la Institució va ser l’organisme homònim creat el 1937, en plena guerra civil, pels escriptors catalans fidels a la República. L'any 2011 el Parlament de Catalunya va aprovar una modificació d'aquesta llei de creació  amb l'objectiu d'adaptar la ILC al context polític, cultural i de l’administració de l’actualitat. El 14 d’octubre de 2017 la Institució de les Lletres Catalanes va celebrar el 80 aniversari de la seva creació i el 30 aniversari del seu restabliment amb l’entitat intervinguda per l’Estat. La llavors directora i avui consellera de Cultura, Laura Borràs va qualificar l’acte de celebració “Cultura contra barbàrie”, que es va fer al palau Robert, “d’inclusiu i plural, com ho són les lletres catalanes”.Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem