Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els arxius de Catalunya aposten pels serveis digitals a la ciutadania amb prop de 2,5 milions de documents consultats

  • Els usuaris digitals són actualment molt més de la meitat dels globals. 500.000 persones han consultat els documents a través dels cercadors d’arxius

Amb motiu de la celebració demà dissabte del Dia Internacional dels Arxius, enguany sota el lema Governança, Memòria i Patrimoni, el Departament de Cultura fa balanç de l’estat dels arxius a Catalunya a través de la publicació dels principals indicadors del sistema d’arxius del país.  
 
Catalunya compta amb 330 arxius distribuïts arreu de Catalunya, amb una concentració de centres arxivístics a les comarques de la província de Barcelona, seguida de les de Tarragona. El 44% són de titularitat de l’administració local, el 15% de titularitat privada, el 9% de l’església i l’1% de l’Estat. La Generalitat de Catalunya és titular del 31% dels equipaments, amb 38 arxius comarcals, l’Arxiu Nacional de Catalunya i 31 arxius centrals administratius. La inversió en el funcionament dels arxius és de 25 M€, dels quals el Departament de Cultura aporta 8.000.000 M€.
 
El total dels arxius del sistema custodien 16.889 fons documentals amb un marc cronològic que va des del segle IX fins a l’actualitat. Aquests ocupen una superfície de més de 250.000 m2 i 1.004.997 metres de documentació dipositada. Entre els fons, de natura molt diversa, destaquen en quantitat els procedents de l’administració pública seguit dels fons judicials. Pel que fa a la tipologia de documents, més de 33 milions són fotografies, prop de 325.000 són pel·lícules i vídeo, i més de 250.000 pergamins.
 
La mitjana de consulta anual és de gairebé 2 milions i mig de documents, més de la meitat per internet. Pel que fa als usuaris, dels prop de 700.000 que consulten anualment els arxius, la majoria ho fan a través d’internet (513.617 usuaris digitals). En aquest sentit, destaquen les consultes fetes al portal web Arxius en línia que ha rebut 480.817 visites durant el 2017.
 
Els darrers anys, en el marc de la societat digital, s’han impulsat diverses polítiques de digitalització. Actualment, a Catalunya hi ha més de 16 milions de documents digitalitzats.
 
També cal destacar l’esforç de divulgació i difusió al gran públic que organitzen els arxius anualment. En el cas de la Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura s’han organitzat 2.200 activitats durant el 2017 amb més de 56.000 assistents.
 
Pel que fa a l’Arxiu Nacional de Catalunya, el 2017 ha ingressat 37 nous fons documentals i ha rebut un total de 184.823 usuaris presencials i virtuals que han consultat 218.384 documents, la majoria dels quals a través del portal Arxius en línia. Destaquen els prop de 1.400 escolars que han realitzat activitats didàctiques.
 
Dia Internacional dels Arxius
 
El Dia Internacional dels Arxius, una jornada promoguda pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) el 2008, té com a principal objectiu conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius i la singularitat dels documents que s’hi conserven, sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament, sensibilitzar el sector públic i privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar-ne l’accés, i promoure i millorar la imatge dels arxius mundialment.
 
En aquest sentit, tots els arxius de Catalunya es mobilitzen durant una setmana oferint tot tipus d’activitat cultural que apropi aquests equipaments a la ciutadania. Totes les activitats programades es poden consultar al web de la jornada: http://patrimoni.gencat.cat/dia2018
 


pdf pdf ANC- inforgrafia
pdf pdf Infografia SAC

Cercador

Cercador

Destaquem