Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La consellera Vergés impulsarà la perspectiva de gènere en les polítiques de salut en la nova legislatura

  • Visita la Unitat d'Atenció Integral a les Agressions Sexuals de l’Hospital Clínic, en el seu primer acte públic al capdavant de Salut
  • La consellera lloa l’acompanyament amb què es tracta a la víctima en aquesta unitat, que ara amplia el servei a menors de 16 a 18 anys

Un dels eixos que es potenciaran en aquesta nova legislatura serà intensificar la inclusió de la perspectiva de gènere en les polítiques de salut. Així ho ha anunciat aquest matí la consellera de Salut, Alba Vergés, en el seu primer acte públic al capdavant del Departament. Ha estat en una visita a la Unitat d'Atenció Integral a les Agressions Sexuals de l’Hospital Clínic, després de reunir-se amb els seus professionals i la direcció del centre.
 
La consellera ha emmarcat la visita a aquest servei en la potenciació de la vessant de gènere en moltes de les actuacions que es volen prioritzar en aquest mandat. En aquest sentit, per donar un impuls definitiu a la igualtat de gènere en salut, es vol aprofundir en el coneixement de les desigualtats per abordar-les, garantir que s’incorpora a l’hora de planificar les estratègies i serveis de salut i analitzar l’entorn laboral dels professionals de la salut per identificar desigualtats.
 
Alba Vergés ha posat en valor “l’acompanyament” amb què es tracta a les persones usuàries d’aquesta unitat del Clínic, per part de professionals de diverses disciplines –psicologia, ginecologia, treball social-, amb l’objectiu de “recuperar a la víctima d’una agressió sexual sense que mai sigui revictimitzada en aquest procés”. Vergés ha reconegut la tasca de les infermeres en detectar, fa anys, la necessitat d’aquest servei, que ara compta amb personal format que pot ajudar professionals d’altres hospitals o centres de primària a tenir aquesta visió centrada en la víctima. A més, segons la titular del Departament, el bon funcionament d’aquesta unitat farà estudiar la extensió d’iniciatives similars a altres punts del territori.
 
Servei ampliat a menors de 16 a 18 anys
La consellera ha anunciat que des del maig l’Hospital Clínic ha ampliat aquesta unitat a menors de 16 a 18 anys, a més dels adults que ja atenia fins ara. L’objectiu és reforçar el seguiment i l’atenció a la salut mental d’aquestes persones. Això ha implicat el reforç de l’equip que s'ha traduït amb dues incorporacions. Per un costat la d’un psicòleg infantojuvenil amb l’objectiu d’oferir informació i suport; disminuir la reacció psicològica inicial; evitar les seqüeles psíquiques; tractar els trastorns depressius i posttraumàtics, quan s’hagin produït; i recuperar la qualitat de vida i el funcionament previ a l’agressió. I per l’altra amb la incorporació d’un infectòleg per a la detecció i prevenció de les malalties de transmissió sexual.
 
L’Hospital Clínic és, des de 1994, un centre de referència pel que fa a l’atenció a les agressions sexuals; des del 2004 fa un seguiment integral de les víctimes des dels serveis de psicologia i psiquiatria i infectologia. En aquest sentit, l’objectiu és donar una atenció centrada en les necessitats de les víctimes i oferir un millor seguiment, que doni continuïtat a l’atenció rebuda a les urgències i que passi el menor temps possible des que és visitada a Urgències fins que rep les visites d’infectologia i salut mental.
 
El servei atén cada any unes 300 persones, de les quals un 92% són dones; en el darrers anys hi ha hagut un increment sostingut. Segons la Dra. Lluïsa Garcia Esteve, coordinadora del Programa de psiquiatria perinatal i gènere, des de l’inici de la unitat, l’any 1998, el Clínic ha atès 2.800 víctimes. El cost global de la unitat s’eleva a 224.643 €, tot i que el cost previst per a poder absorbir l’atenció d’adolescents de 16 a 18 anys és de 78.000 €.
 
Les agressions sexuals són un dels delictes més freqüents que afecten les dones. En un 50% dels casos es produeixen trastorns psiquiàtrics persistents, com la depressió i el trastorn per estrès posttraumàtic. La majoria de les víctimes experimenten símptomes psicològics durant les primeres setmanes, amb alteracions de la son, la gana, l’estat anímic i el funcionament habitual. Aquestes alteracions poden millorar durant els tres mesos següents. La intervenció precoç permet disminuir la reacció psíquica i la cronificació dels trastorns.Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem