Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

'Vida en sombras' i l'obra completa de Llobet Gràcia, en DVD

  • L’edició, realitzada amb la col·laboració del segell Intermedio, culmina el treball de preservació i difusió de la filmografia de Llobet Gràcia que la Filmoteca de Catalunya va emprendre l’any 2012
  • El DVD inclou dues versions restaurades de ‘Vida en sombras’ i 22 curtmetratges amateurs realitzats pel cineasta
  • La presentació, divendres 15 de juny a les 18.30 h a la Sala Laya, inclourà la projecció del documental de Jaume Pujadas ‘El cor del pi negre’, dedicat a Llobet Gràcia

Llorenç Llobet Gràcia (Sabadell,1911-1975) representa, com pocs cineastes, la fascinació per les imatges en moviment. Aquesta tendència el va fer entrar al món del cineclubisme com a fundador dels Amics del Cinema de Sabadell el 1935 i el 1926 va començar a rodar amb una càmera domèstica Pathé Baby.
 
Va desenvolupar una trajectòria brillant com a cineasta amateur abans i després de la seva única incursió al cinema professional amb Vida en sombras (1948). En aquests films amateurs, Llobet proposa gairebé sempre una reflexió sobre allò que s’hi està representant, introduint-hi elements de distància, moltes vegades de manera irònica.
 
Vida en sombras, el seu solitari llargmetratge, és cinema sobre cinema, cinema dins del cinema, amb matisos autobiogràfics. El film mostra la relació vital del protagonista, Carlos Duran, amb el cinema, des del seu naixement en una barraca de fira on projecten pel·lícules dels germans Lumière fins a ser reporter de noticiaris i finalment director. La Guerra Civil afectarà profundament la seva vida familiar però, malgrat els contratemps, el cinema l’ajudarà a sortir de la depressió i seguirà sent el motiu de la seva existència. Realitzada en ple franquisme, Vida en sombras es una pel·lícula radicalment diferent de les del seu entorn, temporal i cultural, i explica el rebuig que va suscitar entre els que havien de jutjar-la en el moment de la seva realització, que van convertir-la en una pel·lícula maleïda. Els seus protagonistes eren Fernando Fernán Gómez y María Dolores Pradera, recentment desapareguda.
 
L’any 1983, Filmoteca Española va emprendre una primera restauració a partir de les dues còpies de 16 mm que llavors es van poder localitzar. Aquest treball es va presentar als festivals de Barcelona i Valladolid, on, per primera vegada, Vida en sombras es va poder confrontar amb una nova generació d’espectadors capaços d’apreciar la seva modernitat. L’any 2007 es va localitzar a Barcelona una còpia nova de la pel·lícula, que es va dipositar a la Filmoteca de Catalunya. Aquesta troballa va permetre plantejar una nova restauració, comptant aquest cop amb les possibilitats de la tecnologia digital. El resultat d’aquest treball és el que ara es publica en DVD, després d’un procés que parteix de les còpies que es van utilitzar en la primera restauració analògica i de la nova, i decisiva, tercera còpia. Aquesta versió ha estat projectada en diversos festivals i cinemateques de tot el món.
 
Obra completa
L’edició que ara es presenta, en col·laboració amb Intermedio, consta de tres DVD que recullen la totalitat dels films conservats del cineasta: el llargmetratge Vida en sombras (1948), i 22 curtmetratges amateurs en 9,5mm i 16mm rodats entre 1926 i 1954. S’ha inclòs també una versió inèdita de Vida en sombras, set minuts més llarga, que correspon al muntatge previ a la censura i que s’ha pogut restablir gràcies als talls en 35mm dipositats per Miquel Porter i Moix a la Filmoteca de Catalunya. El pack també incorpora el documental Bajo el signo de las sombras, dirigit per Ferran Alberich, responsable de la restauració. Acompanyen als films textos de Daniel Sánchez Salas, Ferran Alberich i Esteve Riambau, que celebren i ens apropen a la figura i l’obra del cineasta. El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de Filmoteca Española, la família Tresserra i l’ajuda i complicitat de les filles del cineasta: Antònia i Beatriu Llobet Sans.
 
En la presentació del DVD, divendres 15 de juny a les 18.30 h a la Sala Laya, comptarem amb la presència de: Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya; la directora del Centre de Conservació i Restauració, Mariona Bruzzo; Ferran Alberich, responsable de la restauració de Vida en sombras; Oriol Font, responsable d’Intermedio, i Jaume Pujadas, director del documental El cor del pi negre, un original i personal homenatge a Llorenç Llobet Gràcia que es projectarà juntament amb el primer curt dirigit per Llobet Gràcia l’any 1926, El terrat.
 
 
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem