Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Capturat el linx ibèric detectat a l'àrea metropolitana de Barcelona

  • Tècnics del projecte Life Iberlince, juntament amb membres dels Agents Rurals, del Servei de Fauna i Flora i de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló van capturar ahir l’animal, detectat a un hort d’aquest municipi el passat 29 de maig

 

  • L’exemplar va ser traslladat immediatament al Centre de Fauna de Torreferrussa, per comprovar el seu estat de salut, i canviar-li el collar de seguiment, que havia deixat de funcionar

 

  • Un cop confirmat el seu bon estat, Litio ha estat traslladat a Andalusia, per ser alliberat de nou a la natura, en un indret més adequat per al seu desenvolupament en llibertat

Litio, el linx ibèric (Lynx pardinus) detectat el passat 29 de maig a un hort de Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, va ser capturat ahir, amb l’objectiu de garantir la seva seguretat. L’animal es movia per una zona propera a nuclis urbans i infraestructures viàries, poc adequada per al seu òptim desenvolupament.
 
El Cos d’Agents Rurals (CAR) va dur a terme la localització, identificació i seguiment del linx fins que va ser capturat, després de rebre un avís del propietari d’un hort de Santa Coloma de Cervelló. A partir d’aquell moment, es va establir un operatiu per localitzar l’animal i verificar que realment es tractava d’un linx ibèric. Un cop identificat, es va dur a terme un operatiu de seguiment  juntament amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, a l’espera de l‘arribada de l’equip de captura. Ho han explicat aquest dijous a Barcelona el responsable del projecte Life Iberlince, Miguel Ángel Simon; el tècnic del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat Santi Palazón, el cap regional del Cos d’Agents Rurals a Barcelona, Jaume Bosch;  i la tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, Ciara Escoda, tot destacant que “la coordinació entre totes les parts ha estat clau per garantir l’èxit de l’operació”.

L’operatiu de captura ha estat organitzat per un equip d’una desena de persones, entre els tècnics del projecte europeu Life Iberlince, Agents Rurals, membres del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, i de l’ajuntament de Santa Coloma de Cervelló. L’animal va entrar en un dels tres paranys col·locats amb aquest objectiu.
 
Immediatament, va ser traslladat al Centre de Fauna de Torreferrussa, on un equip veterinari el va inspeccionar i li va treure mostres per tal d’avaluar el seu estat de salut. També li van treure el collar GPS que duia, per tal de descarregar les dades de seguiment que ha acumulat en tot aquest temps, i conèixer amb més detall el seu recorregut des de Portugal, on va ser alliberat el 2015 dins del projecte europeu, fins a prop de Barcelona.
 
Un cop comprovat el bon estat de salut, l’equip d’Iberlince va traslladar l’animal fins a Andalusia, on se li col·locarà un nou collar de seguiment i es tornarà a alliberar en un indret més adequat

Litio, un linx poc convencional
 
El collar que duia l’animal i la col·laboració dels experts dels programes de reintroducció d’aquesta espècie a la Península Ibèrica, i els responsables del projecte Life IberLince van permetre la seva identificació.
 
Litio és un mascle alliberat el 2015 a Portugal, que va néixer el 2014 al centre de cria en captivitat del Acebuche, a Huelva, i va ser capturat de nou el 5 de maig del 2016 a la finca Gibraleon (Huelva), després d’observar mancances en la seva adaptació al medi. Es va tornar a alliberar a Portugal, al Vale do Guadiana, i pocs dies després la senyal de GPS que emetia el seu collar es va perdre.
 
Es tracta de la primera vegada que es detecta la presència d’un linx ibèric a Catalunya des de principis del segle XX.
El projecte Life Iberlince, en el qual participen Portugal i Espanya (Extremadura, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia) pretén recuperar la distribució històrica de l'espècie mitjançant la reintroducció. Amb els treballs de conservació desenvolupats s'ha aconseguit passar de 94 exemplars el 2002 a 589 en l'últim cens de 2017.
 
 
Podeu descarregar les imatges en vídeo aquí.
Podeu descarregar les fotografies de l’operatiu aquí.


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem