Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Premi Medi Ambient de la Generalitat reconeix la trajectòria de DEPANA i la contribució de Paco Muñoz a la lluita contra el malbaratament alimentari

·       El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lliurat els guardons, que enguany han distingit també l’empresa Masias Maquinaria en la modalitat recerca, per una prova pilot per allargar la vida dels teixits
 
·       En la modalitat d’iniciatives, el projecte de simbiosi industrial del Polígon Bufalvent i el projecte de l’Associació Espigoladors de lluita contra el malbaratament alimentari des d’una economia social s’han repartit aquest premi

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha lliurat aquest dimarts, 5 de juny, el Premi Medi Ambient 2018, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient.
 
Aquest Premi, que reconeix públicament la tasca de persones, entitats, organitzacions i institucions a favor del medi ambient se centra enguany en les  modalitats de recerca i innovació, i iniciatives, en l’economia circular. En la modalitat de trajectòria el premi reconeix a persones o institucions dedicades a la protecció i millora del medi ambient.

Dues trajectòries destacades
 
D’una banda, el Premi a la trajectòria de protecció i millora del medi ambient ha estat per la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural DEPANA, pels seus més de 40 anys treballant a favor de la natura i el medi ambient, com a primera entitat ecologista de Catalunya. El jurat ha destacat “el seu ressò mediàtic, i la seva participació i organització de bona part de campanyes de salvaguarda del medi natural a tot Catalunya”, així com el seu treball amb la ciutadania amb projectes d’educació ambiental. Les dues altres propostes finalistes han estat el Consorci del Ter i l’Associació Trenca.

A més, ha acordat una menció honorífica a títol pòstum en la modalitat de trajectòria a Paco Muñoz Gutiérrez, geògraf i tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant més de 20 anys. El jurat ha valorat el seu lideratge en la lluita contra el malbaratament alimentari, mitjançant la Plataforma Aprofitem els Aliments, que va fundar. També el seu compromís amb la natura, promovent iniciatives innovadores (Gotimplora), liderant projectes de millora de gestió de residus, i apostant per l’ambientalització de màquines de venda automàtica, i de festes majors (gots reutilitzables).

Reaprofitament de roba usada
 
Pel que fa a la modalitat de recerca, entre les tres iniciatives finalistes, el jurat ha escollit “Let’s wear it again”, de l’empresa Masias Maquinaria (la Garrotxa). Es tracta d’un projecte d’economia circular centrat en el sector tèxtil, que ha consistit en una prova pilot per processar 500 kg de roba usada que ja no es pot tornar a comercialitzar per convertir-la en fil reutilitzable dins del sector tèxtil. El jurat ha valorat molt favorablement l’estalvi de recursos naturals del projecte i l’allargament de la vida del material tèxtil. Distingeix la iniciativa per demostrar que l’economia circular és possible i viable econòmicament en un sector molt important a Catalunya com és el tèxtil.
 

Les altres dues iniciatives finalistes han estat “R3BIFER: Green Composites for Circular Economy”, de Thermal Recycling of Composites, i “Cleanleach”, de l’ Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
 
Premi compartit per dues iniciatives
 
Finalment, en la modalitat d’iniciatives de protecció i millora del medi ambient, el jurat ha decidit distingir-ne dues de les tres finalistes, que es repartiran a parts iguals aquest premi. D’una banda, a l’Associació d’empresaris del Polígon Industrial Bufalvent (Bages), pel projecte pilot de simbiosi industrial, que inclou la primera oficina de simbiosi industrial de Catalunya. El projecte va néixer amb l’objectiu d’optimitzar els recursos materials i energètics del polígon, i el 2017 van crear l’oficina de sinèrgies, ampliant el seu radi a tota la comarca del Bages. L’oficina s’està convertint en l’entitat de referència en el foment de la transició de les empreses de la comarca cap a l’economia verda i circular.

D’altra banda, el jurat ha distingit l’Associació Espigoladors, pel projecte i la marca social “Es im-perfect”, que ofereix paquets de productes reaprofitats, promovent, alhora, una economia social. I és que l’associació dona feina a persones amb situació de risc d’exclusió social de manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible. La tercera iniciativa finalista ha estat la intel·ligència artificial aplicada als residus, de Sadako Technologies.
 

Amb els premis, el jurat ha volgut mostrar que la circularitat pot tenir diverses dimensions. Per això, destaca iniciatives que tant poden ser aplicades per moltes empreses amb recursos diversos, com per organitzacions petites, i que poden ser replicades en altres empreses del sector agroalimentari, un dels principals de Catalunya.
 
Dia Mundial del Medi Ambient
 
El Premi Medi Ambient 2018 s’ha lliurat coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, instaurat per l’Organització de les Nacions Unides per alertar sobre la degradació ambiental i donar a conèixer les necessitats de preservar i millorar el medi ambient. Es tracta de la campanya més important a nivell mundial de foment de la sensibilització i l'acció que se celebra des del 1974. En tots aquests anys, ha contribuït a conscienciar la ciutadania sobre qüestions ambientals, com ara la contaminació de la mar i l'escalfament global, el consum sostenible i delictes contra la natura.
 
 


Cercador

Cercador

Destaquem