Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Alerta del Pla INUNCAT per la previsió d'augment del cabal dels rius Garona i Noguera Ribagorçana a causa de les pluges i el desgel

  • Es preveu que el cabal del riu Garona pugui superar a partir d'aquesta nit el valor de 150 m3/s per les pluges previstes avui en capçalera, afegit al desgel. Aquest cabal pot produir inundacions a l'entorn dels rius.
  • El cabal del Noguera Ribagorçana, sobretot aigües avall de Pont de Suert, també pot assolir nivells importants
  • Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions a l’entorn del riu Garona i limitar les activitats al riu i entorn per la possibilitat de desbordaments
 
 
Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) per la crescuda del cabal dels rius Garona i la capçalera del Noguera Ribagorçana.
 
Segons la informació rebuda de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), davant la previsió de pluges a partir d’aquesta tarda i fins la propera matinada, afegida al desgel i els episodis de pluges d’aquests darrers mesos, el cabal dels rius podrà arribar a valors importants. La CHE preveu que es pugui arribar a 150 m3/s al riu Garona, o inclús superar aquest nivell. Les possibles afectacions a causa d’aquesta pujada del cabal del riu es preveu a partir de la nit i propera matinada. Els cabals previstos poden produir inundacions a l'entorn dels rius amb afectacions a diverses zones, inclosos nuclis urbans i infraestructures.
 
Es podrà veure afectat tot el curs del riu Garona a la Val d'Aran. Pel que fa al Noguera Ribagorçana, es podrien veure afectats els municipis aigües avall de Pont de Suert.
 
El cabal del riu Garona la passada matinada ja ha estat elevat amb un valor màxim de 102 m3/s sense que s'hagin reportat danys.
 
Caldrà seguir l’evolució de l’episodi de pluges perquè si els xàfecs es desplacen cap a l’est també es veuria afectat el Noguera Pallaresa.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les pluges siguin de caràcter local però intenses i acompanyades de tempesta i, en alguns punts, de calamarsa. Aquests xàfecs podrien deixar aportacions de més de 50 m3/s a les capaçaleres dels rius.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució a l'entorn del Garona i la capçalera del Noguera Ribagorçana i evitar activitats al riu i a prop. Cal estar molt atents de matinada davant la possibilitat d'inundacions.
 
Es recomana en general que la ciutadania s’allunyi de les rieres, dels torrents i de les zones de muntanya que es poden inundar, i no hi estacioni el vehicle. També s’aconsella no travesseu cap riu, ni riera ni zona inundada amb aigua. Encara que no ho sembli, els cotxes poden flotar amb poca alçada d'aigua i ser arrossegats amb facilitat. Cal extremar la vigilància de matinada davant la possibilitat de desbordaments que afectin zones urbanes o infraestructures . 
 
Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha avisat les activitats de lleure de joventut previstes a la zona perquè no facin actvitats a prop del riu i ha demanat als municipis que vigilin la llera, reportin les possibles incidències i es mantinguin connectats a la xarxa de telecomunicacions d'emergència.


Cercador

Cercador

Destaquem