Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els equipaments museístics de Catalunya incrementen la seva activitat i el nombre de visitants d'un 6% el 2017

  • El Departament de Cultura dona a conèixer els indicadors 2017 dels museus i col·leccions obertes al públic amb motiu del Dia Internacional dels Museus

Amb motiu de la celebració demà divendres del Dia Internacional dels Museus, el Departament de Cultura, a través del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, fa balanç dels equipaments museístics catalans.
 
Els indicadors 2017, recullen una selecció de les dades estadístiques dels equipaments museístics del país i la seva distribució territorial, l’activitat museística i els visitants anuals.
 
Durant el 2017, s’han donat d’alta 10 espais museístics entre els quals destaquen el Castell de la Santa Creu de Calafell, el Centre d'Interpretació Espai Besalú; el Museu del Pessebre de Catalunya, i la Casa natal de Leandre Cristòfol a Os de Balaguer. Dels 492 equipaments museístics del país, 96 són de titularitat pública i 16 de titularitat privada, generant en conjunt un volum econòmic al voltant dels 250 M €.
 
Pel que fa als visitants, cal destacar el seu increment: 24.052.460 visitants, un 6 % més que durant el 2016 (22.694.874). Els museus registrats van rebre un total de 10.550.268 visitants i les col·leccions obertes al públic 13.502.192. Del total, un 8,8% són escolars. Territorialment es manté la tendència dels darrers anys i els museus que han rebut més visitants són els de la comarca del Barcelonès i les comarques litorals, on es concentra la major part d’equipaments museístics del país, la població i el turisme.
 
Pel que fa a l’activitat museística, destaquen les accions destinades a la conservació del patrimoni i el seu coneixement així com les accions més divulgatives adreçades a difondre el patrimoni al conjunt de la ciutadania. Durant el 2017 es van adquirir 28.080 objectes patrimonials, es van realitzar 125 projectes de recerca, es van produir 1.015 exposicions temporals que van rebre 9.425.710 visitant i es van generar 8.166 activitats culturals i educatives en les quals hi van participar 2.615.349 persones.
 
Finalment, com a novetat dels indicadors dels Museus de Catalunya 2017, es recullen les dades d’usuaris web i xarxes socials. El conjunt del sistema museístic del país va rebre 13.557.975 visites web que van visualitzar un total de 55.920.212 pàgines i compta amb 139.620.593 de seguidors a Facebook i 53.912.243 a Twitter.
 
El resum d’aquests indicadors reafirma un cop més la importància del paper que juguen els museus en el desenvolupament de la societat catalana, esdevenint centres clau per a la cohesió social, l’educació i el desenvolupament turístic i econòmic del país. Així mateix, l’increment de l’activitat museística i el nombre de visitants durant el 2017 reflecteix l’esforç que, des dels equipaments museístics catalans i les institucions que els lideren, s’està realitzant per tal de seguir uns principis i criteris d’actuació comuna per a tot el conjunt del país, recollits al Pla de Museus de Catalunya: innovació i canvi, transparència i equitat, visió sistèmica i planificació, governança compartida, flexibilitat, col·laboració i partenariats, sempre posant l’accent en la dimensió social dels museus i l’accessibilitat universal.

En aquest sentit, aquest 2018 el Departament de Cultura està desplegant en estreta col·laboració amb els principals agents de la gestió del patrimoni del país, diverses accions centrades en la diagnosi, la planificació, l’accessibilitat, els plans estratègics, la innovació i el coneixement de públics. Actuacions adreçades a construir i desenvolupar un sistema museístic equilibrat, sostenible i de qualitat que abasti el conjunt del país i que s’aniran implementant i presentant al sector al llarg de l’any.
 
En el document adjunt hi podreu trobar el detall dels indicadors del balanç.Cercador

Cercador

Destaquem