Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Filmoteca de Catalunya acull la mostra Arqu[in]FILM, amb l'estrena de tres documentals de producció recent

  • Els films reflexionen sobre les narratives urbanes i arquitectòniques, amb mirades a creacions contemporànies de Nova York, Portugal i l’Equador
 

La quarta edició de la Mostra de Cinema d’Arquitectura Arqu[in]FILM, organitzada per ArquinFAD, se celebrarà els propers 18, 19 i 20 de maig a la Filmoteca de Catalunya en el marc de la Setmana de l’Aquitectura de Barcelona 2018. El cicle compta amb el comissariat de Martin Garber, director d’ Ojo Cónico, entitat dedicada a reflexionar sobre la relació entre l’arquitectura i els mitjans audiovisuals, i presentarà tres documentals inèdits entre nosaltres.
 
En un moment en què cada vegada costa més discernir la realitat de la irrealitat en la informació presentada pels mitjans de comunicació, la temàtica de l’edició de 2018 d’Arqu[in]FILM gira entorn de la intersecció entre la ficció i la no-ficció, i la manera en què ambdues construeixen narratives urbanes i arquitectòniques. Tot i que la programació gravita al voltant de la no-ficció, les pel·lícules, ja sigui per la temàtica o per la realització, ens aproximen en certa manera a una narrativa que podria sorgir de la ficció.
 
El primer documental, Big Time, se centra en l’arquitecte danès Bjarke Ingels, que el Wall Street Journal qualifica com una de les estrelles més rellevants del món del disseny, i la revista Time ha situat entre les 100 persones més influents del món. El film fa un retrat íntim d’una ment genialment innovadora i del seu esforç per mantenir la personalitat davant del reconeixement i la fama, i l’acompanya durant sis anys en la lluita per completar un dels seus projectes més importants fins a la data, el gratacel de Nova York W57 i el Two World Trade Center. Martín Garber Salzberg, director d’ojo cónico i comissari de l’Arqu[in]FILM, s’encarregarà de la presentació divendres 18 de maig.
 
Aires Mateus: Matéria em Avesso explora el treball d’aquest estudi d’arquitectes portuguès, i mostra en tota la seva complexitat i contradicció la contemporaneïtat, una condició difícil d’expressar en l’àmbit de l’arquitectura. La seva profusa obra ho confirma, amb propostes que generen un llenguatge amb un fort impacte universal. D’aquesta universalitat emergeix l’adaptació al territori arrelada clarament en la tradició portuguesa. En la interpretació del treball dels arquitectes Aires Mateus es troba un afany, gairebé un desig, per l’apropiació cinematogràfica, per la invenció del lloc, la confrontació entre cos i matèria. El documental utilitza la dansa i el moviment de la coreògrafa i ballarina contemporània Teresa Alaves da Silva, amb música original de Noiserv. El presentarà dissabte 19 de maig Ivan Blasi, responsable de comissariat, premis i programes de la Fundació Mies van der Rohe, i el director, Henrique Pina participarà en un col·loqui posterior a la projecció.
 
Finalment, Hacer mucho con poco posa el focus en l’arquitectura contemporània equatoriana. Se centra en la pràctica d’estudis joves de la generació postcrisi financera, que es van haver de plantejar un canvi de paradigma en la manera d’encarar l’ofici, cosa que els va donar molta visibilitat i reconeixement internacionals. La clau d’aquest èxit és la construcció d’una identitat pròpia a partir d’una producció que exalça els valors locals, tant materials com humans, i que es caracteritza per la consciència social, econòmica i ambiental amb la qual afronten els seus projectes. Esperit col·lectiu per damunt d’individualitats. Els directors del documental, Katerina Kliwadenko i Mario Novas, presentaran la pel·lícula que tanca la mostra el diumenge 20 de maig.
 
 
Sessions del cicle Arqu[in]FILM:
Big Time Kaspar Astrup Schröder. Dinamarca. 2017
Divendres 18 de maig / 19.30 h
Presentació a càrrec de Martin Garber
Aires Mateus: Matéria em Avesso
Henrique Pina. Portugal. 2017
Dissabte 19 de maig / 19.30 h
Presentació i col·loqui a càrrec d’Ivan Blasi i Henrique Pina
Hacer mucho con poco
Katerina Kliwadenko, Mario Novas. Equador. 2017
Diumenge 20 de maig / 19.30 h
Presentació i col·loqui a càrrec de Katerina Kliwadenko i Mario Novas
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem