Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Les oficines territorials i compartides de l'ATC s'estrenen amb la campanya de la renda i de patrimoni 2017

  • Per primera vegada, les 32 oficines tributàries de l’Agència ofereixen el servei de cita prèvia amb personal i estructura propis
  • 78 treballadors de l’ATC repartits per tot el territori ajudaran els contribuents a fer la seva declaració des d’avui, 10 de maig, i fins al 2 de juliol

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) participa per primera vegada, amb personal i estructura propis, en la campanya presencial de l’IRPF corresponent a l’exercici 2017, que comença avui. Amb 78 persones repartides per tot Catalunya en les 32 oficines territorials i compartides amb les administracions locals (inclouen la seu de la Zona Franca, les 3 delegacions de Girona, Lleida i Tarragona, les 15 oficines territorials i les 13 oficines de serveis tributaris), l’Agència catalana ofereix el servei de cita prèvia, que es pot demanar fins al 29 de juny, trucant al telèfon 901 22 33 44, per ser atès a les oficines de l’ATC des d’avui mateix, 10 de maig, i fins al 2 de juliol.
 
Segons les dades de l’anterior campanya de la renda de l’any 2016, l’any passat es van atendre 25.530 persones, i l’AEAT va recaptar 72.416 milions d’euros en concepte d’IRPF, dels quals 15.459 milions a Catalunya.

Impost sobre el patrimoni
 
Aquells contribuents que hagin de fer la declaració de l’impost de patrimoni poden demanar cita prèvia a través de la seu electrònica de l’ATC http://atc.gencat.cat, del telèfon 012, o bé a les oficines que presten el servei: la seu central de la Zona Franca, les 3 delegacions territorials i l’Oficina Territorial al Barcelonès Nord.
En aquest cas, el termini per demanar cita prèvia s’acaba el 26 de juny. L’atenció presencial s’inicia avui, 10 de maig, i s’allargarà fins al 27 de juny.
En total, l’any passat es van presentar 74.516 declaracions i la recaptació per aquest concepte va arribar als 493 milions d’euros, 474 dels quals durant la campanya de patrimoni. L’ATC va ajudar en total 224 contribuents a elaborar la seva declaració de patrimoni.
 
Tenint en compte les últimes dades del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2015-2018 de l’ATC, durant l’any 2017 s’han liquidat 44,494 M€ de l’impost sobre el patrimoni, 21,177 més que el 2016, en què es va registrar una liquidació per aquest concepte de 23,317 M€.
 
D’altra banda, les autoliquidacions induïdes s’estimen en 1,362 M€ (1,180 M€ l’any 2016).
 
5 tipus de deduccions autonòmiques de l’IRPF
 
En la declaració de la renda 2017 es preveuen fins a 5 tipus de deduccions en el tram autonòmic de l’impost. En primer lloc, les que tenen en compte circumstàncies personals: per naixement o adopció d’un fill o una filla (cada progenitor pot deduir 150 euros en declaració individual i 300 euros en declaració conjunta); i les destinades a contribuents que hagin enviudat els anys 2015, 2016 o 2017 (deducció de 150 euros, o 300 euros si es té a càrrec algun descendent que doni dret a aplicar el mínim per descendents).
 
En segon lloc, les deduccions relatives a l’habitatge habitual: per lloguer (es pot deduir el 10% les quantitats satisfetes, amb un topall màxim de 300 euros en les declaracions individuals o de 600 euros en les declaracions conjuntes o de família nombrosa); i per la rehabilitació de l’habitatge habitual (deducció de l’1,5% de les quantitats satisfetes amb una base màxima de 9.040 euros).
 
El tercer tipus de deduccions agrupa tres conceptes de donatius a entitats. En el primer, el ciutadà que fa contribucions pel foment de l’ús de la llengua catalana o occitana es pot deduir el 15% de la quantitat donada (amb el màxim del 10% de la quota íntegra autonòmica). Els donatius per al foment de la recerca científica i la innovació tecnològica permeten unes deduccions del 25% (també amb el màxim del 10% de la quota íntegra autonòmica). I finalment, els donatius en benefici del medi ambient, la conservació del patrimoni natural i la custòdia del territori (inclouen una deducció del 15%, en aquest cas amb un màxim del 5% de la quota).
 
En quart lloc, la deducció pel pagament d’interessos de préstecs per a estudis de màster o doctorat permet deduir el 100% dels interessos corresponents a préstecs concedits per mitjà de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca. 
 
I en cinquè i últim cas, la deducció per afavorir l’emprenedoria per inversions d’àngels inversors, que, amb determinats requisits, permet deduir el 30% de les quantitats invertides en l’adquisició d’accions o participacions socials com a conseqüència d’acords de constitució o ampliació de capital (un màxim de deducció de 6.000 euros).
 
Patrimoni inclou 2 bonificacions
 
Pel que fa a la campanya de patrimoni, es manté el mínim exempt de 500.000 euros. L’habitatge habitual també està exempt amb un import màxim de 300.000 euros. És obligatori presentar la declaració quan la quota resulta a ingressar o si el valor dels béns i drets és superior als 2 milions d’euros.
 
En aquest cas, les bonificacions que es poden aplicar a Catalunya són de 2 tipus: la que permet aplicar el 95% de bonificació en la part de la quota que correspongui proporcionalment a les propietats forestals; i la de patrimonis protegits de les persones amb discapacitat, que veuen minorada la quota en un 99%.    
 
 


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem