Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Geoparc Orígens-Pirineus Catalans, nom escollit per al territori de la Conca de Tremp-Montsec

  • El nom del segon geoparc reconegut per la UNESCO a Catalunya emfasitza la importància d’aquesta àrea per comprendre l’evolució de la vida i evoca les abundants restes fòssils de dinosaures que s’hi troben
D'esquerra a dreta: Ubach, Reñé i Miralles, aquest matí.

Geoparc Orígens-Pirineus Catalans és el nom escollit com a marca de posicionament del territori Conca de Tremp-Montsec, reconegut el passat mes d’abril per la UNESCO. El nom comercial ha estat anunciat avui a Lleida pel president del Geoparc, Joan Ubach; el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Miralles, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.
 
Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional. El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament sostenible que involucra, en tot moment, les comunitats locals.
 
La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 140 localitzacions en 38 països d’arreu del món. D’aquestes, 73 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 24 països, dels quals dos es troben a Catalunya, el de la Catalunya Central i el recentment reconegut de la Conca de Tremp – Montsec.
 
El geoparc lleidatà el formen 19 municipis de 4 comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que, conjuntament, superen els 2.000 Km². És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. També s’hi troben altres elements que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.
 
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha explicat que rebre el reconeixement de la UNESCO com a geoparc “posa en valor els actius del territori, en especial la geologia, i això és importantíssim per a la seva conservació”.
 
Dinosaures i evolució de la vida
 
És precisament per aquests motius que s’ha decidit adoptar com a nom comercial Geoparc Orígens-Pirineus Catalans, que va més enllà de la simple denominació geogràfica amb què els científics coneixen la zona.
 
Així, la paraula “orígens” emfasitza la rellevància del territori per explicar el sorgiment i evolució de la serralada del Pirineus i també els diferents estadis d’evolució de la vida. Alhora, incorpora “Pirineus Catalans” per facilitar la ubicació i el posicionament geogràfic d’aquest territori.
 
A més, el logotip incorpora un dels trets més significatius de la Conca de Tremp-Montsec, considerat el seu leitmotiv, com és la presència de fòssils dels darrers dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció. Un d’aquests va ser el titanosaure, un rèptil de coll i cua llargues. La seva empremta s’incorpora en la “O” del logotip, on es pot distingir la petjada de la pota del darrera, de forma arrodonida, i la del davant, en forma de mitja lluna.
 
En aquest sentit, el president del geoparc, Joan Ubach, s’ha mostrat convençut que “el nom comercial del geoparc, que recull l’empremta dels últims dinosaures d’Europa, ha d’ajudar a posicionar el territori a nivell internacional”.
 
El logotip i el nou nom comercial són fruit d’un procés de treball i concertació amb el territori, en el què han participat més de 50 persones de diversos sectors socials en grups de treball. L’objectiu és posicionar el geoparc no només entre el públic científic sinó atreure visitants nacionals i internacionals amb diversitat d’interessos. El reconeixement del geoparc comporta formar part d’una xarxa internacional i d’un programa propi de la UNESCO, amb el consegüent impuls pel turisme i l’activitat econòmica.
 
Així, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assegurat que “el geoparc incidirà positivament en el desenvolupament del territori i ajudarà a posicionar més i millor les comarques de Lleida”.
 
Un projecte amb el territori

L’òrgan de gestió del projecte Geoparc Orígens- Pirineus Catalans és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà, així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà), i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els consells comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.
 
L’associació compta amb el suport d’altres entitats, com l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), també dependent del Departament de TES; el Comitè Espanyol de Geoparcs; la Diputació de Lleida; l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont; la Universitat de Lleida (UdL); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Barcelona (UB), i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
 
El geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al Centre de Suport Territorial Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); la seu administrativa, situada a l’Ajuntament de Tremp, i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt d’informació turística i espai de benvinguda als visitants.
 Cercador

Cercador

Destaquem