Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

A "Sense of Wonder" de Carles Congost arriba a Fabra i Coats - Centre d'Art Contemporani de Barcelona

  • Inclou l’obra "Wonders", que va ser el projecte guanyador de la 2a Edició del Premi de Videocreació, una coproducció entre la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i LOOP Barcelona

Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona presenta l’exposició "A Sense of Wonder," comissariada per David Santaeulària, que reuneix els projectes recents de Carles Congost. Com a novetat, es presentarà l’obra "Nova Esplendor", produïda especialment per a aquesta mostra. L’obra estarà exposada fins el 22 de juliol de 2018.
 
A "Sense of Wonder" és un projecte generat a partir d’una coproducció entre el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona i el Centre d’Art la Panera de Lleida, i que a Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona es completa amb vídeos inèdits i una creació específica per a l’ocasió.
 
Aquesta mostra està formada per un total de vuit obres que han estat avalades per una bona acollida del públic i per distincions com la 2a Edició del Premi de Videocreació, impulsat per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per LOOP Barcelona, i, una beca de la Fundación Botín, i també per seva presència en escenaris internacionals com la Manifesta 11 –celebrada a la ciutat de Zuric, l’any 2016– o la sala Komplot de Brussel·les.
 
 
"Wonders" de Carles Congost
 
Formant part de l’exposició, podem gaudir de l’obra Wonders, guanyadora de la 2a Edició del Premi de Videocreació, un vídeo que qüestiona el model cultural, social i econòmic del món de la cultura de masses. Es tracta d’una proposta videogràfica que utilitza recursos propers al biopic musical i la per­formance per analitzar la figura del one hit wonder, una expressió que serveix, en la indústria discogràfica, per anomenar aquells que han assolit el reconeixement massiu de manera fugaç gràcies a un sol senzill.
 
Aquest és el cas de Dennis Seaton i Michael Grant, membres del grup Musical Youth. A princi­pis de la dècada dels vuitanta, la formació Musical Youth va aconseguir una forta repercussió mundial gràcies al seu primer àlbum The Youth of Today i, molt especialment, al senzill «Pass the Dutchie», que va vendre cinc milions de còpies arreu del món i va optar a un Grammy. A Sense of Wonders, ambdós músics s’interpreten a ells mateixos a partir d’una sèrie d’intervencions guionitzades que s’intercalen amb d’altres moments més personals en què expliquen anècdotes de la seva pròpia vida, com per exemple, de quina manera van arribar a fer-se amb algunes de les més importants icones del pop de l’època com Stevie Wonder, Paul McCartney, Donna Summer, Quincy Jones o el mateix Michael Jackson.
 

Carles Congost
 
Nascut a Olot, Girona, el 13 de novembre de 1970. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona el 1994.
 
L'obra de Carles Congost combina diferents mitjans i suports com el vídeo, la música, el dibuix i la fotografia, per crear un complex i irònic discurs sobre el sistema de l'art i els seus intercanvis. Mitjançant la posada en escena d'imatges que fan referència al món del pop, l'univers adolescent i la cultura de masses, reflexiona sobre qüestions que, a més de la pròpia pràctica artística, inclouen fenòmens com la construcció de la identitat o els conflictes generacionals, amb profusió de referències a aspectes autobiogràfics i autocrítics.
 
En el seu treball són constants les al·lusions al món del còmic, a la música de consum, al cinema fantàstic i a la cultura televisiva. El caràcter decididament lowtech dels seus primers treballs va perdent pes fins arribar a produccions que es distingeixen per una cada vegada més evident complexitat tècnica.
 
Ha exposat individualment en alguns dels centres d'art, galeries i museus més rellevants del nostre país. Destaquen les exposicions: "Country girls" a Espai 13 / Fundació Miró, Barcelona (curada per Frederic Montornés); "Popcorn Love" en Espacio Uno / MNCARS (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía), Madrid (comissariada per Rafael Doctor); "That 's my impression!" al CAAC, Sevilla (comissariada per Margarita Aizpuru); "Memorias de Arkaran" a l’Arts Santa Mònica, Barcelona (comissariada per Frederic Montornés); "Say I'm Your Number One" al MUSAC (Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León), León (comissariada per Agustín Pérez Rubio i Rafael Doctor), entre d’altres.
 
Premi de Videocreació
 
El Premi de Videocreació té com a propòsit promoure el treball d'artistes que destaquen pels seus plantejaments innovadors en el procés de creació en el món de les Arts Visuals. Amb aquest premi es vol impulsar la coproducció d’un projecte que incorpori el vídeo com a element principal en el conjunt de la proposta.
 
L’objectiu és formular accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, incrementant la visibilitat en el territori i la presència internacional.
 
Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya
 
Wonders de Carles Congost es va presentar en el marc del Festival LOOP a Arts Santa Mónica (26 de maig –13 de juliol de 2016) i s’ha mostrat a diversos Centres de la Xarxa en formats expositius diferents i amb activitats d’acompanyament específiques: M|A|C Mataró Art Contemporani (21 d’octubre de 2016);  Lo Pati Centre d’Art Terres de l’Ebre (10 de desembre de 2016-8 de gener de 2017); El Teler de Llum-Centre d’Art de Tarragona (15 de desembre de 2016); Bòlit. Centre d’Art Contemporani. Girona (27 de gener-30 d’abril de 2017); Centre d’Art la Panera, Lleida (18 de maig-15 d’octubre de 2017); ACVIC (14 de setembre-18 d’octubre de 2017); Centre d’Art Tecla Sala, de l’Hospitalet de Llobregat ( 26 d’octubre de 2017-7 de gener de 2018), i, actualment, es podrà veure del 4 de maig al 22 de juliol a Fabra i Coats-Centre d’Art Contemporani de Barcelona.
 
Aquests centres i espais d’art, que formen part de l’esmentada Xarxa, tenen com a objectiu facilitar l’accés de les arts visuals a la ciutadania i fomentar l’educació i la dinamització de les pràctiques artístiques contemporànies.
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem