Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Actes i jornades organitzades pels grups Leader aquest mes de maig

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes de maig en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial
  
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.
 
Així, el Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya presenta avui, 3 de maig, el projecte Odisseu en el marc de la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD) Workshop ‘Making Rural Areas More Attractive for Young People’, que té lloc a Brussel·les. Sota el títol ‘Attracting young talents to rural areas’, Arnau Martínez Fernández, jove estudiant de l’Alt Urgell que va participar en el Pràcticum Odisseu 2017, hi explica quines eines facilita el projecte per a l’arrelament i l’atracció de joves a les comarques rurals de Catalunya. L’acte també compta amb la participació de la gerent del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, Mireia Font, qui hi donarà a conèixer la tasca dels Grups d’Acció Local catalans a favor d’incorporar el talent jove a les zones rurals.
 
El projecte Odisseu té com a objectiu incentivar i facilitar el retorn dels/de les joves al medi rural, a partir de facilitar-ne la inserció laboral i promoure el seu compromís social amb el territori rural. Així, es vol:
  • Implementar el projecte i crear una xarxa d'actors Odisseu
  • Fomentar el retorn del talent jove als territoris rurals
  • Promoure la integració professional dels joves en els seus territoris rurals
  • Sensibilitzar el teixit empresarial sobre el valor afegit que suposa ‘el talent’ dels joves per a les seves empreses i reforçar nexes empresa-universitat
  • Atraure població urbana a les zones rurals creant antenes de benvinguda als territoris
  • Iniciar línies d'anàlisi dels joves incorporats al sector agrari
 
I l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA participarà, el dia 22, en el grup de treball de l’ENRD ‘Smart and competitive rural areas’ per a presentar el projecte de cooperació Cowocat_Rural.
 
Més informació de les actuacions previstes per al mes de maig:
 
2nd ENRD Social Inclusion Workshop ‘Making rural areas more attractive for young people’ /  2n workshop d’inclusió social de la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural ‘Fem més atractives les àrees rurals per a la gent jove’
Data i lloc: 3 de maig. Brussel·les.
Horari: de 8:30 a 17:00h.
Participa: Consorci  GAL Alt Urgell – Cerdanya
Workshop organitzat per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD) amb l’objectiu de debatre com incrementar l’atractiu de les àrees rurals per a la gent jove a través de l’intercanvi d’experiències i eines innovadores de diferents països europeus; una trobada que permetrà compartir les accions del projecte Odisseu per al retorn de joves al món rural amb altres agents de dinamització rural europeus i conèixer altres experiències i projectes.
 
Així, a banda de les intervencions ja esmentades, hi participaran GALs  europeus, entitats socials que treballen per a la millora de les poblacions rurals europees, i responsables tècnics i polítics de desenvolupament rural.
Més informació i programa: http://bit.ly/2rfG2EZ
 
Jornada PATT ‘Noves experiències de cooperativisme al món agrari’
Data i lloc: 3 de maig. Maials.
Horari: de 19:00h a 21:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
El cooperativisme és, sens dubte, un dels pilars fonamentals per a entendre la realitat del món agrari a casa nostra. En aquesta línia, la jornada vol servir per a presentar el projecte de l’Ateneu Cooperatiu de Ponent, una entitat que té com a objectiu fomentar el cooperativisme i l’economia social i solidària en el territori. A més, s'ha previst una taula rodona en què es presentarà alguns projectes cooperatius, de formació recent, que aporten un valor afegit al món agrari i al desenvolupament local de les zones rurals. Acte obert a tothom.
 
Distintiu territorial de producte agroalimentari de la Noguera.
Territori de Valor: Posar en valor els productes agroalimentaris davant dels productors agroalimentaris
Data i lloc: 4 de maig. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.   
Horari: de 10:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Jornada que pretén reunir els productors agroalimentaris del territori per a dissenyar la proposta de full de ruta per a aconseguir disposar d’un distintiu territorial dels productes agroalimentaris de la Noguera. S’explicarà el projecte de distintiu territorial i també les diferents tipologies de distintius existents.
 
Fotowalk
Data i lloc: 5 de maig. Serra de Bellmunt-Almenara.
Horari: a partir de les 19:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Sessió de camp amb guiatge per part d'un fotògraf expert, amb el clar objectiu de realitzar fotografies en un espai natural. Activitat inclosa dins del programa d’activitats del projecte ‘Espais Naturals de Ponent’. Acte obert a tothom.
 
Serra de les Pletes: descoberta naturalista
Data i lloc: 6 de maig. Secans de Belianes-Preixana.
Horari: a partir de les 9:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Se seguirà un itinerari circular, d'uns 3 quilòmetres, en què s’anirà interpretant el territori des del punt de vista dels materials que el formen, el relleu, la vegetació i la flora, les cabanes de volta, aixoplucs i cadolles, i fins i tot l'important poblat ibèric de Castellsalvà. Activitat inclosa dins del programa d’activitats del projecte ‘Espais Naturals de Ponent’. Acte obert a tothom.
 
Trobada assistida amb cavalls
Data i lloc: 7 de maig. La Quadra - Vilamacolum (Alt Empordà)
Horari: de 17:00h a 20:00h.
Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC)
Jornada impulsada en el marc del projecte estratègic Activitats eqüestres, i en què es tractarà el voluntariat en centres terapèutics assistits amb cavalls. També s’ha previst una dinàmica per a posar en comú tècniques i intervencions assistides en  cavalls, és a dir, eines, estratègies, etcètera.
Jornada adreçada a terapeutes en equinoteràpia i tècnics del món eqüestre.
 
Jornada PATT: ‘Calçots de Valls & Vins de Tarragona. La R3VOLUCIÓ DELS SENTITS’
Data i lloc: 7 de maig. Convent del Carme. Valls.
Horari: de 8:45h a 14:15h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
Els productors de calçots de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls i els cellers de la Denominació d’Origen (DO) Tarragona tenen molt clar que la qualitat del seu producte és molt diferenciada respecte a altres opcions en el mercat, però per al consumidor final aquesta percepció no és prou evident, possiblement per manca de coneixement. Cal més i millor comunicació?. El sector de la restauració és sense cap mena de dubtes qui pot jugar un paper clau en aquesta comunicació, i qui pot obtenir-ne els primers beneficis. El focus està en el veritable protagonista de qualsevol producte: el consumidor.
La jornada comptarà amb la participació de l’Associació Leader de Ponent, en el marc del projecte de cooperació ‘Gustum’; i hi participaran productors de proximitat, restauradors, distribuïdors, agents de desenvolupament econòmic, i potencials emprenedors.
 
Jornades de networking professional entre joves i empreses: ‘Arrela’t al Pallars Sobirà’
Data i lloc: 8 i 14 de maig. Sort.
Horari: d’11:00h a 15:00h.
Organitza: Consorci Leader Pirineu Occidental
El Consorci col·labora, a través del projecte Odisseu, en aquestes jornades que organitza l’Oficina Jove del Pallars Sobirà; unes trobades que pretenen facilitar el contacte entre empreses i joves abans de la temporada d’estiu, a partir d’una sessió de networking entre joves i empreses, el 14 de maig. Prèviament a aquesta jornada, el dia 8, es realitzarà una sessió de Tallers de preparació dels joves/candidats per a revisar i millorar la seva candidatura amb especial interès a preparar-los per a la sessió d’entrevistes amb les empreses del dia 14.
Jornades destinades a joves i empreses de la comarca.
Més informació i inscripcions: http://bit.ly/2HMn0gK
 
Fòrum Ocupació URV
Data i lloc: 10 de maig. Campus URV. Tortosa.
Horari: de 10:00h a 19:00h.
Col·labora: Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
Jornada de difusió de l’acció dels GAL Leader i, concretament, del projecte Odisseu entre joves universitaris. Trobada amb empreses del territori, adreçada a estudiants universitaris de les Terres de l’Ebre i empreses del territori.
Més informació: http://bit.ly/2JKmWP0
 
Jornada PATT: ‘Com incorporar talent jove a les empreses: Jornada networking’
Data i lloc: 10 de maig. Consell Comarcal de la Noguera. Balaguer.   
Horari: de 9:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
L’objectiu d’aquest seminari és posar en contacte joves professionals amb empreses del territori que disposin d’ofertes de feina o que estiguin interessades a conèixer perfils professionals de la comarca. Així, després de les ponències dedicades a empresaris i a professionals, hi haurà la possibilitat de realitzar entrevistes curtes, per a les quals es posarà a disposició de les empreses sales privades.
Aquest seminari es duu a terme en el marc del projecte de cooperació Leader ‘Odisseu’, que treballa per a incentivar el retorn dels joves al món rural i facilitar-los l’arrelament a partir de la inserció laboral.
 
 
Jornada PATT: ‘VIII jornada de masies + sostenibles: l’Aigua un recurs sostenible?’
Data i lloc:  12 de maig. Solsona.
Horari: de 9:45h a 13:45h.
Organitza: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
Aquesta jornada tècnica “masies + sostenibles”, enguany tractarà sobre l’aigua atès que és un tema d’actualitat en molts aspectes: és un recurs assegurat? Ha canviat la climatologia? Està assegurada l’aigua al Mediterrani? Què podem fer per a estalviar-ne i reciclar-ne?.
La jornada comptarà amb xerrades de Francesc Mauri -meteoròleg de TV3-, Narcís Prat -catedràtic d’ecologia de la UB-, i Anna Feu i Carlos Godoy, arquitectes de Solsona.
 
Sortida ornitològica
Data i lloc: 13 de maig. Plans de la Unilla. Almenar.
Horari: a partir de les 9:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat inclosa dins del programa d’activitats del projecte ‘Espais Naturals de Ponent’, i oberta a tothom. Consulteu agenda: http://bit.ly/2pKdaoD
 
Descoberta de la flora i fauna dels Plans del Conill
Data i lloc: 13 de maig. Plans de Sió.
Horari: a partir de les 9:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat també inclosa dins del programa d’activitats del projecte Espais Naturals de Ponent, i oberta a tothom. Consulteu agenda: http://bit.ly/2pKdaoD
 
Descoberta de la necròpolis preíbera i del Pilar d’Almenara
Data i lloc: 13 de maig. Serra de Bellmunt-Almenara.
Horari: a partir de les 10:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Un altra activitat del projecte Espais Naturals de Ponent, oberta a tothom. Consulteu agenda http://bit.ly/2pKdaoD
 
Curs Taller Pedra Seca
Data i lloc:  14 de maig. Sala Serveis Marítims. Cadaqués.
Horari: a partir de les 15:30h.
Organitza: ADRINOC
ADRINOC participarà en aquest curs a través de la presentació del projecte ‘Col·labora x paisatge’, l'App de Pedra Seca, i la Guia de bones pràctiques de pedra seca dins del curs taller de pedra seca que organitza l’Ajuntament de Cadaqués. El curs consta de 19 classes de 3 hores de durada, i té com a objectiu formar els alumnes en l’art de construir usant com a matèria primera la pedra seca, i aproximar-los a tot allò que envolta el món d’aquest art.
 
Jornada PATT: “Viatge de descoberta: Productes del Ripollès”
Data i lloc:  15 de maig. Ripoll.   
Horari: de 7:30h a 20:00h.
Organitza: Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord
Viatge que té com a objectiu conèixer el procés de creació d’un distintiu territorial, així com el punt de vista de diferents empreses amb aquest distintiu.
 
Ruta i caminada ornitològica
Data i lloc: 20 de maig. Serra de Bellmunt-Almenara.
Horari: a partir de les 9:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat inclosa dins del programa d’activitats del projecte Espais Naturals de Ponent, oberta a tothom. Consulteu agenda http://bit.ly/2pKdaoD
 
Sortida ornitològica
Data i lloc: 20 de maig. Tossals d’Almatret.
Horari: a partir de les 10:30h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Una altra activitat d el programa d’activitats d’‘Espais Naturals de Ponent’, també oberta a tothom. Consulteu agenda http://bit.ly/2pKdaoD
 
Sent Utxesa
Data i lloc: 20 de maig. Espai natural d’Utxesa.
Horari: a partir de les 12:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat cultural per a gaudir de l’espai natural d’Utxesa amb música de Thinkin’wild. Activitat també inclosa dins del projecte ‘Espais Naturals de Ponent’, oberta a tothom. Consulteu agenda http://bit.ly/2pKdaoD
 
Sent els Bessons
Data i lloc: 20 de maig. Espai natural dels Bessons.
Horari: a partir de les 20:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Es tracta d’una activitat cultural per a gaudir de l’espai natural dels Bessons amb música del Cor Euridice, inclosa dins del programa d’activitats del projecte ‘Espais Naturals de Ponent’ i oberta a tothom. Consulteu http://bit.ly/2pKdaoD
 
Intercanvi d’experiències emprenedores a Galícia
Data i lloc: 21 - 23 de maig. Galícia. 
Horari:  de 9:00h a 17:30h.
Participa: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
Els grups GAL coordinadors dels projectes de cooperació ‘Territori Intel·ligent’ (Gustum – Start-Up Rural) viatgen a l’Associació de Desenvolupament Rural Mariñas-Betanzos http://bit.ly/2FA2kXi per a conèixer la seva pràctica en suport a l’emprenedoria i compartir coneixements en termes de viverisme i suport al producte de proximitat.
Hi participen membres del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, de l’Associació Leader de Ponent, i del GAL Associació de Desenvolupament Rural Mariñas-Betanzos.
 
1a Jornada de Formació ‘Leader Natura’: Model Canvas i disseny del model estratègic de comercialització i comunicació
Dates i llocs: 23 de maig. Cervera.
           24 de maig. Reserva Natura de Sebes i Meandre de Flix.
Horari: de 10:00h a 19:00h.
Organitza: Consorci Leader Pirineu Occidental
En base al model Canvas, durant la sessió els assistents aprendran a definir els aspectes claus del model de negoci d’una empresa, per a garantir-ne el seu bon funcionament, sempre tenint en compte el perfil i les característiques de les empreses relacionades amb el turisme sostenible i de natura. També es reflexionarà sobre el model estratègic de comercialització i comunicació.
Es tracta d’una primera jornada de dues previstes; en la segona de les quals s’aprofundirà en temes com  la comercialització i el màrqueting, i es durà a terme una activitat pràctica amb un simulador de negoci.
Jornada destinada a empreses, emprenedors/res i altres professionals del sector d’ecoturisme i natura, empreses relacionades amb les experiències Leader Natura de cada territori, i empreses Leader.
Programa Cervera: http://bit.ly/2JOCfX7  /  Inscripcions: http://bit.ly/2HONQ7X
Programa  Reserva Natura de Sebes i Meandre de Flix: http://bit.ly/2JO4B3t  /  Inscripcions: http://bit.ly/2JHlbSL
 
Jornada ‘La revolució digital i els nous models de negoci en el món rural’
Data i lloc: 24 de maig. Incubadora d’Empreses de Bell-lloc d’Urgell. Bell-lloc d’Urgell.
Horari: de 19:00h a 21:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Jornada inclosa dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP, i oberta a tothom.
 
Jornada ‘El rol que ha de tenir la pagesia local davant de l’arribada del regadiu del canal Segarra Garrigues’
Data i lloc: 24 de maig. Les Borges Blanques.
Horari: Pendent de confirmació.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Jornada del PATT, també oberta a tothom.
 
Sent l’Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana a Balaguer
Data i lloc: 27 de maig. Monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer.
Horari: a partir de les 12:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat cultural per a gaudir de l’espai natural de l’aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana amb música de Xavier Monge Trio. Abans de l’activitat es durà a terme una sortida naturalística des del Monestir fins al marge del riu.
Activitat oberta i inclosa dins del del projecte ‘Espais Naturals de Ponent’.
 
Anellament d’ocells
Data i lloc: 27 de maig. Els Bessons.
Horari: a partir de les 9:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Activitat també oberta i inclosa dins d’’Espais Naturals de Ponent’.
 
Naturalment canalla
Data i lloc: 27 de maig. Estany d’Ivars i Vila-sana.
Horari: a partir de les 10:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Una altra activitat d’‘Espais Naturals de Ponent’, oberta a tothom.
 
Assistència a la 1a Jornada Tècnica d’Espais Naturals ‘Patrimoni cultural i paisatge, una oportunitat per a la conservació i la dinamització local’
Data i lloc: 29 de maig. Castell de Montesquiu. Montesquiu.
Horari: a partir de les 9:30h.
Participa: Associació Leader de Ponent
Jornada impulsada per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de posar en valor els vincles entre la cultura i la natura i donar a conèixer les eines de conservació d’aquest patrimoni cultural. Així mateix, s’hi treballarà exemples reals d’accions de promoció i dinamització del paisatge i el patrimoni a nivell local. Acte obert a tothom.
 
Més informació:
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de
facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat


Cercador

Cercador

Destaquem