Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Pobla de Segur i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya engeguen el Tren Literari

Coincidint amb el festival anual de la Vila del Llibre de La Pobla de Segur (28 i 29 d’abril), el dissabte 28 d’abril a les 15.00 h pujaran a l’estació Lleida-Pirineus 20 escriptors amateurs amb destí la Pobla de Segur. Els passatgers escriptors trobaran la inspiració en aquest històric recorregut dels Prepirineus catalans, i en arribar al booktown del Pallars Jussà, elaboraran el seu propi llibre d’artista. La proposta espera ser la primera iniciativa d’una col·laboració estable entre FGC i el projecte de dinamització impulsat per l’Ajuntament de la Pobla de Segur per al seu casc antic.

El festival literari “La Pobla de Segur, Vila del Llibre 2018” (www.viladelllibre.cat/lapobladesegur) celebrarà la seva primera edició els dies 28 i 29 d’abril amb una innovadora proposta: que el trajecte ferroviari que uneix Lleida amb la Pobla de Segur sigui la inspiració per a 20 escriptors amateurs. “Misteri al tren dels Pirineus” invita a aprendre tècniques d’escriptura i de creació de llibre d’artista de la mà de l’estudi d’entrenament creatiu Stay Hungry Stay Foolish, col·laborador de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, en un taller que es realitzarà al booktown del Pallars Jussà. El camí des de l’estació de Lleida-Pirineus a la Pobla de Segur serà l’escenari que inspirarà les històries i els llibres que crearan els participants.


La iniciativa s’emmarca dintre de la col·laboració engegada entre Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i La Vila del Llibre de la Pobla de Segur. La inauguració l’abril de 2018 del booktown del Pallars Jussà, un projecte impulsat per l’Ajuntament a través de la seva Regidoria de Cultura, té com a objectiu dinamitzar el casc antic del poble amb activitats de turisme actiu d’inspiració literària. En aquesta aposta, el tren jugarà un paper fonamental com a element de connexió de la Vila del Llibre amb la resta de Catalunya.


Misteri al tren dels Pirineus
El 28 d’abril de 1958 el Tren dels Pirineus va sortir de l’estació de Lleida a la Pobla de Segur. 20 passatgers van acomodar les seves maletes, barrets i abrics, es van acomiadar dels seus familiars, i després de dues hores de trajecte, puntualment, el tren va arribar a destí. Però no tot estava igual: el vagons estaven buits, però totes les maletes i objectes personals es mantenien intactes. Mai no es va tornar a veure els seus propietaris.

Aquest és el punt de partida creatiu que tindran per escriure les seves històries els 20 passatgers que pugin al tren literari el dissabte 28 d’abril a les 15.07 hores des de l’estació Lleida Pirineus. “La imaginació s'estimula quan la nostra ment es posa en moviment”, explica Lucas Daglio, fundador d’Stay Hungry Stay Foolish. “Quan el tren arrenqui, la creativitat serà impulsada per un primer estímul: el viatge. A partir d'allí, és la mirada la que comença a construir una relació de complicitat amb la imaginació. Els passatgers es converteixen en personatges, els sons en el ritme narratiu de la història i la finestra en el marc que permet donar un context geogràfic i cultural a la història”, explica. En arribar a la Pobla de Segur, els ‘escriptors’ realitzaran el taller que contempla la creació d’un llibre d’artista amb tècniques d’enquadernació artesanal.

Per participar al taller és imprescindible inscriure’s a hola@stayhungrystayfoolish.es

La Pobla de Segur, Vila del Llibre 2018


Com a continuació de la Diada de Sant Jordi, el 28 i 29 d’abril la Vila del Llibre de la Pobla de Segur celebrarà el seu primer festival literari anual amb un programa d’activitats que combina novetats literàries amb propostes de turisme actiu, gastronomia i cultura locals.


El festival de la Vila, que portarà al Pallars Jussà més de 20 editorials i grans noms de la literatura contemporània catalana som són Pep Coll, Ramon Solsona, Roser Capdevila, Pilarín Bayés, Carme Martí, Najat El Hachmi o Maria Guasch, té previst reobrir molts dels locals del casc antic del poble per convertir-los en espais efímers destinats a la realització de tallers, xerrades amb autors i autores o llibreries de vell.

La Vila oferirà també diverses activitats de turisme actiu d’inspiració literària dissenyades de manera conjunta entre institucions, empresaris locals i editorials: a més d’un taller d’escriptura creativa en el tren de Lleida a la Pobla de Segur, els visitants podran gaudir d’una caminada amb rucs per Collegats, un dinar amb les receptes de dos llibres, una visita cultural a la fàbrica de Licors Portet amb lectures inspirades en la tradició local o la presentació de guies de muntanya inspirades en literatura del Pallars Jussà.

Tot el programa d’activitats a www.viladelllibre.cat/lapobladesegur


Sobre VilaDelLlibre.CAT (www.viladelllibre.cat)
VilaDelLlibre.CAT dissenya i desplega iniciatives de turisme cultural que tenen com a eix central la literatura i que són capaces de dinamitzar de manera sostenible el territori.

La 'Vila del Llibre’ és l’element estructural de la seva proposta: la reconversió en booktown d’espais oblidats i deprimits, tant en l’entorn rural com dins de pobles i ciutats més grans. Partint de les estructures ja existents, la Vila del Llibre aconsegueix donar una nova vida als espais abandonats de manera sostenible, implicant la població en l’estructuració d’iniciatives de lleure al voltant del món del llibre que atreuen un visitant interessat en la cultura i les tradicions. Concretament, una Vila del Llibre recupera espais per convertir-los en llibreries de segona mà o en llocs de creació que rescaten els oficis del llibre (enquadernació, cal·ligrafia, impressió artesana, il·lustració...); estableix un espai per a la recollida, la classificació i la venda de llibre de segona mà; crea un programa d’activitats basades en la literatura pensat per a tots els públics, i convoca a una fira anual del llibre que es converteix en el punt de trobada entre autors, creadors i professionals del llibre amb el seu públic.

Bellprat (Anoia) és el primer booktown de Catalunya, Cervera (Segarra) la segona de les viles del llibre, Montblanc (Conca de Barberà) la tercera de les viles de la Xarxa i La Pobla de Segur (Pallars Jussà), la quarta.


PER A MÉS INFORMACIÓ
Constanza Saavedra
Comunicació VilaDelLlibre.CAT
constanza.saavedra@viladelllibre.cat - Tel. 636 292 710


Cercador

Cercador

Destaquem