Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El camí de la Mollera d'Escalarre, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, adaptat a persones amb mobilitat reduïda


  • Els treballs de millora i condicionament del camí que enllaça la Guingueta d’Àneu amb Esterri d’Àneu s’han centrat en eixamplar i anivellar el terreny i en col·locar tanques per millorar la seguretat
 
  • L’actuació s’ha dut a terme en el marc del conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Obra Social ‘la Caixa’, dins del programa d’actuacions en matèria de recerca, salut i medi ambient en espais naturals protegits

 
La Mollera d’Escalarre és un gran aiguamoll de muntanya del Parc Natural de l’Alt Pirineu, situat a la cua de l’embassament de la Torrassa. Antigament havia estat ocupat per l’estany d’origen glacial més gran dels Pirineus, fa uns 10.000 anys, fins que va ser colmatat de sediments, generant un aiguamoll que s’ha vist reforçat d’aigua amb la posterior construcció, durant els anys 50 del segle XX, de la presa de la Torrassa. El seu interès radica en el fet que és un punt de parada de nombroses aus aquàtiques migratòries que travessen els Pirineus a la primavera en el seu llarg viatge des del sud al centre i nord d’Europa, i hàbitat permanent d’espècies protegides com la llúdriga, el ratpenat d’aigua i nombroses espècies de libèl·lules protegides, entre d’altres. També hi és present la planta amenaçada Hippuris vulgaris, que té en aquest aiguamoll la seva única població de tot Catalunya. Alhora és un espai força freqüentat per persones que hi accedeixen a través de la xarxa de camins, en aquest cas, de baixa dificultat, per gaudir del contacte amb la natura –especialment les famílies–  o per practicar la pesca sense mort.
 
Aprofitant el desgel
 
Amb l’arribada de la primavera i el desgel, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ha estrenat la millora de l’accessibilitat del camí de la Mollera d’Escalarre, situat a l’oest d’aquest aiguamoll, entre la Guingueta d’Àneu i Esterri d’Àneu. Els treballs de condicionament d’aquest encaminament han consistit en l’eixamplament, anivellament i millora de la seguretat al llarg de 220 metres de longitud, fent-lo accessible a persones amb mobilitat reduïda.
 
L’actuació ha comptat amb el suport de personal de Forestal Catalana, i s’ha finançat en el marc del conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Obra Social ‘la Caixa’, dins del programa d’actuacions en matèria de recerca, salut i medi ambient en espais naturals protegits.

La intervenció per adaptar el tram conflictiu del camí, que presentava poca amplada i irregularitats en el terreny, s’ha iniciat a l’aguait  de fauna del Pla, en direcció Esterri, fins a l’encreuament amb el camí que porta a la secla de Salito. En aquest tram, s’ha anivellat i compactat el terra amb sauló, s’ha eixamplat el camí, s’han instal·lat biguetes de fusta al llarg de tot el tram i tres baranes en els punts més oberts i exposats. D’aquesta manera, s’ha incrementat la seguretat, s’ha fet accessible amb cadira de rodes i s’està frenant l’erosió provocada pel pas no regulat.
 
9,3 km de camí circular
 
Així mateix, a la zona est de l’aiguamoll s’ha arranjat una part del camí de la Guingueta d’Àneu a Escalarre incorporant-hi sauló. També s’ha arreglat la variant del camí del Búnquer, que era de difícil accés, i que ara té un perfil anivellat i ben delimitat, apte per a cadires de rodes. S’hi han instal·lat pals de fusta i cinta blanca que marquen el correcte accés pel recorregut, que discorre entres dos prats privats, evitant interferir amb el bestiar.
 
L’actuació s’ha completat amb la instal·lació de mobiliari per a l’ús públic i la millora de la senyalització. Així, s’ha col·locat un nou banc de fusta al camí de la Mollera, s’ha reforçat l’aixopluc de la torre de guaita i del camí del Búnquer, i s’han instal·lat nous indicadors per facilitar als visitants la descoberta de l’entorn i de l’ecosistema de la Mollera d’Escalarre.
 
Totes aquestes millores permeten, a partir d’ara, disposar d’un recorregut circular de 9,3 quilòmetres al voltant de la Mollera apte per a persones amb mobilitat reduïda, de gran importància en un context muntanyenc com són els Pirineus, on la irregularitat del terreny fa molt difícil disposar d’aquest tipus d’itineraris.
 Cercador

Cercador

Destaquem