Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Un brot de xarampió a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa afecta 10 persones

 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) confirma un brot de xarampió a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. A data d’avui, hi ha 10 casos confirmats i 5 més de sospitosos, pendents de confirmació analítica.
 
Dels confirmats, 5 són persones treballadores de l’hospital o d’empreses de serveis externs vinculades al centre, mentre que els altres 5 són persones que han estat visitades al centre o han estat amb alguna de les 5 persones anteriors. Tots els casos confirmats són de la mateixa cadena de transmissió.
 
El primer cas es va notificar el passat 22 de març en una treballadora del centre. Cap de les persones afectades ha requerit ingrés hospitalari i la malaltia cursa sense complicacions. A tots els casos confirmats i als sospitosos se’ls han prescrit mesures d’aïllament als seus domicilis fins a passar el període de transmissió.
 
Els serveis de vigilància epidemiològica de l’Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre estan realitzant la investigació epidemiològica del brot amb plena coordinació amb la Unitat Bàsica de Prevenció de l’ICS, el servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Verge de la Cinta i amb els serveis de prevenció de les empreses externes de cara a efectuar una vigilància activa de les persones treballadores i els seus contactes. S’ha enviat informació a tots els centres sanitaris, recordant el protocol a seguir per al personal sanitari. És molt important que el personal que treballa als centres sanitaris estigui correctament vacunat.
 
A  Catalunya, qualsevol sospita de xarampió es notifica urgentment a la  Sub-direcció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a través de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica per tal de dur a terme precoçment les actuacions de control corresponents i limitar l'aparició de casos secundaris mitjançant l’adopció de mesures preventives adequades, en concordança amb les directrius de l'Organització Mundial de la Salut.
 
Què és el xarampió?
 
El xarampió és una malaltia vírica aguda que es caracteritza per la presentació d’un quadre de febre (>38°), conjuntivitis, rinitis, tos i afectació de l’estat general, seguit d’una erupció vermellosa a la pell que comença al cap (darrere de les orelles) i es va estenent a la resta del cos, sense afectar el palmell de les mans ni la planta dels peus, i que apareix entre el tercer i el setè dia després de l'inici dels primers símptomes.
 
El xarampió és una malaltia molt contagiosa. El període de temps durant el qual els malalts poden contagiar altres persones va des d’uns 4 dies abans fins a 4 dies després de l’aparició de l’erupció a la pell.  Des del moment en què es produeix el contagi a una persona susceptible fins que apareixen els primers símptomes poden passar entre 7 i 21 dies, que és el període d’incubació de la malaltia. El quadre dura aproximadament entre 7 i 10 dies i la major part dels pacients presenten una evolució favorable, essent la malaltia més greu en infants molt petits i en adults. En ocasions poden presentar-se complicacions, més freqüentment otitis, pneumònia i encefalitis.
 
El xarampió és una malaltia que dona immunitat per a tota la vida però totes les persones que no l’han patit ni han estat vacunades són susceptibles de contagiar-se. La mesura preventiva més eficaç és la vacunació amb vacuna triple vírica, inclosa al calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya.
 
Encara que el nombre de casos de xarampió a Catalunya és molt baix, de vegades persones que venen d’altres països o viatgers que retornen de països on el xarampió és una malaltia epidèmica poden produir contagis en persones no vacunades, donant lloc a l’aparició de brots. Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es duen a terme les actuacions destinades a prevenir l’aparició de més casos i limitar l’extensió dels brots i es recorda a tota la població la importància de la vacunació, especialment entre el personal sanitari.


Cercador

Cercador

Destaquem