Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Detingut per haver estafat més de 6.000 euros amb el mètode conegut com el llaç libanès

· L’home ha estat detingut en 28 ocasions per fets similars en els darrers cinc anys
· El detingut obtenia el codi PIN de les víctimes amb engany per operar després amb les seves targetes bancàries  

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Ciutat Vella han detingut un home de 44 anys, de nacionalitat búlgara i veí de Barcelona, com a presumpte autor d’un delicte continuat d’estafa bancària, en la modalitat de targetes.
 
La investigació es va iniciar arran de les denúncies rebudes de diverses persones que posaven de relleu que havien estat víctimes d’estafes amb targetes bancàries. Els agents van contrastar que des de desembre de 2017 diversos clients d’entitats bancàries havien estat estafats. Els feien creure que la targeta es quedava atrapada a l’interior del caixer a causa d’un error de la ranura  d’accés per a les targetes i, per aquest motiu, no la podien recuperar. En aquest moment de confusió, l’estafador intervenia per ensarronar la víctima i obtenir el codi PIN de la targeta per extreure’n més tard els diners.
 
Aquest sistema d’estafa, conegut amb el nom de llaç libanès, consisteix en col·locar un parany a la ranura d’entrada del caixer de manera que en el moment d’inserir la targeta quedi atrapada. En aquest moment, apareix una persona que s’ofereix per ajudar la víctima amb el pretext que li ha passat una situació similar i sap com resoldre-la. L’estafador aprofita el moment de desconcert que es crea per obtenir el codi PIN de la targeta de la víctima a partir de fer-li creure que seguint uns determinats passos, que inclouen el tecleig del PIN, es solucionarà la incidència. Un cop es constata que la targeta continua bloquejada al caixer, l’estafador simula la seva sorpresa a la víctima a qui emplaça a solucionar la incidència l’endemà a l’entitat bancària. Al cap d’uns minuts, l’estafador recupera la targeta després de retirar el dispositiu que havia col·locat a la boca del caixer i la fa servir amb el codi PIN que la mateixa víctima li ha proporcionat involuntàriament.
  
L’arrestat va realitzar 52 moviments amb targetes de cinc persones, segons es desprèn de les denúncies. Aquests moviments podien consistir en reintegraments al mateix caixer o en d’altres. En algunes ocasions també realitzava compres en establiments comercials. En total, es van dur a terme estafes per valor de més de 6.000 euros, entre desembre de 2017 i març de 2018.
 
Els investigadors van detenir l’estafador el 18 d’abril després de l’anàlisi de les diverses denúncies que detallaven aquest modus operandi, i on es descrivien situacions amb molts elements coincidents. Les comprovacions realitzades entre víctimes i presumpte autor va permetre realitzar una entrada judicial al domicili dels sospitós on es van trobar els estris i material necessari per realitzar aquestes estafes en caixers.
 
L’arrestat, amb 28 antecedents per fets similars entre el 2013 i el 2018, va passar a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 21 d’abril de 2018Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem