Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El temporal ha deixat precipitació molt abundant i fins a 60 cm de neu nova al Pirineu

  • Entre dimarts i dimecres s’han recollit fins a prop de 100 mm de precipitació a sectors del prelitoral, serralada Transversal i Pirineu
  •  Dimecres al matí la neu va arribar fins al fons d’algunes valls del Pirineu i a l’alta muntanya es mesuren gruixos històrics de neu acumulada

 
Entre el dimarts 10 i la matinada del dijous 12 d’abril de 2018 s’ha produït un nou episodi de pluja i neu abundant a Catalunya, amb acumulacions de precipitació de més de 50 mm a gran part del litoral, prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central. La neu va arribar a caure transitòriament fins al fons d’algunes valls del Pirineu, amb gruixos de més de mig metre de neu nova a cotes altes del Prepirineu i vessant sud de la serralada.
 
A banda de la precipitació, cal destacar el fort temporal marítim, amb onades de fins a 3 m d’altura al litoral Central. D’altra banda, alguns dels xàfecs de dimecres van anar acompanyats de tempesta i calamarsa.
 
 
Una profunda depressió centrada a Catalunya

L’episodi ha estat causat per l’arribada des del Cantàbric d’una depressió amb reflex a tots els nivells i aire força fred a nivells mitjans. La baixa en superfície es va aprofundir notablement sobre Catalunya, fins a un mínim de 990 hPa, tal com es pot veure al mapa de pressió a nivell del mar de la nit de dimarts a dimecres (esquerra). D’altra banda, la imatge del canal infraroig del satèl·lit METEOSAT a la mateixa hora (00 UTC de dimecres) mostra l’abast de la nuvolositat associada a la borrasca, afectant bona part de la península Ibèrica.
 
 
Més de 50 mm de precipitació a bona part de Catalunya
 
La precipitació acumulada ha superat els 50 mm a bona part del prelitoral, Prepirineu i vessant sud del Pirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central i punts del litoral, amb màxims pròxims als 100 mm a la serralada Transversal i en alguns sectors del prelitoral, especialment al voltant del Montseny. En canvi, ha estat poc abundant a les Terres de l’Ebre, fins i tot inferior als 10 mm a l’àrea del Delta.
 
El mapa següent mostra la precipitació acumulada entre el dimarts 10 i el dijous 12 d’abril de 2018 fins a les 12 del migdia. S’ha obtingut a partir de les dades de 271 pluviòmetres, dels quals 182 pertanyen a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 89 a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):

La precipitació va guanyar terreny per ponent dimarts a la tarda i va ser continuada i moderada durant la nit de dimarts a dimecres, mentre que dimecres els ruixats van ser molt més irregulars, alguns d’ells acompanyats de tempesta i calamarsa.
 
La taula següent recull les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el dimarts 10 i el dijous 12 d’abril de 2018 fins a les 12 del migdia han recollit més de 70 mm:

Acumulacions de precipitació poc habituals a l’abril
 
L’abril és un dels mesos de l’any amb més dies de pluja o neu a bona part de Catalunya, però els dies de precipitació molt abundant (més de 50 mm en 24 hores) no són habituals. De fet, 5 de les 75 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades no havien registrat cap dia d’abril tan plujós com ahir dimecres 11. Dues estacions del Ripollès, Molló – Fabert (74,6 mm) i Sant Pau de Segúries (67,6 mm), justament ja havien registrat el dia d’abril més plujós el diumenge passat, 8 d’abril, amb 54,8 mm i 57,7 mm respectivament.
 
D’altra banda, l’estació de Tagamanent – PN del Montseny (Vallès Oriental) va registrar 64,4 mm ahir dimecres, superant els 62,0 mm del 2 d’abril de 2007. La de Pinós (Solsonès) va recollir 45,9 mm, només una dècima per sobre dels 45,8 mm del 3 d’abril de 2002. Finalment, els 40,9 mm d’ahir a Castellnou de Seana (Pla d’Urgell) superen els 39,0 mm del 7 d’abril de 2009.
 
Cal destacar que en alguns sectors de l’Alt Empordà feia 3 anys que no hi plovia tant en un sol dia, com ara al Pantà de Darnius – Boadella, amb 71,0 mm.
 
 
Nevada fins al fons d’algunes valls i mig metre de neu nova a l’alta muntanya
 
La nit de dimarts a dimecres va nevar al Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu al voltant dels 1.200 m, però dimecres a primera hora la cota va baixar sobtadament i de manera transitòria fins a uns 700 o 800 m i la neu va arribar a agafar fins a fons de vall a l’Alt Berguedà i al Ripollès, tot i que amb gruixos inferiors als 5 cm per sota dels 1.000 m. Pel que fa al prelitoral, va arribar a nevar a les parts elevades del massís dels Ports i als cims de les muntanyes de Prades, mentre que al Montseny el gruix de neu va superar els 10 cm a les cotes altes.
                                     
Al Prepirineu i al vessant sud del Pirineu la nevada ha estat molt abundant, amb gruixos superiors al mig metre de neu nova per sobre d’uns 1.800 m. És una nevada molt destacable al mes d’abril i que en alguns sectors del Prepirineu no es veu cada hivern. De totes maneres, enguany ja se n’han produït 4 o 5 de comparables o fins i tot clarament superiors, molt especialment la del 4 al 6 de febrer.
 
La taula següent recull alguns dels gruixos de neu nova mesurats per les estacions d’alta muntanya de la XEMA i alguns col·laboradors de la XOM:

El mapa de gruix de neu nova de l’episodi reflecteix l’abast de la nevada:

Per trobar una nevada al voltant dels 1.000 m de cota al mes d’abril només cal anar un any enrere, fins al 26 i 27 d’abril de 2017, quan es van mesurar fins a 20 cm a Puigcerdà (1.214 m, la Cerdanya) o 1 cm a Castellterçol (716 m, el Moianès).
 

Acumulacions de neu històriques a l’alta muntanya
 
La successió d’episodis de precipitació abundant des de principis d’any, l’ambient fred dels mesos de febrer, març i principis d’abril i la important nevada de les últimes hores fan que la quantitat de neu acumulada a cotes altes del Pirineu i Prepirineu sigui en general molt superior a la mitjana d’aquesta època de l’any.
 
Això es fa especialment evident al Prepirineu i al vessant sud de la serralada, on ahir dimecres algunes de les estacions meteorològiques automàtiques d’alta muntanya, amb sèries de fins a prop de 20 anys de dades, van superar els seus rècords històrics de gruix de neu acumulada:
 
-       343 cm de neu acumulada a Boí (2.535 m), l'Alta Ribagorça, nou gruix màxim dels seus 19 anys de dades, superant els 323 cm del 5 de març de 2014.
 
-       234 cm de neu acumulada a Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló, a la Cerdanya, gruix màxim dels seus 14 anys de dades, superant els 202 cm mesurats el 18 d’abril de 2009
 
-       Amb dades disponibles fins a 2/4 d’11 del matí d’ahir dimecres, l’estació del Port del Comte (2.316 m), al Solsonès, havia superat lleugerament els 150 cm de neu acumulada, nou gruix màxim dels seus 15 anys de dades. Fa setmanes que el gruix de neu acumulada en aquest punt tan exposat del massís supera de molt l’anterior rècord de la sèrie, de poc més de 90 cm del 21 de febrer de 2006.
 
 
Vent de xaloc i fort temporal marítim
 
La profunda depressió en superfície centrada al sud del Principat va reforçar el vent de component est a bona part del país durant la matinada de dimecres, amb ratxes màximes que van arribar a superar els 90 km/h al nord del cap de Creus i a cotes altes del Pirineu i del Montseny. A zones baixes del litoral i prelitoral es van arribar a superar els 70 km/h, com ara els 72,7 km/h registrats a Parets del Vallès (Vallès Oriental) i a Badalona – Museu (Barcelonès).
 
El vent de xaloc va fer que s’alterés notablement la situació marítima a la costa catalana, especialment a la Costa Central, amb maregassa i onades de fins a 3 metres d’altura observades a Badalona i a Premià de Mar. D’altra banda, a la Costa Brava es van assolir els 2,5 metres d’altura a l’Estartit i al nord de la Costa Daurada fins a 2 metres d’altura a Calafell.
 
 
12 d’abril de 2018Cercador

Cercador

Destaquem