Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

FGC i la Unió Internacional de Ferrocarrils (UIC) organitzen la 1a edició de TopRail Fòrum

  • La trobada, que se celebrarà el proper divendres 20 d’abril, neix amb l’objectiu de convertir-se en l’esdeveniment internacional de referència en l’àmbit del turisme ferroviari
  • La cita tindrà lloc en el marc de B-Travel Pro, un nou espai d’innovació del saló B-Travel de Fira de Barcelona destinat als professionals del sector dels viatges

El proper divendres dia 20 d’abril tindrà lloc la 1a edició de TopRail Fòrum a Fira de Barcelona. La trobada, organitzada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i la Unió Internacional de Ferrocarrils (UIC), neix amb l’objectiu de ser l’esdeveniment de referència dels principals actors del sector del turisme ferroviari a nivell internacional.

Operadors ferroviaris, institucions i operadors turístics debatran en aquesta jornada sobre les oportunitats de negoci que genera aquest sector i abordaran els desafiaments clau i les noves tendències en el turisme per oferir una visió general dels projectes i serveis del turisme ferroviari des d’un punt de vista sostenible.
 
“Quan parlem de turisme i mobilitat, ens trobem amb mitjans de transport molt consolidats, que són primeres opcions per als usuaris. Això obliga el sector ferroviari a reconsiderar els seus serveis i a potenciar tot el que pot oferir als viatgers. Hem de donar a conèixer el potencial dels ferrocarrils turístics, més enllà de la seva indubtable contribució a una mobilitat sostenible, i entendre que el turisme és una activitat inherent al ferrocarril del futur”, afirma el director general d’FGC i president de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP), Pere Calvet.  

Segons dades de l’Organització Mundial del Turisme (UNWTO), només un 2% del turisme internacional utilitza les xarxes ferroviàries, el que es tradueix en un important potencial de creixement per als ferrocarrils en un sector, el del turisme, que representa el 10% del PIB mundial i genera 1 de cada 10 llocs de treball.

TopRail Fòrum incidirà en aquest potencial, en les oportunitats de negoci que genera el turisme ferroviari i en contribuir a generar sinèrgies entre tots els actors implicats, per tal de crear productes que siguin a la vegada atractius i complementaris entre sí.


Sostenibilitat, desenvolupament regional i preservació del patrimoni

La jornada de TopRail Fòrum comptarà amb un programa de conferències que girarà al voltant de tres eixos temàtics.
 
El primer eix dedicat al turisme sostenible analitzarà els beneficis de la mobilitat ferroviària i la seva contribució als reptes mediambientals; el segon centrarà les intervencions en l’impacte dels projectes ferroviaris turístics en el desenvolupament de les ciutats i en l’impacte de l’accessibilitat en les opcions de destinació turística; finalment, un tercer eix del programa se centrarà en el patrimoni ferroviari, en la seva conservació i en les seves possibilitats en diferents projectes turístics.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó; el director general d’FGC i president de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP), Pere Calvet, i el director general de la Unió Internacional de Ferrocarrils (UIC), Jean Pierre Loubinoux, seran els encarregats d'obrir la jornada en què hi participaran, entre d'altres, Peter Haxton, analista de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE); Tim Fairhurst, director de Polítiques de l'Associació Europea de Turisme (ETOA); Xavier Font Urgell, cap de l'Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona; Supinder Singh, president de l'agència Palace Tours; Jordi Tresserras, director del Laboratori de Patrimoni, Turisme Cultural i Creativitat de la Universitat de Barcelona i president de Ibertour; Urs Wieser, director de vendes de la companyia suïssa Stadler Rail.

A més, TopRail Forum comptarà amb la presència de representants de Belmond i Orient Express, dues de les empreses més emblemàtiques de turisme ferroviari de luxe internacional, i de Ferrocarrils de Tunísia (SNCFT), que donaran a conèixer la seva nova oferta turística.

El programa es completa amb una visita tècnica al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova i la Geltrú, el dissabte 21 d’abril. Les persones interessades en assistir a la jornada han de complimentar el procés d’inscripció al web https://events.uic.org/1st-toprail-forum fins al dia 17 d’abril.  

TopRail Fòrum se celebra dins del marc del B-Travel, el saló líder especialitzat en turisme d'experiències de Fira de Barcelona, que se celebrarà del 20 al 22 d'abril al recinte de Montjuïc. Enguany el saló ha creat el B-Travel Pro, un nou espai sobre innovació destinat exclusivament a l'àmbit professional on diverses startups i ponents internacionals donaran a conèixer les iniciatives més disruptives del sector i on, entre d’altres, tindrà lloc la celebració del TopRail Fòrum el dia 20.

El projecte TOPRail

La primera edició del TopRail Fòrum és fruit del projecte TopRail de la Unió Internacional de Ferrocarrils (UIC), impulsat des d’FGC com a líder del grup de treball presidit pel responsable de Planificació estratègica i prospectiva d’FGC, el Dr. Carles Casas Esplugas. Aquest projecte té com a principals objectius la caracterització dels diferents productes turístics, l’estudi del mercat i dels clients en relació amb els serveis ferroviaris de caire turístic, així com l’establiment de sinèrgies i col·laboracions entre els membres del grup per a la comercialització dels serveis.

En formen part diferents operadors ferroviaris de països com Àustria, Hongria, Irlanda, Portugal, Grècia, França, Japó, Corea del Sud, Eslovènia, Suïssa i Espanya.

“A FGC comptem amb set trens turístics, una oferta consolidada que l’any 2017 va atraure més d’1,5 milions de viatgers amb un augment respecte l’any 2016 de prop del 14%. Són serveis turístics atractius, diversificats i adaptats a diferents tipus de turistes, que varien segons el tipus de tren. N’hi ha que atrauen el visitant local i d’altres on aspirem a créixer amb visitants estrangers, com alemanys o anglesos, mercats on la cultura ferroviària és més forta” explica el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó. Actualment FGC gestiona el Tren dels Llacs, el Tren del Ciment, el Cremallera i funiculars de Montserrat i el Cremallera de Vall de Núria. L’oferta turística es completa amb els bitllets combinats de Turistren que permeten els usuaris visitar museus, espais arquitectònics o diferents espais de lleure propers a la xarxa de trens.

Tant FGC com la resta de membres de TOPRail treballen per donar valor al factor lúdic del tren i a les seves possibilitats turístiques, més enllà de l’ús diari per motius professionals o escolars.Cercador

Cercador

Destaquem