Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Igualada es bolca en la celebració de l'acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física 2018

  • Més de 2.000 persones de totes les edats han participat en la macro jornada lúdica i esportiva al Parc Central
 
  • El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, han assistit a l’activitat
Foto: Jordi Estruch


Una macro jornada lúdica i esportiva al Parc Central d’Igualada ha mobilitzat més de 2.000 persones en l’acte central del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que se celebra avui a tot el món. El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, han assistit a una jornada que ha estat un èxit de participació i que ha servit per fer arribar a la població el missatge “+actius cada dia”, el lema de la campanya d’enguany.
 
La celebració, impulsada per la Generalitat de Catalunya a través del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (SGE)-, vol promoure l'activitat física com a instrument de salut i benestar i ha tingut aquest any Igualada com a seu de l’acte principal a Catalunya, organitzat per l’Ajuntament de la capital de l’Anoia a través de les regidories d’Esports i d’Entorn Comunitari.
 
Tot i que l’Ajuntament d’Igualada ha programat activitats del 6 al 9 d’abril, amb una previsió de participació de 5.000 persones, el gruix dels esdeveniments s’han celebrat avui al Parc Central, on ha tingut lloc la 8a Trobada Esportiva Comarcal Prebenjamina -amb 1.000 alumnes de 20 centres, acompanyats de 100 monitors, que han practicat jocs i diverses modalitats esportives-, una caminada col·lectiva de 6 km per l’Anella Verda, que han fet unes 200 persones de totes les edats, i tallers continuats d’activitat física i saludables per a 800 alumnes de 5è i 6è de primària i de secundària. A més, diferents clubs, entitats i equipaments de la ciutat també desenvolupen diferents propostes aquest divendres.
 
L’alcalde d’Igualada, el secretari general de l’Esport i el secretari de Salut Pública han visitat aquest espai verd i han compartit algunes de les activitats al costat dels participants, organitzadors i voluntaris. Marc Castells, que ha recordat l’objectiu d’Igualada d’assolir la distinció de Ciutat Europea de l’Esport 2019, ha explicat que la seva ciutat “viu l’esport intensament, des dels petits a la gent gran”, i ha recalcat que l’esport “integra socialment la població”, abans de recordar els beneficis que tindrà la futura Via Blava, un camí paral·lel al riu Anoia que permetrà fer rutes a peu o en bicicleta.
Per la seva banda, el secretari general de l’Esport, que ha felicitat la implicació d’Igualada en l’organització dels actes, ha expressat la importància de ser “més actius cada dia per ser més saludables i tenir ciutats més felices”, i ha insistit en una aliança entre els àmbits d’esport i salut per fer “la revolució de l’activitat física, un canvi de xip” que faci que cada persona sigui activa per si mateixa sense necessitat d’anar a un gimnàs o a un club. Per Gerard Figueras, la clau és que “els hàbits esportius que el 75% dels nostres infants han incorporat no es perdin quan ens fem grans”.
 
Dins del conjunt d’actes de la jornada, Catalunya Ràdio ha emès en directe, des del Teatre Municipal l’Ateneu i amb una unitat mòbil establerta al Parc Central, el programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’, conduït per Mònica Terribas, que ha aplegat un nombrós públic al llarg del matí. Durant tot el dia, la resta de l’oferta esportiva han estat diverses activitats aquàtiques i de fitness a la Piscina Municipal Les Comes i al Centre Municipal Infinit, així com classes de zumba i un ampli programa d’accions per mantenir actives les persones grans de la població.
 
El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món i Catalunya hi està participant per novè any consecutiu, amb diverses iniciatives de promoció arreu del territori sota el lema “+actius cada dia”, amb l’objectiu de promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica sobre l’esfera emocional, “tot acumulant 30 minuts d’activitat física cada dia en adults i gent gran, i 60 minuts en infants i adolescents. L’objectiu seria aconseguir fer 10.000 passes cada dia, pujant i baixant escales, baixant del metro o de l’autobús una parada abans o anant a fer la compra a peu”, ha recordat Joan Guix.
 
A banda de l’activitat realitzada avui a Igualada, des del passat dia 1 i fins al 30 d’abril, tindran lloc múltiples activitats programades arreu de Catalunya per sensibilitzar la ciutadania de la importància de ser actiu i adquirir hàbits saludables per combatre el sedentarisme. Es pot trobar tota la informació i materials de la campanya del DMAF a la pàgina web específica http://esport.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/activitat-fisica-i-salut/dia-mundial-de-lactivitat-fisica-dmaf.-6-dabril/ , i es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través del twitter @GentActiva i el facebook GentActiva. També s’anima la població a participar-hi enviant fotos a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #gentactiva.
 
Es pot trobar tota la informació i materials de la campanya del DMAF a la pàgina web específica esport.gencat.cat/gentactiva, i es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través del twitter @GentActiva i el facebook GentActiva amb l’etiqueta #gentactiva.
 
El sedentarisme, un dels principals factors de risc
 
“El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial. (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya)”, ha assegurat el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix . Les persones sedentàries a tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives. És un factor de risc molt important per a les malalties cròniques com les cardiovascular, el càncer o la diabetis. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa. Joan Guix ha mostrat la preocupació per les dades d’obesitat infantil, que “es podrien reduir fent atenció a la dieta i a la pràctica de l’activitat física”.  
 
Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2017, el nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (78,5%) que en homes (82,8%) i és major entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris.
 
El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (SGE) en els darrers anys- a través de diverses iniciatives de promoció arreu del territori.
 
El PAFES, que forma part del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública i del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física de la SGE, pretén millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquest pla actua capacitant professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. Des del PAFES, es col·labora amb els municipis per al disseny d’entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) per tal que les persones que reben un consell de realitzar activitat física –ja ho han fet més de 800.000- trobin un entorn on poder realitzar-la.  El Pla s’ha estès a les 370 ABS (Àrea Bàsica de Salut) de Catalunya (100% del territori) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.Cercador

Cercador

Destaquem