Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Salut i la Fundació Bancària "la Caixa" presentaran els dos primers monogràfics sobre els reptes de la participació del pacient i la ciutadania en recerca

  • Serà, demà, 4 d’abril durant la Jornada SARIS al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa”
  • Els estudis analitzaran si té sentit mesurar amb indicadors la participació del pacient en recerca i si el sistema de recerca en salut està preparat per a la participació

 
Abordar el repte de la participació del pacient i la ciutadania en recerca és l’objectiu de la jornada SARIS “Participació en recerca”, organitzada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut per demà, 4 d’abril, al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa”. L’acte, que compta amb l’impuls de la Fundació Bancària “la Caixa”, s’adreça a professionals relacionats amb la investigació, la planificació, la gestió i avaluació del sistema de recerca; i, especialment, els pacients i les persones implicades amb el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya (PERIS).
 
El Sistema d’avaluació de la recerca i innovació en salut (SARIS) és un sistema de recerca responsable que millora l’impacte del PERIS a través de l’anàlisi i la implicació dels actors, és a dir, d’aquelles persones o organitzacions que no són investigadors i que poden aportar o rebre valor de la recerca que es fa, ja sigui com a beneficiaris, professionals de la salut, responsables polítics, gestors, indústria, organitzacions de la societat civil, ONG, pacients o ciutadania, aquests darrers, sens dubte, els seus usuaris finals.
 
Els dos primers monogràfics en recerca abordaran, en primer lloc, com mesurar la participació en recerca dels actors del sistema. I en segon lloc, s’analitzarà si el sistema de recerca en salut està preparat per a la participació i en quines circumstàncies aquesta pot ser efectiva i, en definitiva, aportar valor al pacient i al sistema de salut.
 
Durant la jornada, el director de ‘Public Engagement’ de l’Institut de recerca de Nottingham del National Institute of Health Research del Regne Unit, Derek Stewart, pronunciarà una conferència sobre la importància de la participació del pacient en recerca que beneficia als mateixos pacients i també a investigadors, a la recerca i al sistema de salut. La participació d’aquest destacat i reconegut líder britànic,- que parlarà des de la seva pròpia experiència d’una participació activa i efectiva del pacient en recerca-, serà una oportunitat per aprendre d’un país pioner en aquest àmbit.
 
El certamen inclourà sessions de treball en grup, on els participants debatran fites del sistema de salut en quatre àmbits diferents: la participació del pacient en el disseny de polítiques de recerca; la participació del pacient en l’avaluació de la recerca; el canvi que ha de fer la recerca i l'investigador per obrir-se a l’aportació valuosa del pacient i el canvi que ha de fer el pacient per incorporar valor a la recerca.
 
La presentació dels dos monogràfics forma part de la sèrie de monogràfics del SARIS sobre recerca responsable en salut que inclourà elements d’anàlisi sobre gènere i lideratge en ciència, disseminació científica i altres aspectes relacionats.
 
El PERIS
Un dels principals objectius del PERIS és fomentar la participació del pacient en les polítiques de recerca ja que són els destinataris del procés científic. L’AQuAS, que té l’encàrrec d’avaluar el PERIS a través del SARIS ha incorporat també aquest repte en la presentació d’aquests monogràfics.
 
El Departament de Salut, l’AQuAS i la Fundació Bancària “la Caixa” han promogut la organització d’aquest acte amb l'absolut convenciment que al segle XXI la ciència i la societat cada vegada han d’anar més de la mà pel benefici mutu. Per tant, és important obrir el debat sobre quines són les fórmules per aprendre a dur a terme una participació efectiva i transformadora.
 
 
Jornada SARIS
Lloc: Palau Macaya de l’Obra Social ”la Caixa” (passeig Sant Joan, 108) Barcelona.
Dia: 4 d’abril de 2018
Hora: de 9 h fins a les 14 hores.


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem