Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Museu Colet acull un interessant debat sobre el paper de les dones periodistes en la comunicació esportiva

El Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, ha acollit avui la jornada “Les dones periodistes en la comunicació esportiva”, organitzada per la Secretaria General de l’Esport i l’Institut Català de les Dones, amb la col·laboració del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que ha ofert un interessant debat amb diversos punts de vista sobre la realitat d’aquest col·lectiu professional en un sector especialment masculí.
Foto: Jordi Estruch

 
La jornada, presidida pel secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i conduïda per la periodista de Catalunya Ràdio Maria Guixà, ha servit per conèixer i reconèixer la tasca i el recorregut que han fet les professionals en el periodisme esportiu català. S’ha parlat de la situació actual de les dones que treballen en la premsa esportiva, de les dificultats i facilitats d’integració i s’han plantejat actuacions de futur i de millora des de diversos àmbits.
 
Gerard Figueras ha exposat dades sobre la pràctica esportiva femenina des de l’etapa escolar a la universitària, així com les xifres de llicències federatives i de dones en l’alt nivell, que si bé no arriben a la paritat s’hi acosten bastant. Alhora, ha lamentat no disposar de xifres sobre la presència de dones en els mitjans de comunicació esportius, així com les poques dones que ocupen llocs de direcció en les entitats esportives catalanes, per la qual cosa ha agafat el  “compromís d’impulsar els canvis legislatius imprescindibles per assolir la igualtat de gènere real també en l’esport".  
 
Per la seva banda, Núria Balada ha alertat de la greu mancança d'esport femení als mitjans de comunicació i ha recordat la importància històrica de les reivindicacions del passat 8 de març. “Les dones periodistes ho tenen difícil en aquest sector, on es repeteixen els estereotips de gènere, i la jornada d’avui és un homenatge a les pioneres”, ha afegit.
 
A continuació, ha pres la paraula Carme Figueras, consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que ha presentat l’Informe sobre la presència de dones a la informació i la programació esportiva de TV3 i Esport3. Segons l’estudi, elaborat en els mesos de febrer, març i abril de 2016, el volum de temps de l’esport femení en els informatius era d’un 3,9% a TV3 i un 5,3% a Esport3, dades que no es corresponen amb la proporció de dones federades a Catalunya (24%). Figueras també ha apuntat que de les 42 retransmissions esportives emeses per Esport 3 durant el període analitzat, 39 van ser d'esport masculí, i que la proporció de tertulianes als magazins d'esports és del 22%, entre altres dades.
 
En la segona part de la jornada, una taula de debat ha servit per conèixer l’experiència de sis dones periodistes, la majoria amb una llarga trajectòria en la comunicació esportiva. Imma Pedemonte (TV3), Ruth Gumbau (La Xarxa), Àngels Fàbregues (Sport), Cristina Cubero (Mundo Deportivo), Marta Cabré (L’Esportiu) i Gemma Montero (RAC 1) han explicat la seva situació professional, molt variada per la tipologia de mitjà on treballen i/o per circumstàncies personals, cosa que ha enriquit la xerrada i ha generat molt interès entre el públic assistent.
 
Periodistes homes que no volen dones
 
Durant el debat, han parlat d’autocrítica i de manca d’atreviment per assumir alguns rols, de la poca vocació de les dones pel periodisme esportiu i de la possibilitat de demanar quotes als mitjans públics per fer més visible l’esport femení. Entre altres dificultats, malgrat no totes s'han sentit discriminades en l'exercici professional com a periodistes esportives, han denunciat que hi ha “alguns periodistes homes que no volen dones a les seccions de futbol”, que en la informació televisiva sobre esport es busca un perfil de periodista noia jove, sobradament preparada i amb atractiu físic, i que, malgrat la presència de dones a les redaccions, cal que els caps tinguin consciència de gènere i l'apliquin a la informació que fan.
 
Per contra, han defensat el paper de les dones, que “podem canviar la societat a través de l’esport", i han subratllat l'augment de la pràctica esportiva femenina en totes les franges d’edat, perquè ara hi ha més referents en l'alta competició. Com a bri d’esperança, algunes de les membres de la taula, han explicat que han notat un canvi en les noves generacions de periodistes homes, que no qüestionen els coneixements de les seves companyes, i fan una crida a fer un “treball continuat i insistent” perquè l'esport femení vagi guanyant presència als mitjans.
 
Per acabar la jornada, Blanca Nualart, responsable en matèria de gènere i programes esportius transversals del Consell Català de l’Esport, ha fet les conclusions de la mateixa, on ha lamentat que el nombre de dones periodistes esportives és encara molt baix respecte al nombre d’homes, que segueixen sent examinades en cada una de les seves actuacions, i que la invisibilitat, la desigualtat salarial, la manca de dones en llocs de presa de decisions o la manca de possibilitats de promoció professional encara suposen diferències que evidencien que el sostre de vidre és una realitat avui també en la comunicació esportiva. “Les dones periodistes han anat conquerint espais però encara segueixen en desavantatge”, ha dit. Per últim, ha instat a seguir treballant des dels mitjans per difondre un esport mes igualitari i menys discriminatori.Cercador

Cercador

Destaquem