Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Una extensa nevada tardana deixa fins a més de 10 cm a la serralada litoral

 
  • La nit del dilluns 19 al dimarts 20 de març ha nevat a bona part de la Catalunya Central, al prelitoral Central i a la serralada litoral
  • La cota de neu ha baixat fins al voltant dels 100 m a l’àrea metropolitana de Barcelona i a l’Observatori Fabra s’hi ha acumulat un gruix de 12 cm

Per setena vegada en dos mesos, i a poques hores de l’equinocci de primavera, la neu ha fet acte de presència fora del Pirineu i Prepirineu fins a cotes baixes de la Catalunya Central, del prelitoral i fins i tot de la serralada litoral. La nevada no ha estat ni de bon tros tan extensa com la de fa tres setmanes, però aquesta vegada la precipitació ha estat especialment abundant a l’àrea del litoral i prelitoral Central, amb una cota de neu que la matinada del dimarts 20 de març ha baixat fins al voltant dels 100 m en aquests sectors, acumulant gruixos de més de 10 cm a les parts altes del massís del Garraf o la serra de Collserola.

El causant d’aquesta situació ha estat l’arribada d’una petita depressió freda a nivells mitjans i alts. Al mapa de l’esquerra, corresponent a la topografia de 500 hPa (uns 5.300 m d’altura) de la nit de dilluns a dimarts, es pot veure situada just sobre el Principat. A la dreta, la topografia de 850 hPa (uns 1.300 m d’altura) mostra l’aire fred també a nivells baixos present arreu del continent i afectant de ple tota la península Ibèrica, amb una temperatura suficient baixa (-2/-4 ºC sobre Catalunya a les 00h UTC i valors lleugerament inferiors avançada la matinada) com perquè la cota de neu voltés els 100 m.
 
 
Una nevada nocturna
 
Dilluns a la tarda va començar a nevar a les comarques del Pirineu i Prepirineu, amb una cota de neu que en un primer moment va voltar els 1.000 m. No va ser fins al vespre i primeres hores de la nit quan la precipitació es va fer més extensa a la meitat nord de Catalunya, amb una cota que va anar baixant fins a situar-se al voltant dels 500 m a la mitjanit. La matinada de dimarts la pluja i la neu s’ha anat concentrant a les comarques del litoral i prelitoral Central, amb una cota cada vegada més baixa, de fins a 100 o 200 m a comarques com el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental o el sud del Maresme. El mapa següent, elaborat bàsicament a partir dels gruixos mesurats pels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), mostra l’abast de la nevada:

Dimarts al matí la nevada s’ha anat desplaçant cap al sud, al mateix temps que s’afeblia ràpidament, de manera que a mig matí la precipitació havia desaparegut.
 
 
Fins a més de 10 cm a les serralades litoral i prelitoral
 
La taula següent recull alguns dels gruixos de neu més destacats del dia 20 de març de 2018 mesurats pels col·laboradors de la XOM a poblacions situades fins a 1.200 m d’altitud:

 
 
 
 

A cotes altes del Pirineu la nevada ha deixat fins a més de 20 cm de neu nova, sobretot al llarg de dilluns a la tarda, tot i que aquest matí continuava nevant dèbilment al vessant nord:

Una nevada poc habitual al mes de març
 
No és excepcional que a Catalunya nevi a cotes baixes durant el mes de març. Sense anar més lluny, entre els dies 24 i 25 de març de 2017 vam tenir una nevada més extensa que la d’avui i fins a uns 200 m de cota a moltes comarques de la Catalunya Central, Ponent i serralada prelitoral, però sense arribar als massissos del litoral.
 
Ara bé, que la nevada es produeixi a finals de mes, fins cotes tan baixes i amb gruixos destacats és molt menys freqüent. A l’Observatori Fabra de Barcelona (410 m), on aquest matí s’ha mesurat un gruix de 12 cm, cal retrocedir fins al 9 d’abril de 1973 per trobar una nevada comparable en gruix i tant o més tardana. I més d’un segle, fins al 22 de març de 1917 (24 cm), per trobar-ne una de clarament més abundant durant la segona quinzena de març.
 
 
Acumulacions importants de precipitació
 
A banda dels gruixos de neu, cal destacar que al llarg de la nit i matinada la precipitació ha estat abundant (superior a 20 mm) a diversos sectors del litoral i prelitoral central, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona.
 
Entre les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la XOM, els valors més abundants han estat els 40,3 mm de Barcelona - Observatori Fabra (caiguts en bona part en forma de neu i acumulant fins a 12 cm), els 37,9 mm de Barcelona – Zona Universitària, els 36,6 mm del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) o els 36,5 mm de Teià (Maresme).
 
 
Forta ventada la matinada de dimarts
 
L’aprofundiment d’una depressió en superfície sobre les Balears ha reforçat el vent de tramuntana i mestral durant la nit i matinada de dimarts, sobretot als indrets típicament més ventosos del país (Alt Empordà, Terres de l’Ebre i sectors elevats del Pirineu, Prepirineu i massís del Montseny). La taula següent mostra els valors superiors als 70 km/h a les estacions de la XEMA:

El mapa següent mostra la ratxa màxima mesurada per les estacions de la XEMA entre el dilluns 19 i el dimarts 20 de març al migdia:

Ambient encara fred els pròxims dies
 
La predicció indica que es mantindran les nevades febles al Pirineu i Prepirineu fins dimecres al matí. El vent de component nord s'intensificarà i serà moderat amb ratxes fortes o molt fortes al terç nord de Catalunya i a les Terres de l’Ebre. Aquest vent també alterarà notablement l'estat de la mar, sobretot a la costa Brava.
 
La temperatura es mantindrà baixa, tot i que a partir de divendres es començarà a normalitzar. A causa d’aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté actius avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i onatge.
Els models a mitjà termini indiquen l'arribada d'una nova pertorbació de cara el cap de setmana que donarà lloc a precipitació a Catalunya, amb una cota de neu que rondarà els 1.000 metres.
 
 
20 de març de 2018Cercador

Cercador

Destaquem