Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El CaixaForum acull la Jornada amb motiu del Dia Mundial contra el càncer de còlon i recte a la ciutat de Barcelona

  • La Jornada, que tindrà lloc el proper dimarts, de 17 a 20h, porta com a lema ‘Actuem per la prevenció’
  • El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte funciona des del 2010 a Barcelona i ja ha finalitzat el seu desplegament a tota la ciutat, convidant a una població de més de 400.000 homes i dones

El proper 31 de març tindrà lloc el Dia Mundial contra el càncer de còlon, una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el càncer més freqüent en el conjunt d’homes i dones a Catalunya, amb uns 6.000 casos nous cada any, i la segona causa de mort per càncer.

 

Per tal de donar a conèixer la tasca del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a la ciutat de Barcelona, en marxa des del 2010, s’ha organitzat una Jornada de caràcter divulgatiu, el proper dimarts 20 de març a les 17h al CaixaForum Barcelona, adreçada tant al públic en general com als professionals de la salut que estiguin interessats.

 

A la Jornada, que porta com a lema ‘Actuem per la prevenció’, es comptarà amb la participació de professionals sanitaris implicats en el Programa i amb l’actuació teatral del grup La Piscifactoria dirigit per Cristian Llàcer. Els detalls es poden consultar a través de la web del Programa. L’assistència és gratuïta però cal inscripció, que es pot fer des d’aquest enllaç.
 
El programa a la ciutat de Barcelona
L’any 2010, la ciutat de Barcelona va ser pilot a posar en marxa el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar. Està adreçat a homes i dones de 50 a 69 anys, període d'edat en què la detecció precoç s'ha demostrat beneficiosa. Aquest 2018 el Programa ja ha finalitzat el seu desplegament a tota la ciutat de Barcelona, convidant a una població de més de 400.000 homes i dones.
 
Aquestes són les properes Àrees Bàsiques de Salut on el Programa tornarà a estar actiu:
Àrea bàsica de salut
Població
Mes
Districte
2G-Dreta Eixample
5.866
Abril
Eixample
10B-Ramon Turró
6.491
Abril
Sant Martí
8D-Prosperitat
3.931
Abril
Nou Barris
2J-Monumental
6.931
Maig
Eixample
8E-Verdum
4.228
Maig
Nou Barris
2C-Esquerra Eixample-Rosselló
8.222
Maig
Eixample
10C-Poblenou
5.479
Juny
Sant Martí
2I-Sagrada Família
5.695
Juny
Eixample
8B-Rio de Janeiro-Porta
2.744
Juny
Nou Barris
2E- Esquerra Eixample-Casanova
8.257
Juny
Eixample
2K-Gaudí
7.044
Juliol
Eixample
8A-Vilapiscina
2.738
Juliol
Nou Barris
2B-Via Roma
7.849
Juliol
Eixample
 
Per tal d’informar de manera més adequada sobre el Programa, l’Oficina Tècnica de Barcelona ha renovat la seva pàgina web, adaptant-la al format responsiu amb la voluntat d’oferir un accés més directe a la informació, tant a la ciutadania en general com als professionals que estan interessats en el Programa. Es poden comprovar aquests canvis a la mateixa adreça que tenia abans: http://www.prevenciocolonbcn.org/ca/.
 
Com es pot prevenir el càncer de còlon i recte
Tot i que no hi ha cap càncer que es pugui prevenir completament, en el cas del càncer de còlon i recte el llarg interval que transcorre des de l’inici del procés fins al desenvolupament d’un càncer invasiu permet diferents mesures de prevenció que podrien reduir el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer. Aquestes mesures passen per promoure canvis en l’estil de vida dirigits a reduir els factors de risc i potenciar els factors protectors (seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics; fer exercici; no fumar, etc.). Un aspecte important per a la prevenció consisteix en la participació en programes de detecció precoç, que permeten diagnosticar lesions premalignes de còlon i reduir-ne la mortalitat. 
 
La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions precanceroses anomenades pòlips adenomatosos. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. Si el càncer es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i de poder curar, ja que un dels problemes d’aquest tumor és que pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia. Aquest és, probablement, un dels millors exemples de com la detecció precoç millora el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat dels tractaments.


Cercador

Cercador

Destaquem