Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya promou un manifest per reivindicar la cultura de la igualtat

  • El manifest és fruit del grup de treball “Museus i gènere” de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya amb l'objectiu d'introduir la perspectiva de gènere als museus i monuments i que siguin més inclusius i diversos

La Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya, formada per equipaments museístics i monumentals d’arreu del país que comparteixen un interès museogràfic, científic o territorial per la història, té com a objectiu, entre d’altres, generar una narració coherent i global de la història de Catalunya i establir sinergies que permetin coordinar polítiques de difusió, conservació i dinamització cultural del patrimoni històric que entre totes i tots gestionem.
 
En aquesta línia, l’any passat es va constituir el grup de treball “Museus i gènere” com a observatori de la perspectiva de gènere als museus d’història i monuments, amb la voluntat d’adequar els relats expositius a la realitat social del segle XXI. El grup vol fomentar noves mirades en els discursos, les metodologies i les implementacions museogràfiques dels equipaments amb una clara vocació educativa i contribuir, així, a la conscienciació de la ciutadania respecte a la necessitat de crear una societat més justa i igualitària.
 
Amb la premissa anterior, el grup de treball “Museus i gènere” de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments ha elaborat un manifest de compromís que es presenta coincidint amb el Dia Internacional de les Dones per reivindicar la cultura de la igualtat, revisar la transmissió inconscient d’una visió androcèntrica del món i introduir la perspectiva de gènere als museus i monuments.
 
També s’ha impulsat, així mateix, l’organització d’uns seminaris participatius de formació entre els membres de la Xarxa amb l’objectiu d’aplicar la perspectiva de gènere als museus i monuments a través de totes les funcions que ens defineixen: exposició, educació, documentació, recerca, adquisició, conservació, comunicació, etc. Un dels objectius d’aquests seminaris és revisar de manera crítica la conscienciació de la perspectiva de gènere en les funcions dels museus i la representació del gènere en els discursos expositius.
 
Els museus de la Generalitat de Catalunya commemoren el Dia Internacional de les Dones amb activitats especials
 
Els museus de la Generalitat de Catalunya se sumen a la celebració del Dia Internacional de les Dones amb activitats especials el mateix dia 8 de  març i al llarg de tota la setmana. Són activitats per redescobrir i reivindicar el paper de les dones en la cultura i la història. 
 
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) proposa una mirada al passat en clau femenina. A través de l’Itinerari “Dones de Tàrraco” el visitant podrà descobrir la història de Tàrraco posant rostre a algunes de les dones que van formar part de la seva societat. Es tracta d’una proposta per a fer de manera autònoma, amb l’ajuda d’un material editat que fa de guia per les sales del museu. Un itinerari que està adreçat a tots els públics i que es podrà demanar a la recepció del museu.
 
El Museu d’Art de Girona organitza divendres 9 de març la taula rodona “Artistes d’avantguarda, dones emancipades: Olga Sacharoff”, moderada per Elina Norandi, comissària de l’exposició i l’Any Sacharoff. Es tracta d’una conversa entorn d’Olga Sacharoff com a cas paradigmàtic d’una artista l’obra de la qual ha estat jutjada i valorada, per la crítica en el seu moment i la Història de l’Art després, partint del seu ser dona, amb tots els condicionants que en la primera meitat del segle xx això suposava.
 
El Museu d’Arqueologia de Catalunya proposa el diumenge 11 de març la visita “Les dones en la història: una visió de gènere” per redescobrir les seves col·leccions des d’un punt de vista femení. Serà una visita molt especial, de la mà de l’arqueòloga Núria Rosselló, en la que la dona i el seu paper a través de la història seran els protagonistes.
 
El Museu d’Història de Catalunya proposa durant tota la setmana diverses propostes entre les quals destaquen “Amb ulls de dona”, un recorregut dramatitzat per l’exposició permanent del museu. Les actrius Carla Berrocal i Marta Millà representaran una selecció de textos literaris, històrics, cançons i poemes escrits per dones que donaran al visitant una visió diferent de la història de Catalunya, vista amb ulls de dona. Tindrà lloc el mateix dimecres 8 de març i serà una performance molt íntima limitada a 25 participants
 
El dissabte 10 de març el museu organitza la ruta guiada “A peu per la Barcelona de les dones” pels carrers de Ciutat Vella, escenari quotidià de la vida de moltes dones anònimes amb els oficis més variats al llarg de la història. S’analitzarà l’evolució històrica del paper de les dones a la societat i es donaran a conèixer aquells indrets els que encara avui es poden trobar indicis del seu llegat.
 
A més, el Museu d’Història de Catalunya ha elaborat la publicació digital Dones: història i memòria a Catalunya, que es publicarà dijous al web del museu. Recull vuit articles d’experts que evidencien models creats en pro d’un reduccionisme de la condició de subjecte actiu de les dones, però també la participació i el compromís actiu d'aquestes en el procés de formació de la societat.


pdf pdf Manifest dels Museus

Cercador

Cercador

Destaquem