Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Protecció Civil de la Generalitat: Actualització incidències de l'emergència del pla NEUCAT per les nevades

 • Continua vigent la recomanació de restringir la mobilitat amb vehicle privat al màxim fins al migdia
 • Els serveis de transport públic funcionen amb normalitat de manera general excepte amb afectacions puntuals en el servei
 • Cal estar atents a l’evolució del front de nevades durant el dia d’avui
 
Protecció Civil de la Generalitat informa que manté l’emergència del pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT davant el front de nevades que està afectant la major part del territori i que l’afectarà durant les properes hores. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que la nevada sigui extensa a tot el territori durant el matí, si bé a les comarques del sud la cota està començant a pujar. Els canvis més importants es produiran a partir de migdia quan la nevada començarà a retirar-se cap a l’interior i finalment al vespre quedarà restringida al Pirineu i Prepirineu. No obstant, caldrà estar molt atents amb les zones obagues, on es podrà mantenir la neu i el gel durant més hores.
 
El Servei Català de Trànsit informa que hi ha 63 trams de via afectats per neu i gel. Hi ha 4 carreteres tallades, totes secundàries, i 35 carreteres on cal circular amb cadenes.
 
Els serveis de transport públic pateixen algunes afectacions:
 • Ferrocarrils de la Generalitat opera amb normalitat al servei
 • Rodalies Renfe:
               -A la línia R3 els trens circulen amb retard superior als 15’ derivat de la climatologia.
-A línia R12, un tren de mitja distància ha quedat aturat al baixador de Golmés amb 30 passatgers i el remolcaven fins a Lleida.
 • Metro i busos de TMB: la neu caiguda i les baixes temperatures han produït aquest matí afectacions a la xarxa viària de Barcelona, a conseqüència de les quals s’han fet algunes restriccions en el servei d’autobusos de TMB. Podeu informar-vos de l’actualització de les incidències al compte de Twitter @TMBinfo i al web https://www.tmb.cat/ca/-/avis-2018-nevada-bus-metro Aquest matí s’han informat de les afectacions següents:
-Línies de bus 102, 118 i 128 sense servei.
-Línia 111 de bus: no fa les parades 501 - Colònia Tibidabo, 1547 - Torre de Collserola, 1810 - Cruïlla de Carreteras, 1911 - Ctra de Valvidrera al Tibidabo 2149 - Pl. Tibidabo, 2629 - Ctra de Vallvidrera - St Cugat i 3014 - Camí de Vallvidrera - Camí de Cal Totxo.
-Línia 185: no circula pels carrers de Viver, d'Olvant, de Saldes i de Cànoves. 
 • La xarxa de metro funciona amb normalitat.
 • Els aeroports operen amb normalitat.
 
Es manté la restricció de circulació als camions de més de 7.500 kg. En aquests moments, Creu Roja està realitzant avituallament a transportistes de vehicles pesants en aparcaments a Campredó, Port Aventura i a l’Aldea. Durant la passada nit també han estat realitzant avituallament a la Zona Franca.
 
El 012 està atenent dubtes i consultes de professionals transportistes sobre l'afectació a causa de la neu. En els casos de transport prioritari informa al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat per gestionar-ho en els casos que les condicions ho permetin.
 
D’altra banda, els Agents Rurals estan col·laborant amb els Mossos d’Esquadra en la informació de la vigilància viària. El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM informa que no hi ha hagut cap emergència rellevant derivada de la nevada.
 
Les màquines llevaneu dels gestors viaris continuen treballant per la neteja de la xarxa viària a tot el territori.
 
El Departament d’Ensenyament ha informat que a hores d’ara hi ha 272 escoles tancades que afecta a 84.953 alumnes. 1.380 rutes de transport escolar anul·lades que afecta a 37.700 alumnes.
           
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut, fins a les 11.00 hores d’aquest matí, 2.640 trucades per incidents relacionats amb l’episodi de fred i neu. Per comarques, les trucades s’han fet des de Vallès Occidental 241, Barcelonès 248, Osona 224 i Baix Llobregat 191. Per municipis, les trucades s’han distribuït: Barcelona 219, Lleida 123 i Tarragona 89.
 
D’aquestes trucades al telèfon d’emergències, els Bombers de la Generalitat han atès aquest matí, des de les 6.00 hores, 4 serveis sanitaris urgents amb dificultats de mobilitat a causa de la nevada. A Serós (Segrià), Almenar (Segrià) i Artesa de Segre (Noguera) han ajudat ambulàncies o vehicles d'assistència sanitària a domicili a accedir als seus llocs de destí, mentre que al Montmell (Baix Penedès) han acompanyat una persona que havia de ser atesa a l'hospital.
 
D'altra banda, a primera hora del matí, han fet rutes d'inspecció per comprovar l'estat de carreteres i camins arreu del territori.

Els  Bombers de la Generalitat han retirat vehicles accidentats o bloquejats per la neu a la Vall d'en Bas (Garrotxa), a la C-14, a l'altura del kilòmetre 129 de Pinell de Solsonès (Solsonès), a la BV-2041 de Begues (Baix Llobregat),  a Almenar (Segrià), a la C-26 a Cubells (Noguera) i  a la C-12 a Àger (Noguera) i en la urbanització Tres Turons d’Arenys de Munt (Maresme).  També han retirat arbres o elements caiguts a la via a causa de la nevada a la carretera del Remei d’Alcover (Alt Camp), a la C-13 a Cellers (Pallars Jussà)  i als nuclis urbans d’Alcover  i Lleida (Segrià).  A la Vall de Cardós (Pallars Sobirà), a Balaguer (Noguera) i al massís de Muntanyes de Prades han col·laborat en tasques per treure neu de camins, carrers i carreteres.

145 Ajuntaments de Catalunya han activat els seus plans municipals de Protecció Civil. Barcelona l’ha activat aquest matí en emergència.
 
A la carretera i durant la nevada cal circular per la dreta i evitar avançaments per deixar un carril lliure per les llevaneus. Aquests dies cal circular amb cadenes al portaequipatges en tot el territori. Cal evitar iniciar els desplaçaments un cop ha començat a nevar.
 
El dispositiu preventiu es coordina des del CECAT de Protecció Civil, amb efectius de Protecció Civil de la Generalitat, Servei Meteorològic de Catalunya, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, carreteres de la Generalitat i de l’Estat, SEM, Ferrocarrils de la Generalitat, RENFE, ADIF i Creu Roja. També es manté especial contacte amb els aeroports i amb Endesa per possibles incidències que hores d’ara no es registren.
 
 
MESURES PREVENTIVES:
 
 • El darrer Consell Assessor del Pla NEUCAT va determinar la restricció generalitzada de la mobilitat de camions de més de 7.500 kg a partir de les 16:00 hores d’ahir. Segueix vigent.
 
 • Protecció Civil, en coordinació amb el Departament d’Ensenyament van determinar suspendre amb caràcter preventiu el transport escolar d’avui de forma generalitzada. De la mateixa manera es prega a la ciutadania que no intenti realitzar aquest servei amb el seu vehicle privat, perquè el que pretén aquesta mesura és retirar de la circulació el màxim nombre de vehicles. Davant d’aquesta situació i amb la previsió de que molts alumnes no puguin anar a l’escola, els centres educatius no realitzaran avui la seva activitat lectiva amb normalitat.
 
 • D’altra banda, els centres de salut han activat un protocol de reprogramació de visites per les persones que no puguin desplaçar-s'hi avui. Les reprogramacions s’han de realitzar posant-se en contacte amb el centre de salut respectiu. El telèfon 061 CatSalut Respon del Departament de Salut s’ha reforçat per atendre les consultes de persones que es trobin malament i tinguin dubtes sobre si han d'anar a urgències.
 
 
És important que els conductors es mantinguin informats de l’evolució de la situació viària a través del web d’incidències del Servei Català de Trànsit (http://cit.transit.gencat.cat/) o dels perfils de twitter @transit i @emergenciescat i que adoptin les precaucions que aquestes situacions requereixen. 
 
 
Alguns consells per a la conducció amb neu:
 
Es recomana avançar la mobilitat de retorn aquesta tarda i minimitzar la mobilitat demà al matí mentre es mantinguin les nevades i es puguin produir afectacions viàries.
 
És molt important tenir en compte la prevenció i la preparació dels vehicles per afrontar amb èxit aquestes situacions, i per això cal portar al vehicle l'equipament d’hivern:  rodes de contacte, cadenes, guants, roba d’abric, el dipòsit de benzina ple i el telèfon mòbil amb la bateria carregada.
 
En zones de muntanya on les baixes temperatures i les nevades són habituals en aquesta època de l’any, s’aconsella utilitzar els pneumàtics d’hivern, ja que proporcionen més adherència i una millor resposta de frenada.
 
La situació viària a les 10.00h és la següent:
 
Per demarcacions:
-Barcelona
En total, 17 trams de carreteres afectats per la neu i el gel, entre les quals destaquen:
 
A-2 El Bruc
C-17 La Garriga - Aiguafreda
C-25 Rajadell
C-25 Sant Julià de Vilatorta – Espinelves
C-58 Terrassa
 
2 vies tallades:
Tallada BV-2204 Santa Margarida de Montbui
Tallada BV-1415 Cerdanyola del Vallès
 
5 carreteres on cal circular amb cadenes, entre les quals destaquen:
 
C-37 Manresa – Vilanova del Camí
C-16 Navàs – Berga
C-16 Bagà – Riu de Cerdanya
 
-Girona
 
En total, 11 trams de carreteres afectats per la neu i el gel, entre els que destaquen:
 
C-17 Montesquiu – Ripoll
C-25 Santa Coloma de Farners - Vic
C-37 Vall d’en Bas
 
Tallada GIV-5201 Viladrau – Sant Marçal de Montseny
 
2 carreteres on cal circular amb cadenes:
 
C-38 Camprodon – Coll d’Ares
N-260 Ribes de Freser
 
-Tarragona
 
En total, 9 trams de carreteres afectats per la neu i el gel, entre les quals destaquen:
 
AP-2 Banyeres del Penedès - Soses
 
Tallada C-37 a Port d’Armentera
 
5 carreteres on cal circular amb cadenes, entre les quals destaquen:
 
C-44 Vandellós i Hospitalet de l'Infant
 
-Lleida
 
En total, 26 trams de carreteres afectats per la neu i el gel, entre les quals destaquen:
 
C-14 Ponts-Agramunt
N-240 Borges Blanques-Vimbodí
 
23 carreteres on cal circular amb cadenes, entre les quals destaquen:
 
C-13 Sort-Esterri d’Àneu
C-14 Adrall-Basella
C-28 Naut Aran accés Port de la Bonaigua
C-55 Solsona-Cardona
N-230 Vielha e Mijaran
N-260 Sort
N-260 Pont de Suert
 
 
 
 
Conducció amb neu:
·         Conduir amb suavitat
·         No frenar bruscament
·         Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments
·         Augmentar la distància de seguretat
·         Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles
·         No avançar si no és necessari
·         Portar les cadenes per si són necessàries
  • Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
  • En arrencar el vehicle sobre neu pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 • Si baixem del vehicle per posar cadenes, cal fer-ho amb seguretat: si és possible, fora de la calçada, i si es fa al voral, cal portar l’armilla reflectora posada i col·locar els triangles de senyalització
Recordeu els consells de Protecció Civil davant nevades interior.gencat.cat/nevades
 
 
 
 
 
 


Cercador

Cercador

Destaquem