Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La conca del Llobregat rep fins a 70 mm de pluja i prop de mig metre de neu a les cotes més altes

 
  • Al llarg de divendres es van recollir més de 50 mm de precipitació des del Barcelonès fins a punts del Berguedà
  • Va nevar fins a 700 m a punts de l’interior del país i en alguns cims del Prepirineu s’hi va acumular mig metre de neu nova

 
Entre el dijous 25 de gener de 2018 a la tarda i el divendres 26 s’ha produït un episodi de pluja i neu abundant a Catalunya, amb acumulacions de més de 50 mm a molts sectors de la conca de Llobregat. La precipitació ha estat localment intensa i acompanyada de tempesta en alguns sectors del litoral i prelitoral Central i la cota de neu ha baixat fins als 600 o 700 m a punts de l’interior. És el segon episodi amb aquestes característiques en aquest mes de gener, 3 setmanes després del que va provocar tempestes a molts sectors del país entre el 6 i 7 de gener i fins i tot tornados a l’Alt Empordà i entre el Bages i el Solsonès.
 
El causant ha estat l’arribada d’un front fred en superfície amb un profund solc a nivells mitjans i alts. En arribar al Mediterrani s’ha format una petita baixa en altura que, juntament amb l’aprofundiment d’una depressió en superfície davant del litoral català, han afavorit l’extensió i la persistència de la precipitació sobre Catalunya. Els mapes següents, corresponents a la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altura) mostren la posició del solc la nit de dijous a divendres (esquerra) i la baixa formada a divendres al migdia (dreta).

A 850 hPa (uns 1.500 m d’altura) la temperatura es va situar entre 0 i -2 ºC, fet que va permetre la baixada de la cota de neu.
 
La precipitació es va iniciar dijous a la tarda a l’oest del país, desplaçant-se de sud-oest cap al nord-est. Al llarg de divendres ha plogut o nevat arreu de Catalunya, sobretot durant la primera meitat del dia, i de manera més abundant i persistent a les comarques del centre del país. La nit de divendres a dissabte s’ha mantingut alguna precipitació dèbil, bàsicament al Pirineu i a la Costa Brava.
 
Més de 50 mm a bona part de la conca del Llobregat
 
El mapa següent mostra la precipitació acumulada entre el dijous 25 a la tarda i el dissabte 27 fins a les 10 del matí. S’ha obtingut a partir de les dades de 288 pluviòmetres, dels quals 180 pertanyen a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 108 a la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):
 


La precipitació acumulada ha superat els 40 mm a bona part de la conca del Llobregat, des del litoral fins a l’Alt Berguedà, amb màxims superiors als 70 mm a punts del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. En canvi, la precipitació ha estat minsa (inferior als 5 mm) a bona part de l’Empordà i en alguns sectors de les Terres de l’Ebre.
 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el dijous 25 a la tarda i el dissabte 27 fins a les 10 del matí han recollit més de 40 mm:

Acumulacions de pluja poc habituals al gener
 
El gener és un dels mesos més secs de l’any a bona part de Catalunya, amb mitjanes climàtiques de precipitació mensual inferiors a 50 mm a l’interior, de manera que la precipitació de divendres va superar aquesta mitjana en alguns sectors.
 
Algunes estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades situades al Bages, Osona, Berguedà, Conca de Barberà o Vallès Occidental no havien registrat cap dia de gener tan plujós com el divendres 26. És el cas de Castellnou de Bages, instal·lada el gener de 1998, que ahir va recollir 50,7 mm i fins ara el dia més plujós en un mes de gener era el 19 de gener de 2013, amb 25,7 mm. D’altra banda, l’estació de la Quar (Berguedà), amb 44,9 mm al llarg de divendres, va registrar ahir el dia més plujós dels últims 3 anys, des del 28 de setembre de 2014 (54,2 mm).
 
 
Xàfecs d’intensitat forta
 
Entre la matinada i primera hora del matí de divendres es van produir alguns xàfecs intensos acompanyats de tempesta, fins al punt que 4 estacions de la XEMA van superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (20 mm en 30 minuts), un fet poc habitual a ple hivern. Concretament, en mitja hora es van recollir 26,6 mm a Vallirana (Baix Llobregat), 25,6 mm a Badalona – Museu (Barcelonès), 23,2 mm a Vilanova del Vallès (Vallès Oriental) i 22,5 mm a Cabrils (Maresme).
 
Pel que fa a la precipitació màxima en 1 minut, es van recollir fins a 2,4 mm en 1 minut a Badalona – Museu (Barcelonès), un registre amb només dos precedents al conjunt de les estacions de la XEMA en un gener aquests últims 10 anys: 2,5 mm en 1 minut a Torredembarra (Tarragonès) el 28 de gener de 2011 i 2,4 mm a Cabrils el passat 7 de gener de 2018.
 
Altres valors destacats de precipitació màxima en 1 minut van ser els 2,2 mm de Vallirana (Baix Llobregat) o els 2,1 mm de Sabadell – Parc Agrari (Vallès Occidental).
 
 
Enfarinada fins als 700 m a l’interior i prelitoral
 
La nevada es va iniciar dijous al vespre al Prepirineu occidental a partir d’uns 1.500 m de cota, però al llarg de la nit i matinada va anar baixant arreu del país fins a situar-se entre els 1.000 i els 800 m a la majoria de valls del Pirineu, i lleugerament per sota a les comarques de l’interior i a molts sectors del prelitoral, on al llarg de divendres es va veure a nevar a partir de 600 o 700 m. Així, divendres al matí la neu va agafar a diversos sectors de la serralada prelitoral, com ara al Montseny, als cims de Sant Llorenç del Munt, l’Obac, Montserrat, serra d’Ancosa, les Muntanyes de Prades o el massís dels Ports, entre d’altres. També als sectors més elevats de l’interior, especialment a comarques com la Conca de Barberà, l’Anoia, la Segarra, el Solsonès, el Bages, el Moianès o Osona.
 
En general, els gruixos van ser inferiors als 5 cm per sota dels 800 m, amb registres lleugerament superiors per sobre d’aquesta cota. Segons dades dels col·laboradors de la XOM, 6 cm al Puig Castellar (943 m), al municipi de la Llacuna (Anoia) o 5 cm a la cota 900 del municipi de Mura, a cavall del Bages i el Vallès Occidental.
 
Al llarg del prelitoral destaca la nevada del massís dels Ports, a l’extrem sud del Principat, amb 28 cm a l’estació automàtica del PN dels Ports (1.055 m, el Baix Ebre). A cotes altes del Montseny el gruix supera els 10 cm.
 
 
Fins a mig metre de neu nova als cims del Prepirineu
 
La taula següent mostra els gruixos de neu nova acumulats entre dijous a la tarda i dissabte al matí al Pirineu i Prepirineu, de l’alta muntanya fins a fons de vall, segons dades de les estacions automàtiques d’alta muntanya i els col·laboradors de la XOM:

Segon episodi amb tempestes d’aquest mes de gener
 
Entre dissabte i diumenge, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 419 llamps núvol - terra, dels quals 65 van caure sobre territori català. La comarca més afectada va ser el Vallès Oriental, amb 23 llamps núvols-terra, seguida del Vallès Occidental (10 llamps) i el Baix Llobregat (9 llamps).
 
Es tracta d’una activitat elèctrica poc habitual en aquesta època de l’any, ja que segons dades del període 2004-2016 la mitjana de llamps núvol-terra del mes de gener és just de 66 descàrregues sobre Catalunya. De totes maneres, l’episodi de fa 3 setmanes va ser encara molt més destacat en aquest sentit, ja que entre el 6 i el 7 de gener es van registrar 1.529 llamps sobre Catalunya.
 
El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps al llarg del divendres 26 de gener de 2018, tots ells durant la primera meitat de dia:

Ratxes fortes de vent
 
Al llarg de l’episodi el vent ha bufat amb algunes ratxes fortes, sobretot a l’Empordà i a cotes altes del Pirineu, Prepirineu i serralada prelitoral. La taula següent mostra les estacions de la XEMA que entre dijous i dissabte fins a les 10 del matí han mesurat més de 70 km/h de ratxa màxima:


27 de gener de 2018Cercador

Cercador

Destaquem