Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Balanç d'uns dies inusualment càlids al gener a les portes d'un episodi de precipitació extensa

 
  • Dimecres i dijous la temperatura màxima ha superat els 20 ºC al litoral, prelitoral i pla de Lleida, amb alguns rècords en un mes de gener
  • La nit de dimecres a dijous la temperatura es va mantenir per sobre dels 15 ºC a la meitat sud del litoral i a punts del prelitoral
  • Entre dissabte i diumenge s’espera un episodi de precipitació extensa a Catalunya

 
Després d’un mes de desembre fred a bona part de Catalunya, aquests primers dies de gener la temperatura ha pujat fins a valors clarament superiors als normals per l’època, amb màximes que el dimecres 3 i el dijous 4 de gener han superat els 20 ºC al litoral i prelitoral, així com al pla de Lleida.
 
L’ascens de temperatura s’explica per la situació marcadament zonal que hem tingut, amb l’anticicló de les Açores abraçant el sud-oest de la península Ibèrica i profundes depressions al nord del continent. Entremig, vent de component oest a tota l’Europa occidental, que sol comportar ambient sec i càlid al litoral català. Els mapes següents mostren la pressió atmosfèrica en superfície (esquerra) i la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altura, a la dreta) del dimecres 3 de gener a les 12 hores UTC.

En aquest últim es pot veure com la temperatura a 850 hPa era clarament més alta al litoral mediterrani (>12 ºC) que no pas al Cantàbric (6 ºC). De fet, és una situació semblant a la que ja vam tenir els dos últims dies del 2017, però amb valors de temperatura no tan elevats.
 
 
Fins 25 ºC de màxima a l’extrem sud del litoral
 
La temperatura més alta de l’episodi es va assolir entre dimecres i dijous, quan es van superar els 20 ºC de màxima a pràcticament tot el litoral i prelitoral, així com al pla de Lleida. A l’extrem sud del litoral es van arribar a superar els 25 ºC, com és el cas d’Alcanar (Montsià), amb 25,4 ºC de màxima el dimecres 3 de gener. És una estació amb 26 anys de dades que ha superat per només una dècima la seva anterior màxima absoluta de gener (25,3 ºC el 23 de gener de 2009).
 
Dijous els valors de temperatura màxima van ser semblants, destacant els 23,4 ºC de Viladecans (Baix Llobregat), una estació amb 24 anys de dades que aquesta setmana ha superat dues vegades la seva anterior màxima absoluta de gener (21,4 ºC el 23 de gener de 2009).
 
En general, la temperatura màxima de dimecres i dijous s’ha situat entre 5 i 10 ºC per sobre de la mitjana de les màximes diàries de gener. Els mapes següents mostren la màxima de dimecres (esquerra) en comparació amb la mitjana de màximes de gener dels últims 10 anys (dreta):

Rècords de temperatura màxima en un mes de gener
 
Entre dimecres i dijous, 12 de les 139 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la seva màxima absoluta de gener. Són estacions situades a diversos sectors del litoral i prelitoral, però també a Ponent (Segrià, Pla d’Urgell i Noguera), on el vent de component oest també ha bufat aquests últims dies:

A les cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu la temperatura màxima ha quedat lluny dels valors màxims de la sèrie de gener, ja que en aquests àmbits la temperatura és més alta en situacions anticiclòniques, amb inversió tèrmica, absència de vent i humitat relativa molt baixa.
 
 
Més de 15 ºC de temperatura mínima al litoral i prelitoral
 
El vent de ponent i mestral que ha anat bufant al centre i sud del país ha impedit el refredament nocturn al llarg de l’episodi, provocant que la nit de dimarts a dimecres la temperatura mínima quedés per sobre dels 15 ºC a diversos sectors de les Terres de l’Ebre i de la Costa Daurada.
 
La nit següent, de dimecres a dijous, va ser encara més suau, ja que la temperatura mínima va quedar per sobre dels 10 ºC a la meitat sud del país (fins i tot en indrets de Ponent on és molt habitual que glaci) i per sobre dels 15 ºC a la meitat sud del litoral i a diversos sectors del prelitoral.
 
Els mapes següents mostren la diferència entre la temperatura mínima de la nit de dimecres a dijous (esquerra) amb la normal per l’època, representada per la mitjana de mínimes de gener dels últims 10 anys (dreta). Al centre i sud del país la diferència va ser de fins a més de 10 ºC, tant a l’interior com prop de la costa. Al nord, la temperatura també va ser superior a la normal, però no tant.

Temperatura nocturna insòlita al gener

L’Observatori de l’Ebre (Roquetes, el Baix Ebre), amb dades des de 1905, va registrar una mínima de 18,6 ºC el dimecres dia 3, la més alta en un mes de gener de tota la seva sèrie, superant molt clarament els 16,7 ºC del 10 de gener de 2004. L’endemà, la matinada del dia 4, la mínima va ser 18,8 ºC, superant el rècord del dia anterior.
 
A la ciutat de Barcelona, la temperatura mínima de la nit del 3 al 4 va voltar els 17 ºC, uns 10 ºC per sobre del normal en aquesta època de l’any. A l’Observatori Fabra, situat a Collserola (411 m d’altitud) i amb dades des de 1913, la mínima va ser de 13,7 ºC, la segona més alta de tota la sèrie en un mes de gener, només per darrere dels 14,5 ºC del 29/01/1944.
 
Entre dimecres i dijous, 39 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura mínima més alta en un mes de gener. Novament, són estacions situades al centre i sud del país, des del litoral fins el pla de Lleida o la Terra Alta. Convé detallar que en el cas de les estacions automàtiques es considera la temperatura mínima del dia civil (0-24h UTC), de manera que els rècords es van repartir entre els dies 3 i 4.
 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades que entre dimecres i dijous han mesurat la seva mínima més alta en un mes de gener (14 de 60):

Temperatura a 850 hPa
 
Al llarg de l’episodi, el radiosondatge de Barcelona ha arribat a mesurar temperatura màxima de 13,4 ºC a 850 hPa (uns 1.500 m d’altura), molt superior a la normal d’aquesta època de l’any, que és d’uns 4 ºC. Es troba entre els 10 episodis més càlids en un mes de gener a aquest nivell de referència al llarg dels últims 20 anys, però encara lluny dels 15,8 ºC mesurats el 30 de gener de 2013 a les 12 UTC o els 15,0 ºC del 19 de gener de 2007 a les 12 UTC.
 
 
Vent insistent de ponent i mestral
 
Sense tractar-se d’una ventada extraordinària, entre el primer dia d’aquest 2018 i el dijous dia 4 el ponent i el mestral s’han deixat notar a molts sectors del país. A banda d’algunes ratxes màximes superiors als 100 km/h del dia 1 als indrets típicament més ventosos del país (Alt Empordà, Terres de l’Ebre i cotes altes del Pirineu), cal destacar ratxes de fins a 70 o 80 km/h que s’han anat repetint a sectors del litoral i prelitoral Central. En qualsevol cas, no ha estat una ventada tan important com la de la setmana passada.
 
La taula següent recull la ratxa màxima de vent mesurada entre el dimarts 2 i el dijous 4 de gener a les estacions de la XEMA que han arribat a superar als 70 km/h:

Canvis pels pròxims dies
 
La predicció indica l’arribada d’un episodi de precipitació que afectarà Catalunya durant el cap de setmana. Dissabte la pluja s’iniciarà pel sud del país al matí i al llarg de la tarda s’anirà estenent cap al nord fins a afectar qualsevol punt de Catalunya. Diumenge la precipitació s’anirà restringint a la meitat nord i est del país, i de cara al vespre minvarà fins a desaparèixer. La intensitat podrà ser localment forta, especialment a punts del litoral i del prelitoral.
 
La cota de neu al Pirineu estarà entre els 1.400 i els 1.600 metres, la més alta al sector Oriental. Malgrat això, durant la matinada de diumenge no es descarta alguna nevada feble a punts de la Terra Alta per sobre dels 700 metres. En tot l’episodi s’acumularan localment més de 50 mm de pluja, i a cotes altes del Pirineu i Prepirineu podran caure més de 30 cm de neu.
 
El vent s’enfortirà al litoral i al prelitoral, especialment durant la tarda de dissabte, fet que alterarà l’onatge a la costa. La temperatura serà lleugerament més baixa en general.
 
Segons aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill de grau 1 sobre 6 per intensitat de pluja, vent i onatge.
 
 
5 de gener de 2018Cercador

Cercador

Destaquem