Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Territori i Sostenibilitat inicia demà les obres d'integració urbana d'FGC als barris de Can Feu i Gràcia de Sabadell

  • L’actuació consisteix en el cobriment de les vies del ferrocarril en un tram de 375 metres de longitud
  • Els treballs compten amb un pressupost de 19 MEUR (sense IVA) i finalitzaran la primavera de 2019

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat de l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha presentat avui les obres d’integració urbana de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) als barris de Gràcia i Can Feu, que començaran demà. Aquesta actuació, que compta amb un pressupost de 19 MEUR (sense IVA), consisteix en el cobriment de les vies del ferrocarril en un tram de 375 metres que ara discorre en superfície.
 
En concret, es cobrirà el tram des del carrer Sobarber fins passat el passeig de Can Feu. La generació d’aquest nou tram cobert implicarà la modificació de les rasants dels carrers de l’entorn i del pendent de les vies al llarg de 975 metres, fins enllaçar en superfície amb les vies existents al terme de Sant Quirze del Vallès. Aquesta actuació permetrà millorar la permeabilitat i la mobilitat a l’entorn de la línia d’FGC, alhora que crearà un nou espai per a l’ús ciutadà.
 
Canvis en el trànsit
 
L’execució dels treballs, que finalitzarà la primavera de 2019, comportarà afectacions en la mobilitat a l’entorn de l’obra. En aquest sentit, a partir de dimarts, 9 de gener, es tancarà al trànsit el passeig de Can Feu, entre la plaça del Mil·lenari i el carrer de Damià Forment, fins al final de les obres.
 
En conseqüència, el trànsit de vehicles des del nord cap a la plaça del Mil·lenari es desviarà per l’avinguda d’Arraona en direcció a Sant Quirze del Vallès. Els vehicles que vagin des del nord en direcció a la C-58 es desviaran per la carretera de Terrassa fins a la ronda Oest o a la rambla d’Ibèria.
 
D’altra banda, es recomana fer servir la ronda Oest com a via d’entrada i sortida dels barris del nord i oest de la ciutat, així com la Gran Via. Per poder accedir als barris dels Merinals i de Can Feu venint des de Barcelona, l’itinerari més directe serà entrar a Sabadell pel lateral de l’autopista C-58 i agafar la sortida per l’avinguda d’Arraona.
 
Afectacions al transport públic
 
Per minimitzar les afectacions al veïnat i reduir la durada total de les obres –fins a sis mesos,  els treballs que afecten les vies es faran bàsicament de dia. Així, caldrà interrompre el servei ferroviari durant l’estiu vinent, entre les estacions de Gràcia | Can Feu i Sant Quirze del Vallès, tot mantenint la circulació de trens entre Can Feu  i les estacions de la ciutat de Sabadell. El servei ferroviari se substituirà per un d’alternatiu amb autobusos. D’aquesta manera, un cop restituït el servei ferroviari, els trens ja circularan a la cota definitiva i a finals de la tardor, ja estaran cobertes les vies.
 
(Veure documentació adjunta)
 
L’execució de les obres també comportarà modificacions en el recorregut i parades de diverses línies de bus urbà.
 
Una línia de ferrocarril ampliada
 
El 20 de juliol passat va culminar el perllongament de la línia d’FGC a Sabadell, amb la posada en servei de 3,7 quilòmetres nous de via i tres noves estacions: la Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord. El setembre de 2016 van entrar en funcionament 1,5 quilòmetres de via i dues estacions –Can Feu I Gràcia i Plaça Major. Des de l’entrada en funcionament de tot el perllongament, el nombre d’usuaris a Sabadell ha crescut un 23%.
 
Per absorbir el creixement del nombre de viatgers anual motivat per aquest perllongament i el de Terrassa i Sabadell i l’increment de la mobilitat, la Generalitat ha adjudicat la construcció de 15 nous trens per a la línia del Vallès d’FGC, per un import de més de 120 MEUR. Aquest augment de la flota d’unitats, a més, permetrà multiplicar per dos la freqüència de pas en els ramals de Sabadell i Terrassa, passant d’un servei cada 10 minuts en hora punta a un tren cada 5 minuts. Aquests nous trens s’incorporaran al servei paulatinament entre el 2019 i el 2020.
 
Finalment, la Generalitat iniciarà també aquest mes de gener els treballs d’instal·lació d’un ascensor més i d’escales mecàniques addicionals a l’estació de Sabadell Plaça Major.
 Cercador

Cercador

Destaquem