Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Retrospectiva de Glauber Rocha a la Filmoteca de Catalunya

L’impulsor del Cinema Novo brasiler Glauber Rocha és el protagonista d’un cicle que es presenta a la Filmoteca de Catalunya coincidint amb el festival Márgenes. Glauber Rocha és el màxim representant del Cinema Novo brasiler, moviment que pretenia transformar la dura realitat del país des de l’art aplicant l’anomenada “estètica de la fam”. Pel·lícules amb un missatge obertament polític que es rebel·lava contra el capitalisme i s’expressava combinant-lo amb el misticisme i el folklore, amb un estil i un tractament de la fotografia molt particulars.

L’actitud combativa de Rocha es va expressar al principi des del periodisme i la crítica de cinema, i el 1959, amb només 20 anys, realitza el curt Pátio. El 1962 signa el seu primer llargmetratge, Barravento, una barreja de crítica social, misticisme i denúncia. Surrealisme, teatralitat i estridència poètica eren les senyes d’identitat d’una obra influenciada per referents tan diversos com Eisenstein, Brecht, el western o el neorealisme. Rocha es va donar a conèixer internacionalment gràcies a l’altaveu del Festival de Cannes, on va presentar la seva trilogia posterior, formada per Deus e o Diabo na Terra do Sol, Terra em Transe i Antonio das Mortes, premi a la millor direcció al certamen francès. En certa manera el seu cinema era un crit de rebel·lia paral·lel al del Maig del 68 francès que arribava des de les entranyes de l’Amèrica Llatina.
 
A la dècada dels setanta Glauber Rocha es va exiliar fugint de la dictadura militar brasilera i es va refugiar a Xile, Portugal o Espanya on va rodar, a remolc de l’Escola de Barcelona, Cabezas cortadas, una al·legoria sobre el poder que va ser tot un fenomen en els circuits d’art i assaig tot i que molt pocs espectadors van identificar una caricatura de Franco darrera el dictador interpretat per Paco Rabal. Després de rodar altres films a l’Àfrica i d’un esporàdic retorn al Brasil, va morir prematurament, a l’edat de 42 anys, el 1981.
 
El festival Márgenes dedica ara, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, Filmoteca Española, l’ambaixada de Brasil, la Fundación Cultural Hispano Brasileña i la família de Glauber Rocha, la retrospectiva més completa d’aquest emblema del Cinema Novo brasiler que es podrà veure, amb còpies restaurades, a la Filmoteca de Catalunya, i que inclou també aproximacions a la seva obra de la seva vídua Paula Gaitán a Diário de Sintra i del seu fill Eryk Rocha a Cinema Novo.
 
Sessions del cicle Glauber Rocha a la Filmoteca:
Barravento
Glauber Rocha, 1962
Dimarts 12 de desembre / 18.30 h
Dijous 14 de desembre / 21.30 h
Deus e o Diabo na Terra do Sol
Dios y el diablo en la tierra del sol
Glauber Rocha, 1964
Dimecres 13 de desembre / 20.00 h
Dissabte 16 de desembre / 19.00 h
Terra em Transe
Glauber Rocha, 1967
Divendres 15 de desembre / 19.00 h
Diumenge 17 de desembre / 19.30 h
O Dragao da maldade contra o santo guerreiro Antonio das Mortes
Glauber Rocha, 1969
Dimecres 20 de desembre/ 18.30 h
Dijous 21 de desembre / 20.00 h
Cinema Novo
Eryk Rocha, 2016
Divendres 22 de desembre / 19.00 h
A Idade da Terra La edad de la Tierra
Glauber Rocha, 1980
Dissabte 23 de desembre / 21.30 h
Diumenge 24 de desembre/ 16.30 h
Cabezas cortadas
Glauber Rocha, 1970
Dimecres 27 de desembre / 17.00 h
Divendres 29 de desembre / 21.30 h
Diário de Sintra Diari de Sintra
Paula Gaitán, 2008
Dijous 28 de desembre / 18.30 h
 
Més informació:
www.filmoteca.cat
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem