Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Ensenyament ofereix recursos als centres amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones


  • L’objectiu és treballar per prevenir i detenir les relacions abusives de parella

El Departament d’Ensenyament, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, posa a l’abast dels centres educatius recursos i propostes d’actuacions amb la finalitat de treballar en  la prevenció i la detecció de les relacions abusives de parella.
 
El treball dut a terme en els centres educatius en aquesta matèria és transversal i continuat en el currículum,  amb l’objectiu de promoure un canvi d’actituds i comportaments per part dels infants i joves. Alhora, es posa en valor la relació i influència del grup d’iguals com a element bàsic en la prevenció i detecció d’aquestes situacions de violència envers les dones.
 
Les actuacions que es proposen als centres educatius en motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones són:
 
·         Realitzar accions de sensibilització en els centres educatius.  
·         Ampliar els recursos didàctics coeducatius i no sexistes, i compartir a les xarxes referències bibliogràfiques, fotografies, contes o llibres.
·         Difondre fotos o vídeos  de les actuacions que realitzeu al twitter amb el hastag #obrimelsulls25N -amb menció @xtec-.
·         Adherir-se a l’acció de sensibilització #Jotambé Per una Catalunya lliure de violències sexuals –de l’Insititut Català de les Dones-; i a campanyes internacionals Orange the world UN Women
 
Les actuacions dins del camp de la prevenció, detecció, atenció i acompanyament en situacions de violència masclista en l’àmbit escolar, s’emmarquen dins dels valors de la coeducació marc normatiu impulsat, a la vegada, pels objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per altra banda, el Pla per a la igualtat de gènere del sistema educatiu  recull les actuacions per garantir la prevenció i la detecció de la violència de gènere i per col·laborar en la intervenció des de l’educació.
 

Recursos dels centres educatius
 
El Departament porta a terme un conjunt d’actuacions i de recursos basats en els pilars de l’escola inclusiva, en la coeducació, en la igualtat de drets, en l’equitat, en els valors i en el respecte a la diferència, com a eix fonamental en la prevenció de la violència masclista.
 
Projecte de Convivència (PdC). Coeducació. En el marc del Projecte de convivència, dins de l’apartat de Coeducació, el Departament d’Ensenyament ofereix aquesta aplicació on els centres poden realitzar la diagnosi del seu centre en matèria de coeducació, conèixer les propostes d’actuació i accedir als recursos necessaris per dur-la a terme.  
Protocols per a la millora de la convivència. En aquest espai es pot accedir als diversos protocols d’àmbit convivencial elaborats per combatre situacions de conflicte.
Coeducació. Recursos en gestió de conflictes i prevenció de violència masclista. Ofereix recursos pedagògics sobre coeducació per promoure l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe i prevenir la violència masclista.
Programa Estimar no fa mal: materials de sensibilització adreçats a personal docent. L’Institut Català de les Dones ha elaborat aquest material per ajudar a desenvolupar actuacions preventives de caràcter pedagògic i/o formatiu.
Pam a pam, Material didàctic. Quadern pedagògic per al professorat del CFGS Educació infantil.
Pel que fa a accions formatives adreçades al professorat, el Departament posa a l’abast del personal docent  i d’altres professionals de l’àmbit educatiu un conjunt d’accions formatives que podeu trobar en aquest enllaç.
 
24 de novembre de 2017
 


Cercador

Cercador

Destaquem