Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els Bombers de la Generalitat i el Patronat de Montserrat presenten la Fitxa FOER del Massís de Montserrat

  • El document fa una radiografia exacta del massís per poder planificar la gestió de les emergències
  • El contingut, bolcat en una nova cartografia operativa, serà permanentment actualitzat amb la col·laboració ciutadana

(adjuntem la nota completa en PDF)

Els Bombers de la Generalitat i el Patronat de la Muntanya de Montserrat han presentat aquest matí la Fitxa Operativa d’Elements de Risc (FOER) d’aquest massís. A l’acte, que ha tingut lloc a Montserrat, també hi han assistit el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, i els tècnics de Bombers que han liderat, des de les seves àrees, el treball d’elaboració de les fitxes.

 
L’objectiu de la FOER de Montserrat ha estat identificar tots els elements naturals i infraestructures del massís de cara a planificar d’una manera més eficaç la resolució d’una emergència. Així, s’han registrat i codificat camins, coves, rieres, corriols i vies ferrades, entre d’altres, i s’han inventariat punts d’aigua i passos protegits amb cadenes. El treball també ha consistit a elaborar un mapa de totes les agulles existents a Montserrat i s’han determinat punts de replegament d’usuaris, zones aptes per a l’aterratge d’helicòpters i espais on es podrien instal·lar centres de comandament d’una emergència
 
La informació recollida amb el treball de camp que s’hi ha fet ha estat bolcada a una nova cartografia operativa, que compartiran els Bombers de la Generalitat, el Cos de Mossos d’Esquadra, el Patronat de la Muntanya de Montserrat i fins i tot, editorials de mapes per a excursionistes i Google Earth. En l’àmbit virtual, s’ha creat un Sistema d’Informació Geogràfica que permet plànols de secció i visualitzacions 3D de cadascun dels cinc sectors en què s’ha dividit el massís. El sistema permet conèixer la ubicació UTM de cada punt del massís i mostra fins i tot el camí més fàcil per arribar-hi
 

Finalitzada aquesta primera fase de recollida de dades, el projecte de la Fitxa FOER n’enceta una segona, que consisteix a mantenir permanentment actualitzada la informació extreta el dia d’avui. Això significa que es demanarà la col·laboració dels usuaris del massís de Montserrat quan detectin qualsevol incidència que modifiqui el paisatge actual de la zona; és a dir, camins impracticables, esllavissades o l’obertura de noves vies d’escalada, entre d’altres.

 
Més enllà del treballa de camp estricte per descriure la zona, en el marc del mateix pla també s’ha actuat directament per incrementar els dispositius d’alarma connectats amb els equips d’emergència. Així, per exemple, s’han codificat els 150 pals d’emergència que hi ha repartits arreu del massís de Montserrat que, en cas de ser activats, faciliten la seva geolocalització. Això ajudarà als treballs dels equips de salvament en cas d’una recerca. També s’instal·laran pròximament un parell  de càmeres de vigilància forestal a la zona, cosa que igualment permetrà agilitzar la resposta dels equips d’emergència en cas d’incendi.
 
La Fitxa FOER de Montserrat es va començar a elaborar ara fa un parell d’anys com a resultant d’una intensiva però infructuosa recerca d’un ciutadà francès, i on es detectava la necessitat d’una important actualització de la informació cartogràfica de què es disposava en relació a la muntanya de Montserrat.
El treball desenvolupat al massís de Montserrat arran d’aquesta experiència pretén ser exportat a altres massissos de Catalunya. La feina ha estat duta a terme amb la col·laboració dels parcs de Bombers de Martorell, Igualada i Collbató, el Patronat de Montserrat, la Universitat de Barcelona i els serveis centrals de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.
 

 


Cercador

Cercador

Destaquem