Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Filmoteca projectarà 'Sameblod', Premi LUX del Parlament Europeu d'aquest any

  • La pel·lícula, de la sueca Amanda Kernell, ha estat la guanyadora de l’onzena edició d’aquest important guardó comunitari, que també tenia com a finalistes ‘120 battements par minute’ i ‘Western
  • Les Jornades LUX de Cinema a la Filmoteca, organitzades en col·laboració amb l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, seran gratuïtes i se celebraran els dies 28, 29 i 30 de novembre a les 20 hores a la Sala Chomon

La Filmoteca de Catalunya projectarà el pròxim 29 de novembre la coproducció sueca-noruega-danesa Sameblod, d’Amanda Kernell. Aquesta pel·lícula, en la sessió plenària d’avui 14 de novembre del Parlament Europeu a Estrasburg, ha estat anunciada com la guanyadora del Premi LUX. Per iniciativa del Parlament Europeu, els tres films candidats al guardó es projecten, en sessions gratuïtes, en sales de cinquanta ciutats de la Unió Europea, subtitulats a les 24 llengües oficials dels 28 estats membres.
 
La guanyadora del premi LUX d’enguany, Sameblod, és l’opera prima de la directora sueca Amanda Kernell, i explica la història d’una criadora de rens lapona de 14 anys que somia amb una vida diferent. Abandona la seva comunitat i ha de fer front a tota mena d’obstacles i actituds racistes a la Suècia dels anys trenta, a més de sacrificar els vincles amb la seva família i la seva cultura. Una història fascinant sobre la identitat en un context històric dur que ha seduït festivals d’arreu del món.
 
 A 120 battements par minute, una altra de les finalistes, Robin Campillo retrata la solidaritat, el sentit de l’humor y la determinació d’un grup d’activistes que lluiten per donar més visibilitat al problema de la sida i avançar en la prevenció i la curació de la malaltia en la França de principis dels noranta. Amb notes autobiogràfiques de la seva pròpia experiència en l’associació Act Up, Campillo va aconseguir amb aquesta història el Gran Premi del Jurat al darrer festival de Cannes, i també és finalista als Premis del Cinema Europeu i el film que proposa França per a l’Oscar al millor film de parla no anglesa.
 
Utilitzant els codis de les pel·lícules de l’oest, la directora alemanya Valeska Grisebach aborda a la tercera de les candidates, Western, els problemes de la immigració econòmica i la integració. Un grup d’obrers alemanys es desplaça a un lloc remot de Bulgària per treballar. La terra llunyana desperta el sentit aventurer dels homes, però també han d’enfrontar-se als seus propis prejudicis i desconfiances degut a les barreres lingüístiques i culturals. Al poc temps, comencen a competir pel reconeixement i els favors de la gent local. La pel·lícula s’ha pogut veure als festivals de Cannes, Mar del Plata i Sevilla.
 
Des del 2007 el Parlament Europeu atorga cada any el Premi LUX de cinema a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals. Des de 2012 la Filmoteca de Catalunya acull les Jornades LUX de Cinema amb la col·laboració de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.
 
Les pel·lícules guardonades en anteriors edicions han estat: Auf der anderen Seite, de Fatih Akin (2007); Le silence de Lorna, de Pierre i Jean Luc Dardenne (2008); Welcome, de Philippe Lioret (2009); Die Fremde, de Feo Aladag (2010); Les nieges du Kilimandjaro, de Robert Guédiguian (2011); Io sono Li, d’Andrea Segre (2012); The Broken Circle Breakdown, de Felix van Groeningen (2013); Ida, de Pawel Pawlikowski (2014); Mustang, de Deniz Gamze Ergüven (2015) i Toni Erdmann, de Maren Ade (2016).
 
 
Sessions de les finalistes al Premi LUX a la Filmoteca:
120 battements par minute
120 pulsaciones por minuto
Robin Campillo, 2017
Dimarts 28 de novembre / 20.00 h
Sameblod Sang sami
Amanda Kernell, 2016
Dimecres 29 de novembre / 20.00 h
 
Western
Valeska Grisebach, 2017
Dijous 30 de novembre / 20.00 h
 
 
Les tres sessions són gratuïtes. Aforament limitat. Cal recollir l'entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.
 
Més informació:
www.filmoteca.cat


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem