Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla VENTCAT per l'episodi fe fort vent

  • L’episodi de fort vent es mantindrà actiu fins al vespre a les comarques del Pirineu i Prepirineu, a l’Empordà i a les Terres de l’Ebre 
  • El telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut 180 trucades per incidències derivades del vent
Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENCAT per l’episodi de fort vent que es mantindrà actiu fins al vespre al Pirineu, Prepirineu, l’Empordà i les Terres de l’Ebre
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC l’episodi de vent es mantindrà actiu fins al vespre al Pirineu, Prepirineu, a l’Empordà i a les Terres de l’Ebre, amb vents de component nord que poden superar els 90 km/h sobretot a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu. A les zones urbanes les ratxes fortes assoliran valors superiors als habituals i poden afavorir les incidències, sobretot en arbrat, mobiliari urbà i elements estructurals lleugers (teulades lleugeres i similars).
 
Incidències
El telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut 180 trucades per incidències derivades del vent. Les trucades, per comarques s’han fet des de la Selva (35); Alt Empordà        (31); Gironès (17); Osona (17); Berguedà (17); Vallès Oriental (11); Baix Empordà     (11); Ripollès (11); Vallès Occidental (8); i Maresme (6). Per municipis la distribució de trucades ha estat: Berga (16); Fogars de la Selva (14); Tagamanent (7); Maçanet de la Selva (7); La Jonquera (6); Capmany (5); Ribes de Freser (5); Darnius (5); Ventalló (4); i Agullana (4).
 
D’aquestes trucades derivades als cossos d’emergències, els Bombers de la Generalitat han atès avui, entre les 12 i les 18 hores, 110 serveis relacionats amb l’episodi de vent. La regió d’emergències més afectada, sobretot les primeres hores, ha estat la Regió d’Emergències de Girona, on s’han atès 56 avisos, la majoria d’ells per arbre o branques caigudes o en perill de caure. A la Regió d’Emergències Centre hi ha hagut 35 avisos atesos pels Bombers, dels quals 24 han estat al municipi de Berga, entre els quals tres eren arbres caiguts damunt de cotxes. A la Regió d’Emergències Metropolitana Nord han estat 10 els avisos, cap de destacat, a la Regió d’Emergències Metropolitana Sud han estat 7 i a la Regió d’Emergències de Tarragona els Bombers dos avisos.
 
La majoria dels avisos rebuts pels Bombers de la Generalitat han estat per arbres o elements no estructurals (teules, canals, cartells, etc.) caiguts o a punt de caure. Només consta una dona ferida lleu a Berga per la caiguda d’una senyal i un home precipitat dos metres des d’una teulada a Òdena, les dues persones han estat traslladades a hospitals pel Sistema d’Emergències Mèdiques. En els altres casos consten persones ferides o atrapades.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la precaució en la mobilitat i a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.
 
A més, tingueu en compte els consells del Servei Català de Trànsit en cas que conduïu en situació de vent:
 
-En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
-Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
-Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat. Trobareu els consells al web interior.gencat.cat/ventades


Cercador

Cercador

Destaquem