Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Protecció Civil de la Generalitat manté l'Alerta INUNCAT per l'episodi de pluges intenses

 • Les pluges intenses s’allarguen fins la propera matinada
 • L'episodi s'allargarà fins demà al migdia, però la afectació a darrera hora es centra al litoral central
 • Durant el dia d’avui s’han produït diverses afectacions en el subministrament elèctric a la comarca del Baix Empordà
 • Durant el dia d’avui s’ha produït l’augment del cabal d’alguns rius i rieres, sobre tot a l’interior
 • Protecció Civil de la Generalitat demana extremar les precaucions en la mobilitat i les activitats a l’aire lliure i extremar precaució a l'entorn de rieres i les zones soterrades urbanes

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’episodi de pluges intenses a Catalunya, que s’amplia fins demà al migdia.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC les previsions indiquen que les pluges intenses es mantindran fins la propera matinada. D’altra banda s'incrementa la probabilitat de superar el llindar dels 20 l/m2 en 30 min. a les comarques del Bages, Moianès i Osona.
 
L'episodi s'allargarà fins demà al migdia, però la afectació a darrera hora es centra al litoral central. Recordem que els xàfecs aniran sovint acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra petita, així com de ratxes de vent fort. En tot l'episodi es podran acumular localment més de 50 l/m2.
 
Registres de precipitació:
Els registres més destacats acumulats durant tot l'episodi són:
 • Castell d'Aro: 48 l l/m2
 • l’Estartit: 84 l/m2
 • Massoteres 44 l/m2
 • Tàrrega: 30 l/m2
 • Tornabous: 30 l/m2
 • El Canós: 24 l/m2
 • Batea: 23 l/m2
 
Incidències:
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 81 trucades relacionades amb l’episodi. De les que 71 s’han produït al Baix Empordà, sobretot a Palafrugell (37). Les altres comarques significatives han estat l’Urgell amb 4 trucades i la Segarra amb 3.
Dels avisos rebuts pel 112, els Bombers de la Generalitat han atès 71 serveis ocasionats per la pluja entre les 13.00 hores i les 19.00 hores d'avui. Per Regions d’Emergències, el major nombre de serveis atesos ha estat a Girona, tots al Baix Empordà, amb 56 serveis en total (destaquen 34 a Palafrugell i 12 a Pals). Els altres han estat a la Regió d'Emergències Metropolitana Sud, on hi ha hagut 7 serveis, la Regió d'Emergències de Lleida, amb 6 serveis, i finalment la Regió d'Emergències de Tarragona, on hi ha hagut dos incendis per llamp al casc urbà de Salou.
 
Es tracta sempre de baixos, terrats, soterranis, garatges o bé carreteres i carrers inundats. Al Baix Empordà ha calgut assistència a una desena de vehicles embarrancats al fang o enmig de rieres o carrers inundats, alguns d’ells amb persones atrapades a l’interior. També hi ha hagut alguna esllavissada de pedres o fang a les vies. En cap cas consten persones ferides
 
Al Baix Empordà s’han produït nombrosos talls de subministrament elèctric: Santa Cristina d’Aro (370 abonats), Palamós (2700 abonats), Mont-ras (868 abonats), Calonge (644 abonats) i Begur (nombre no valorat). A les 20 hores quedaven 1.200 abonats sense llum a Palafrugell i 192 a Begur
 
En quant a les incidències de trànsit la C-31 té una accés inundat (pas inferior) al punt quilomètric 321 (Calonge) i al punt quilomètric 322 té un carril tallat en sentit sud.
 
Precaució a l’entorn de rius i rieres per l’augment del cabal
Durant el dia d’avui s’ha produït l’augment del cabal d’alguns rius i rieres, sobre tot a l’interior. Protecció Civil ha fet avisos per extremar les precaucions al marge esquerra del Segre i als rius Sió, Ondara i Corb, entre d’altres per l’augment dels seus cabals. No s’han produït inundacions però és important mantenir les precaucions a l’entorn de rius i rieres mentre duri l’episodi de pluges intenses.
 
Extremeu les precaucions
Davant aquest episodi de pluges generalitzades a Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats al medi natural; si us sorprèn la tempesta en l'entorn natural allunyeu-vos de rius i rieres que poden incrementar el cabal d'aigua de forma sobtada i situeu-vos en un punt elevat; eviteu estar a prop d'elements metàl·lics si hi ha tempesta elèctrica.
 
A zones urbanes no accediu a pàrquings soterranis o similars durant la tempesta si aquesta és forta i està provocant l’acumulació d'aigua. 
 
Respecteu sempre els tancaments a guals, ponts i altres accessos.
 
D’altra banda, extremeu les precaucions en la conducció. No aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rius o rieres si baixen amb aigua. Encara que sigui dins del vostre vehicle, podríeu ser arrossegats encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.
 
Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes. Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem