Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Romeva: "No ens podem deixar arrossegar de nou cap a una situació d'arbitrarietat disfressada de legalitat"

  • El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit avui l’acte d’homenatge als immolats pel règim franquista, també hi ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.
  • L’acte institucional, que ha tingut lloc al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya
  • L’homenatge ha coincidit, com cada any, amb el festiu d’octubre més proper a l’execució de Lluís Companys

 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presidit avui l’homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona per raons polítiques i ideològiques durant el règim franquista, que també ha comptat amb l'assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. L’acte, que ha tingut lloc al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc, ha coincidit com és habitual amb el festiu d’octubre més proper a l’execució del president de la Generalitat republicana, Lluís Companys, afusellat al Castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940.
 
En l’acte, que ha estat organitzat pel Memorial Democràtic i l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, també hi ha participat la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; el director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas i el president de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny.
 
En la seva intervenció el conseller Romeva ha destacat que “l’autoritarisme d’altres èpoques continua latent” però que “no ens podem deixar arrossegar de nou cap a una situació de llibertat coartada i d’arbitrarietat disfressada de legalitat”, i ha recordat que “sabem d’on venim, de quina història som hereus i quina és la nostra responsabilitat per al present i per al futur”.
 
El conseller també ha subratllat que “Companys ha estat i és encara un símbol” i ha afegit que “quan algú n’utilitza el nom com una amenaça i es pretén atemorir-nos amb el seu record, l’únic que demostra és un profund desconeixement del nostre poble”. Per últim, Romeva ha volgut agrair la tasca de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya i ha recordat que l’homenatge i el record de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista és una de les prioritats de l’actual Govern, com així ho demostra l’aprovació de la llei de reparació jurídica de víctimes del franquisme o el Pla d’actuació en fosses i el Programa d’Identificació Genètica.
 
Durant l’homenatge s’ha fet una ofrena floral al Monument als Immolats per la llibertat a Catalunya i a la tomba de Lluís Companys, i la Societat Coral Joventut Pienenca ha interpretat el “Cant de la Senyera”, el “Cant dels Ocells” i “Els Segadors”.
 
El Fossar de la Pedrera
 
El Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc és un espai memorial dedicat a les víctimes de la repressió i dels bombardejos franquistes. Aquest espai conté les despulles mortals de les víctimes de la repressió franquista i dels bombardejos durant la Guerra Civil, però també d’un bon número de persones que van morir afusellades a Barcelona durant la postguerra. És la fossa comuna més gran de Catalunya i va ser dignificada el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a iniciativa de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya. Compta amb la senyalització del Memorial Democràtic que explica cadascun dels espais que conformen aquest gran memorial dissenyat per l’arquitecta Beth Galí.Cercador

Cercador

Destaquem