Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Més de 100 mm de pluja en dos dies en alguns sectors del litoral i del prelitoral

 

  • Dimecres les tempestes van deixar pluja molt intensa i fortes ventades a diversos sectors del litoral i prelitoral
  • Feia gairebé 7 mesos, des de finals de març, que no plovia tant al conjunt de Catalunya

 
Un mes després del darrer episodi de pluja abundant a Catalunya, una petita baixa a nivells mitjans i alts ha provocat un episodi de precipitació general que entre el dimecres 18 i el dijous 19 ha deixat més de 100 mm de pluja a punts de la Terra Alta, del litoral Central i del massís del Montseny. Si bé dimecres la pluja va ser en molts casos intensa i acompanyada de tempesta i ventades fortes, dijous va ser més moderada. Al llarg d’aquests dos dies, la pluja acumulada s’ha situat entre els 40 i els 60 mm a moltes comarques, essent l’episodi de precipitació més destacat dels darrers 7 mesos, des del 24 i el 25 de març, quan en 24 hores van caure quantitats semblants a Catalunya, amb neu a cotes baixes de l’interior.
 
Els següents mapes mostren la formació de la baixa que ens ha afectat al nivell de 500 hPa (uns 5.500 m d’altura). Dimecres 18 al migdia (a l’esquerra) un solc marcat se situava a l’oest de la península Ibèrica i s’havia començat a tancar la baixa que el dijous 19 al migdia (a la dreta) es trobava al sud del Principat, impulsant vent del sud-est que afavoria la precipitació sobretot a la franja litoral i prelitoral.

Més de 100 mm de precipitació acumulada
 
El mapa següent mostra l’estimació de la precipitació acumulada entre el 17 d’octubre al vespre i el 20 d’octubre de 2017 a primera hora del matí. S’ha obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA:

 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el dimarts 17 al vespre i el divendres 20 d’octubre de 2017 fins a les 8 del matí han recollit més de 75 mm, la majoria d’elles situades al sector central del litoral i prelitoral:
 

 
En alguns casos, les acumulacions de més de 100 mm s’han recollit en menys de 24 hores.
 
 
Xàfecs d’intensitat forta
 
En alguns casos la precipitació ha estat intensa, especialment al llarg del dimecres 18, amb superacions del llindar de Situació Meteorològica de Perill (20 mm en 30 minuts) a 23 de les 181 estacions de la XEMA disponibles. Els xàfecs més forts van caure a la Terra Alta, destacant el cas de la seva capital, Gandesa, on al llarg del dimecres 18 es van recollir 113,3 mm, dels quals 59,8 mm en 1 hora i 41,2 mm en 30 minuts. Aquestes són les estacions de la XEMA que entre dimecres i dijous van arribar a mesurar més de 20 mm en 30 minuts:

 
D’altra banda, entre dimecres i dijous més de dues terceres parts de les estacions de la XEMA van arribar a mesurar més d’1 mm de pluja en 1 minut i més d’una quarta part van superar el llindar de 2 mm en 1 minut, especialment al litoral i prelitoral. Els valors més elevats, en general mesurats durant xàfecs molt breus, van ser 5,3 mm en 1 minut a Monells (Baix Empordà), 4,0 mm en 1 minut al Montmell (Baix Penedès) o 3,6 mm a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) i a la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà).
 
 
Gran activitat elèctrica
 
Entre dimecres i dijous, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 19.023 llamps núvol - terra, dels quals 4.747 van caure sobre territori català. La majoria d’ells es van detectar durant la jornada de dimecres, quan es van registrar 11.138 llamps núvol-terra, 4.629 dels quals sobre Catalunya. La comarca més afectada va ser la Ribera d’Ebre, amb 450 llamps núvols-terra, seguida del Priorat (416 llamps) i la Terra Alta (374 llamps). Els mapes següents mostren la distribució espacial i temporal dels llamps al llarg dels dies 18 i 19:

 
Ventades associades a les tempestes
 
Les tempestes del dimecres 18 duien associades fortes ventades, especialment a les comarques del litoral i prelitoral, amb ratxes de fins a més de 100 km/h possiblement causades per esclafits. Independentment, el vent del sud també es va reforçar molt a cotes altes del Pirineu i Prepirineu. Aquestes van ser les estacions de la XEMA que dimecres van superar els 90 km/h de ratxa màxima:

 
Amb poc menys de 18 anys de dades, l’estació de Torredembarra (Tarragonès) no havia registrat cap ratxa màxima de vent tan forta com els 113,8 km/h de dimecres.
 
El mapa següent mostra la distribució de la ratxa màxima de vent de dimecres i dijous arreu del país:

 
Neu a les cotes més altes del Pirineu
 
Al llarg de l’episodi, la cota de neu va baixar des dels 2.600 – 2.700 m fins al voltant dels 2.400 m, de manera que la nevada només ha afectat les cotes més altes del Pirineu i els cims del Prepirineu, especialment durant la nit de dimecres a dijous. De les estacions d’alta muntanya de la XEMA, situades entre els 2.000 i 2.500 m, només les situades a major altitud han mesurat neu a terra. Destaquen els 9 cm de neu nova a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà. D’altra banda, estacions com Boí (2.535 m) o Salòria (2.451 m), a l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, van mesurar menys de 5 cm de neu a terra.
 
 
20 d’octubre 2017Cercador

Cercador

Destaquem