Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Puigdemont: "És inacceptable que l'Estat apel·li a la violència, que no ha estat ni serà mai una opció a Catalunya"

  • En una entrevista a France Inter, el cap de l’Executiu ha garantit que hi haurà referèndum i ha assegurat que “tot està en marxa”
  • Carles Puigdemont ha afirmat que “hi ha una gran majoria de gent a Catalunya que vol expressar-se democràticament”
El president durant l'entrevista

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat avui com a “injust i inacceptable” que l’Estat apel·li a la violència, que, ha dit “no ha estat ni serà mai una opció a Catalunya”. En una entrevista a France Inter, amb la periodista Léa Salamé, el cap de l’Executiu ha recordat que “Catalunya ho ha demostrat al món després de sis anys consecutius de grans mobilitzacions sense cap incident”.
 
Durant l’entrevista, que ha tingut lloc aquest matí a la Maison de Radio France a París, el president Puigdemont ha garantit que hi haurà referèndum i “tot està en marxa” i ha afegit que “hi ha una gran esperança per part del poble català per expressar-se”. “És indiscutible que hi ha una gran majoria, de més del 80% de gent a Catalunya, que es vol expressar democràticament i el que fem és intentar donar-los veu”, ha assenyalat, i ha afegit que “no podem prejutjar el resultat, ens hem de comptar per saber si hi ha o no una majoria que vol ser independent”.
 
A preguntes de la periodista, el cap del Govern ha recordat que “el Regne d’Espanya ha signat tractats internacionals que reconeixen el dret a l’autodeterminació dels pobles i aquest és, evidentment, el cas de Catalunya”. Aquests tractats, ha explicat, “diuen clarament que en cas de contradicció entre el dret internacional i l’ordre constitucional, preval el dret internacional”.
 
En aquesta mateixa línia, Carles Puigdemont ha fet notar que el Tribunal Constitucional “està molt polititzat, integrat per militants del PP, fa sempre el que diu l’Estat, i té la credibilitat que té”. I ha contraposat aquesta credibilitat a “la legitimitat dels catalans que es van expressar clarament a unes eleccions per exercir el dret a decidir”. “I en democràcia aquest dret no el regulen els tribunals sinó la política”, ha sentenciat.
 
El president també ha posat en relleu el “cop del TC a l’Estatut del 2010” i ha fet notar que “quan es va retallar allò que havien aprovat els parlaments català i espanyol, es va acabar el pacte constitucional”. També ha recordat que “hem proposat el pacte fiscal i ens han dit que no, hem proposat una consulta no vinculant i ens han dit que no”. “Què podem fer?”, s’ha preguntat.
 
Malgrat aquesta resposta per part de l’Estat, el president ha insistit que “la nostra prioritat ha estat sempre el diàleg” i ha dit que “fa gairebé dos anys que parlo amb Madrid i li he enviat fa una setmana una carta al president Rajoy i rei convidant-los a la via escocesa”.Cercador

Cercador

Destaquem