Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Puigdemont: "És vergonyós i impropi d'un Estat democràtic el que ha passat aquesta setmana"

  • En una entrevista amb Jordi Évole, a un especial del programa “Salvados”, de la Sexta, el cap de l’Executiu ha denunciat que el Govern espanyol està “intervenint l’autonomia per la porta del darrera, vulnerant la Constitució”
  •  Carles Puigdemont ha insistit que “l’1 d’octubre hi haurà referèndum” i ha remarcat que el Govern ha “previst tot el que fa possible que sigui amb garanties”
El president amb Jordi Évole, en un moment de l'entrevista. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquesta nit que els fets que han tingut lloc aquesta setmana són “vergonyosos i impropis d’un Estat democràtic” i ha afegit que han posat de manifest que “les bastides de la Constitució només estaven pensades per quan les coses fossin normals”.
 
Durant una entrevista amb el periodista Jordi Évole, per a un especial del programa “Salvados”, de la Sexta, el cap de l’Executiu ha denunciat que l’Estat espanyol “no fa política” i l’ha contraposat amb l’actitud del Govern català. Jo no envio clavegueres de l’Estat, vaixells plens de policies, no organitzo als fiscals que muntin pollastres jurídics, no dic al Tribunal Constitucional què ha de fer, no pressiono mitjans de comunicació o empresaris, jo no faig això. Això ho fa el Govern de l’Estat, jo faig política”, ha remarcat.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha advertit que el Govern espanyol “està intervenint l’autonomia per la porta del darrera, vulnerant la seva pròpia Constitució i no donant la cara”, perquè, ha explicat, “per aplicar l’estat d’excepció, com estem ara, cal aplicar l’article 116”.
 
D’altra banda, preguntat sobre les sancions econòmiques del Tribunal de Comtes al president Mas i a altres càrrecs del Govern, que demà han estat citats pel 9N, el cap del Govern ha denunciat que “hi ha gent que està intentat utilitzat aparells de l’Estat, com és el Tribunal de Comptes, que no és judicial, per arruïnar la vida d’unes persones”.
 
 
“L’1 d’octubre hi haurà referèndum”
 
Durant l’entrevista, enregistrada al Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el president ha garantit que “l’1 d’octubre hi haurà referèndum” i que el Govern ha “previst tot el que fa possible que sigui un referèndum amb garanties”. “No tenim ni el dret a contemplar la possibilitat de no celebrar-lo”, ha afirmat. I ha deixat clar que “s’aplicarà el resultat”.
 
Carles Puigdemont ha lamentat que malgrat que “tenim els ingredients necessaris” per celebrar-lo, “no tenim els que m’agradarien”, perquè “l’ingredient ideal és l’acord”. “No ho diem ara, ho hem dit sempre i hem ofert i oferim a l’Estat” acordar el referèndum, ha reiterat. I ha insistit que al llarg de tota la legislatura “hem demostrat que intentem defensar la nostra posició apel·lant sempre a la necessitat del diàleg”, perquè “negar-se a parlar, com ha dit el president Rajoy no és acceptable en democràcia”.
 
En aquesta mateixa línia, Carles Puigdemont ha recordat “el no de Rajoy a l’Estatut, al pacte fiscal que li va proposar el president Mas o a un traspàs de competències per poder convocar una consulta no vinculant” i ha afegit que “quan li proposo si té alguna cosa a oferir que puguem escoltar hi ha un no”. “Davant d’aquest no a tot, cal donar un immens sí”, ha conclòs. 

A preguntes de Jordi Évole, el cap de l’Executiu ha insistit que el Govern està “obeint el Parlament de Catalunya” i “els principis del dret internacional”. I ha recordat en aquest sentit que “el Regne d’Espanya va signar uns tractats internacionals que reconeixen el dret a l’autodeterminació dels pobles”.
Finalment Carles Puigdemont ha volgut agrair les mobilitzacions de suport que s’han succeït aquests darrers dies en diferents punts de l’Estat espanyol, en el que ha qualificat com una “expressió d’afecte i de solidaritat amb el que està passant a Catalunya”. “Cal tenir coratge per fer-ho”, ha reconegut.Cercador

Cercador

Destaquem