Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Romeva: "La resposta davant les demandes democràtiques dels catalans configurarà el futur del conjunt d'Europa"

El conseller Romeva, ha pronunciat avui una conferència a Praga (República Txeca) sobre el referèndum català

  • L’acte ha estat organitzat pel think tank Europeum i hi ha assistit més d’un centenar de persones entre els quals hi havia diplomàtics, acadèmics i periodistes
El conseller Romeva durant la seva conferència a Praga sobre el referèndum català

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha pronunciat aquest dilluns a la tarda una conferència a Praga (República Txeca) sobre el reptes democràtics que encara Europa convidat pel think tank Europeum. La conferència, titulada “Construir Europa a través de processos democràtics”, ha tingut lloc al Palau Schebek de la capital txeca. Hi ha assistit el delegat del Govern a Àustria, Adam Casals, i més de cent persones entre les quals hi havia diplomàtics, acadèmics i periodistes.
 
El titular d'Afers Exteriors ha basat la seva intervenció en els reptes de la democràcia europea i ha posat al centre d’aquesta qüestió el referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Romeva ha subratllat que “la Unió Europa es juga la seva credibilitat en la manera com aborda les demandes democràtiques dels seus ciutadans” i en aquest sentit ha afegit que “no pot tancar els ulls davant al situació política que s’està vivint a Catalunya”. El conseller ha opinat que “el referèndum català és una oportunitat perquè Espanya demostri que és una democràcia avançada” i per això “és impensable que Europa no es posi finalment al costat de la democràcia, al costat dels que volem escoltar els ciutadans”.
 
Romeva ha afegit que “Europa es troba en un moment decisiu” i per això “és important que trobi la manera d’escoltar els seus ciutadans i trobi també els mecanismes polítics que permetin escoltar les seves demandes”.  Ha remarcat que “si Europa és capaç de promoure’s arreu del món com una societat inclusiva que respecta els drets humans, no pot dubtar a l’hora de posar en pràctica aquests valors”.
 
Sobre el referèndum ha dit que “és una demanda feta pels ciutadans  europeus que simplement volen votar per decidir el seu futur” i ha apuntat que “cal consultar la ciutadania per saber quin futur volen per Catalunya, res no pot aturar aquesta demanda democràtica”.  
 
En la mateixa conferència ha subratllat també altres reptes a la Unió Europea com la crisi econòmica a Grècia o la crisi de refugi a la Mediterrània.  Amb tot, el conseller s’ha mostrat optimista en dir que “no tinc cap tipus de dubte que aprendrem a construir aquesta Europa junts i que ha de ser millor: solidària i justa, unida i diversa, plural i radicalment democràtica”.
 
Després de la conferència s’ha portat a terme una taula rodona en la qual també hi ha participat la diputada al Parlament i exministra de Justícia txeca, Helena Válková; i el director de la revista New Perspectives i membre Institut de Relacions Internacionals, Benjamin Tallis.
 
Durant la seva visita a Praga, Romeva també s’ha reunit amb els principals mitjans de comunicació del país per explicar la situació política a Catalunya.
 Cercador

Cercador

Destaquem