Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Govern entrega el primer document que acredita l'anul·lació del judici polític contra una víctima del franquisme

El conseller Mundó fa constar, individualment, el nom i els cognoms de les persones processades pels tribunals militars il·legals de la dictadura

Araceli Aiguaviva és la vídua del periodista Josep Maria Huertas Claveria, condemnat el juliol de 1975 a 2 anys de presó per injúries a l’exèrcit per un tribunal militar franquista. Ella ha recollit el primer document individualitzat, expedit pel Govern de Catalunya i signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que dona fe de la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra dictat per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista.
 
Huertas Claveria va ser condemnat i va ingressar a la presó Model per la publicació d’una informació titulada “Vida erótica subterránea” al diari Tele/eXpres, un reportatge que posava de manifest el gran nombre de cases de barrets i bordells de Barcelona regentats per vídues de militars. A més de ser un referent de la lluita antifranquista, Huertas Claveria és, sobretot, un símbol de la lluita per la llibertat d’expressió.
 
El Govern expedirà un document personalitzat, com el que ha recollit la vídua de Josep Maria Huertas Claveria, amb el nom i els cognoms que correspongui, per a totes les víctimes del franquisme o per a les famílies que ho sol·licitin.
 
66.590 persones amb dret al document de nul·litat
 
A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la dictadura de Franco. Va ser una repressió per motius ideològics que va afectar homes i dones de totes les edats i condicions socials. Els tribunals que instruïen aquestes causes van actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 i fins al desembre de 1978.
 
Tràmits per fer les sol·licituds
 
A partir de dimarts que ve, la sol·licitud d’aquest document de nul·litat es podrà fer presencialment a totes les oficines d’atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya, a través del web del Departament de Justícia i trucant al telèfon 012. En un termini màxim de 30 dies, els documents s’entregaran a la seu i als serveis territorials del Departament de Justícia. Les persones que ho desitgin també el podran rebre per correu electrònic.
 
El document on el conseller de Justícia, Carles Mundó, fa constar la nul·litat de ple dret de les causes, sentències i resolucions s’entrega a les víctimes i a les seves famílies acompanyat d’una carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El president hi subratlla que el document de nul·litat “restableix l’honor, la dignitat i la memòria” d’una víctima “injustament processada pels tribunals franquistes”.
 
Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme
 
El Govern expedeix els documents que fan constar la nul·litat dels judicis i els consells de guerra franquistes contra catalans per causes polítiques després que el Parlament aprovés per unanimitat la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. En aplicació d’aquesta Llei, l’Arxiu Nacional de Catalunya també publica la relació completa de persones que no eren afins al règim i que van ser considerades enemigues del franquisme per la seva afiliació política, les seves idees o creences i contra les quals es va instruir un procediment judicial militar.Cercador

Cercador

Destaquem