Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Puigdemont: "Ens hem aixecat consternats però determinats a guanyar la batalla contra el terrorisme"

  • El balanç provisional de l’atemptat terrorista d’ahir a Barcelona i Cambrils: 14 morts i 65 ferits hospitalitzats
  • Mossos d’Esquadra continuen amb el dispositiu policial i ja s’han detingut 4 persones

 

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del Govern Espanyol, Mariano Rajoy, han presidit aquest migdia el Gabinet de Crisi per conèixer l’última hora dels atemptats que ha patit Catalunya les darreres hores.
 
Puigdemont ha agraït personalment als Mossos d’Esquadra la gran tasca que estan realitzant en un moment tan dolorós per a la ciutadania i ha posat en valor també la resposta de la societat catalana. Segons Puigdemont, “ens hem aixecat consternats, és cert,  encara colpits per les notícies amb les quals vam anar a dormir,  però també determinats a guanyar, determinats a guanyar la batalla del terrorisme”. El President ha insistit: “I ho fem amb la millor arma que té la nostra societat:  la solidaritat, la convivència, la llibertat, el respecte”. El President s’ha referit a les emocions viscudes a la concentració d’aquest migdia: “Hem vist la conquesta de l’espai públic. El no tinc por que avui ha sonat espontanicrec que expressa la millor arma que té una societat decent, convivencial, pacífica, que estima la llibertat”.

Finalment, Puigdemont ha volgut enviar un missatge de serenitat i de confiança a la ciutadania.
 
En la reunió han assistit també l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el Vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; el Conseller d’Interior, Joaquim Forn; el portaveu del Govern, Jordi Turull; així com d’altres Consellers del Govern de la Generalitat.
 
Per part del Govern Espanyol, han estat presents la Vicepresidenta del Govern i Ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría; el Ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i la Ministra de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, Dolors Montserrat.
 
Així mateix, diversos comandaments dels Mossos d’Esquadra, entre els quals el Major Josep Lluís Trapero, i comandaments representants d’altres cossos de seguretat han assistit a la reunió del Gabinet de Crisi.
 
Investigació policial en marxa
Trapero ha explicat que “en aquests moments la investigació està centrada en la identificació de les persones que es movien en el domicili de l'explosió d'Alcanar, la identificació de les 5 persones que van ser abatudes ahir a Cambrils (de les quals tenim ja 3 identificades en aquests moment), i també la identificació de les persones que van gestionar el lloguer de 3 vehicles, tots 3 recuperats i que es troben al Complex Central sent objecte d'anàlisi”.
 
Trapero ha explicat que els Mossos d’Esquadra treballen sobre la hipòtesi que “aquest atemptat o atemptats es preparaven des de fa un cert temps, en el voltant d'aquest domicili d'Alcanar, per part d'un grup que encara està per determinar el nombre de persones i que estaven preparant un o una sèrie d'atemptats a Barcelona que l'explosió d'Alcanar va evitar”.
 
El major del Cos ha assegurat que “continuarem en les properes hores, evidentment la Comissaria General de Informació i la resta del cos, i la resta de cossos policials, no deixen ni un minut de treballar, pensem que es poden produir identificacions i detencions en les properes hores”.
 
També ha mostrat el seu escalf per les víctimes, a les famílies i a les institucions, i ha dit que “no és moment de concentracions de manera aïllada perquè no podem permetre en aquest moment situacions d'inseguretat a la ciutat de Barcelona, o en altres llocs derivades de la confrontació de diferents persones. Llevat de les que tenen un caràcter institucional i controlades pels serveis policials”.
 
Josep Lluís Trapero ha finalitzat la seva compareixença explicant que fins ara s’han fet 4 detencions: 1 a Alcanar i 3 a Ripoll. Són 3 individus de nacionalitat marroquina i 1 de nacionalitat espanyola, nascut a Melilla; cap d'ells té antecedents per terrorisme, algun d'ells sí per delictes comuns. El perfil és de persona jove, la persona més jove tindria 21 anys i la resta tenen, 28, 34 i 27 anys.
 
Continua el dispositiu policial i d’emergències
El Departament d’Interior manté en marxa el dispositiu policial i d’emergències per l’atemptat d’ahir a les Rambles de Barcelona i el posterior de Cambrils.
 
Des del departament de Salut, el Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) informa que el balanç actualitzat és de 14 víctimes mortals: 13 per l’atemptat a Barcelona i 1 víctima de l’atemptat de Cambrils. També es mantenen hores d’ara hospitalitzades 65 persones en diversos centres sanitaris (61 a Barcelona i 4 a Tarragona). De moment, 61 persones han rebut l’alta mèdica (59 per atemptat de Barcelona i 2 per atemptat de Cambrils).
 
Les xifres d’afectats de l’atemptat d’ahir a Barcelona són: 
·        13 persones mortes
·        120 ferits de diverses consideracions (17 crítics, 25 greus, 7 menys greus, 12 lleus i 59 que han estat donats d’alta les darreres hores), dels quals queden hospitalitzats 61
 
Els ferits han estat atesos a:
·         Hospital del Mar
·         Hospital de Sant Pau
·         Hospital Clínic
·         Sant Joan de Déu
·         Bellvitge
·         Sagrat Cor
·         CUAP Manso
·         Clínica Plató
·         Vall d’Hebrón
·         Centre Perecamps
·         Hospital Broggi
·         Esperit Sant Santa Coloma de Gramenet
·         CUAP Sant Martí
·         Can Ruti
·         Dos de Maig
·         CUAP d’Horta
·         CUAP Casernes
 
Pel que fa l'atemptat a Cambrils, des d’aquest matí ja es pot circular amb normalitat pel municipi, i el SEM ha confirmat que dels 7 afectats inicialment es mantenen 4 persones hospitalitzades (2 greus a l’Hospital Joan XXIII, 1 greu a Santa Tecla i 1 menys greu a l’Asepeyo). La dona que es trobava critica a l’Hospital Joan XXIII ha mort aquest matí.
 
Des del CECAT de Protecció Civil, que manté en Emergència el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT), s'està en contacte amb tots els consolats per poder atendre de la millor manera possible els familiars de les persones afectades.
 
Les 34 nacionalitats afectades segons països són: Alemanya, Algèria, Argentina, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Marroc, Canadà, Xina, Colòmbia, Cuba, Equador, Egipte, Espanya, Estats Units, Filipines, França, Gran Bretanya, Grècia, Holanda, Hondures, Hongria, Irlanda, Itàlia, Kuwait, Macedònia, Mauritània, Pakistan, Perú, República Dominicana, Romania, Taiwan, Turquia, Veneçuela. Cal recordar, però, que encara resten alguns ferits i víctimes mortals dels quals manca confirmar la identitat i, per tant, la nacionalitat.
 
Durant el dia d'avui, Metro, Ferrocarrils de la Generalitat i Renfe operen amb normalitat, excepte les parades de Drassanes i Liceu que no estan operatives i l'estació de Plaça Catalunya que ha estat tancada de les 9 a les 13 hores.
 
A l'aeroport del Prat de Llobregat, Protecció Civil i l’Aeroport han habilitat dues sales, a la T1 i a la T2, per a l'acollida dels familiars que puguin arribar, i en les quals hi ha presència de Mossos d’Esquadra, Creu Roja i Protecció Civil. A aquestes persones se’ls identifica, se’ls facilita tot allò que necessitin i se’ls trasllada o bé a la Ciutat de la Justícia o als diversos hospitals. D’altra banda, entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat també se’ls facilitarà allotjament per als propers dies.
 
Durant el dia d'avui, a la Ciutat de la Justícia es duen a terme les tasques d’identificació de les víctimes mortals per part de membres de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLEC), del Departament de Justícia i la policia científica.
 
Concretament, un equip de 24 metges forenses han treballat tota la nit realitzant les autòpsies de les persones mortes ahir.
 
Paral·lelament, l’equip mixt amb policia científica recull mostres dels possibles familiars de les persones mortes per confirmar legalment la seva identitat de forma inequívoca.
 
Paral·lelament, els possibles familiars de les víctimes reben el suport psico-social del CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Municipals de Barcelona). Aquesta atenció es realitza des del moment de la seva arribada a Barcelona, en el cas que viatgin des d’altres llocs, amb un dispositiu que es manté les 24 hores.
 
Els familiars que fins ahir es dirigien a l'Hotel Avenida Palace, avui es deriven a la seu del CUESB al carrer Llacuna, 25.
 
Barcelona manté activat el Pla d’Emergències Municipal per incidents amb múltiples víctimes que es va posar en marxa ahir a la tarda després de l’atropellament massiu a la Rambla de Barcelona.
 


Cercador

Cercador

Destaquem