Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Puigdemont: "Hem de construir el nou país sobre les bigues mestres que va bastir Prat de la Riba"

El cap de l'Executiu ha presidit aquesta tarda a Castellterçol l'acte institucional de commemoració del centenari de la mort del primer president de la Mancomunitat de Catalunya

El president ha inaugurat la Sala Prat de la Riba de l'Ajuntament. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquesta tarda que el nou país que vol esdevenir Catalunya no es construirà “sobre el no-res ni sobre el buit”, sinó sobre “les bigues mestres que va saber bastir Prat de la Riba i tota una generació de gent que va anticipar de quina manera s’havien de construir els països del futur”.
 
Amb aquestes paraules el cap de l’Executiu ha clos l’acte institucional de commemoració del centenari de la mort de Prat de la Riba que s’ha celebrat a Castellterçol, poble natal del que fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya.
 
El cap del Govern ha remarcat que “som hereus de la seva obra de govern” i que “assumim aquesta herència sense que esdevingui un exercici de nostàlgia, sinó una lliçó de futur i també amb gratitud”. Perquè ha destacat que cal recordar Prat de la Riba com “un representant d’aquella generació que, tot i les dificultats de tota mena, va saber posar les bases d’un país modern i d’una societat oberta, justa i dialogant com és la Catalunya d’avui”.
 
Per aquest motiu, Puigdemont ha reivindicat que “cal donar més valor que mai a l’obra política” de Prat de la Riba, perquè “continua tenint una vigència extraordinària”. I ha subratllat que “si els màxims representants del govern espanyol tinguessin la delicadesa intel·lectual de llegir La Nacionalitat Catalana”, una de les seves obres més destacades, “comprovarien que el que exposava aleshores respon exactament al desig majoritari del poble de Catalunya avui”. Un desig, ha dit, que “segueixen sense entendre o fent veure que no entenen, que encara és més greu”.
 
Enric Prat de la Riba tenia un projecte de país que no només va saber teoritzar, sinó que va dur a la pràctica”, ha remarcat el president, i ha destacat que “va personificar la voluntat de dotar el país d’un major autogovern, d’estructures d’estat”. “I tot això, amb un Estat, l’espanyol, a la contra, que no estava disposat a negociar -ja aleshores- ni traspassos de competències ni formular cap nou sistema de finançament més just per a Catalunya ni atendre cap de les demandes del catalanisme polític”, ha afegit.
 
A la plaça Prat de la Riba de Castellterçol, on s’ha celebrat l’acte commemoratiu, Puigdemont també ha destacat que el polític va ser “un ciutadà al servei de la ciutadania, sensible amb el territori i amb un afany encomiable per assolir la recuperació i normalització de la llengua i la cultura catalanes”.
 
I ha acabat el seu discurs destacant que, com a president, el seu homenatge serà intentar fer realitat el seu somni i el de les generacions que ho han tingut pitjor que nosaltres” perquè, tal i com va assegurar Prat de la Riba, “no hi ha perill més gran que la immobilitat; restar aturat és morir".
 
L’acte institucional també ha comptat amb la presència de l’alcalde de Castellterçol, Isaac Burgos; els consellers de Salut, Antoni Comín; de Cultura, Lluís Puig, i d’Interior, Joaquim Forn; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president del Consell Comarcal del Moianès, Dionís Guiteras, i el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, entre d’altres autoritats.
 
Abans de la commemoració, el cap de l’Executiu ha visitat l’Ajuntament de la vila, on ha inaugurat la nova sala “Prat de la Riba” i l’obra mural que la presideix, creada per l’artista David Font.Cercador

Cercador

Destaquem