Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Govern de la Generalitat i el Govern de les Illes Balears acorden documentar i dignificar sa Coma com a indret de memòria

El conseller Romeva ha mantingut també una reunió bilateral amb el vicepresident del Govern de les Illes Balears, Biel Barceló

  • El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, i la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, han visitat aquest matí l'indret de sa Coma
  • S'estima que a la fossa principal hi hauria 400 milicians, la majoria catalans, que van participar en el desembarcament de l’exèrcit republicà a l’illa de Mallorca

 
El Govern de la Generalitat i el Govern de les Illes Balears han acordat aquest matí eixamplar la relació entre els dos governs i començar a cooperar en matèria de memòria democràtica. El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, han acordat aquest matí a Sant Llorenç de Cardassar (Mallorca)  avançar conjuntament en les polítiques de localització, recuperació i identificació de restes de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.
 
El conseller Romeva ha mantingut també una reunió bilateral amb el vicepresident del Govern de les Illes Balears, Biel Barceló, que ha tingut lloc a la seu de Vicepresidència i conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme a Palma.
 
Durant la trobada el conseller Romeva ha expressat que “la relació entre el Govern català i el de les Illes Balears és constant” i ha explicat que amb l’acord de col·laboració en matèria de memòria històrica “és molt important”, ja que “demostra el compromís amb tot allò que té a veure amb la dignificació de la memòria, la recuperació de la memòria i sobretot la necessitat de fer justícia”. També ha dit que la “institucionalització de la desmemòria instaurada en la transició" es troba ara amb “una frontal determinació per part dels governs català i balear”.
 
La consellera Fanny Tur ha explicat que l’inici d’aquesta col·laboració “és un acte simbòlic de gratitud per a totes aquelles persones que van lluitar per la democràcia i la llibertat” i ha afegit que “ho farem conjuntament entre els dos governs germans”. Tur també ha apuntat que “alguna cosa hem fet malament durant tants anys de democràcia perquè encara tinguem fosses comunes”.
 
El conseller Romeva també  ha explicat l’experiència en el desenvolupament  del Programa d’Identificació Genètica de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme i el Pla de Fosses que impulsa el Departament d’Afers Exterior, i ha ofert tots els coneixements per a les actuacions futures.
 
Els dos governs s’han compromès a impulsar conjuntament les accions per a la reparació, la dignificació i el reconeixement de totes les persones que van morir durant el desembarcament de les tropes republicanes al Llevant mallorquí durant l’agost del 1936. També a impulsar la documentació, preservació, senyalització i contextualització de les almenys quatre fosses que es troben al lloc dels fets, a sa Coma, i entre les quals s'estima que hi ha localitzada una de les fosses més grans de Mallorca i en la qual es trobarien uns 400 milicians catalans. 
 
També s'ha acordat la divulgació dels fets històrics i transformar els indrets en espais de memòria. Finalment, contempla compartir les despeses de les accions que es portin a terme en els percentatges que s’acordin en cadascuna de les iniciatives conjuntes. 
 
Aquest acord marc també contempla actuacions a altres indrets on hi ha milicians catalans, com és el cas de son Carrió, son Servera, Manacor i Portocristo.
 
El desembarcament republicà al Llevant mallorquí
 
La costa del Llevant de Mallorca fou l’escenari de l’únic front de guerra a l’illa de Mallorca entre els anys 1936 i 1939. El 16 d’agost es produí el desembarcament de tropes republicanes a la zona costanera dels municipis de Manacor i Sant Llorenç de Cardassar, el qual es va allargar fins al 4 de setembre i on van morir centenars de persones.
 
Actualment, a la zona  hi ha quatre fosses on hi ha els cossos dels soldats morts al camp de batalla, fonamentalment de milicians catalans. Són les fosses del Riuet de Portocristo, ses Coves Blanques, a la platja de Portocristo, la del cementiri son Coletes i la de la platja de sa Coma. Cercador

Cercador

Destaquem