Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament d'Afers Exteriors i la Universitat Pompeu Fabra presenten l'Observatori de la democràcia interna i la transparència dels partits polítics catalans

  • Aquest Observatori recull informació online i relativa als partits polítics catalans sobre organització, finançament, participació i resultats electorals
  • El secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, ha remarcat que per a millorar la qualitat democràtica "és important que els partits assumeixin com habitual fer aquest exercici de transparència”
  • El projecte ha estat finançat pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència a través de la línia d’ajuts a la recerca en qualitat democràtica

 
El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han presentat aquest dijous al matí l’Observatori de la democràcia interna i la transparència dels partits polítics catalans (OPCAT). A l’acte, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, hi han intervingut el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, i els coordinadors de l’OPCAT, Tània Verge i Arnau Rovira.

En l’acte s’ha presentat el web de l’OPCAT que recull el resultat del primer projecte que ha permès elaborar un informe sobre la democràcia interna de 12 partits catalans amb representació al Parlament de Catalunya durant la X i la XI legislatura. El projecte ha estat finançat pel Departament d’Afers Exteriors, a través de la línia d’ajuts a la recerca en qualitat democràtica (DEMOC) que impulsa la Secretaria de Transparència i Govern Obert, i ha comptat amb la col·laboració de tots els partits polítics, que han facilitat la documentació necessària en un exercici de transparència.
 
En la seva intervenció, el secretari de Transparència, Jordi Foz, ha destacat com a positiu el fet que “tots els partits hagin col·laborat subministrant informació” i ha remarcat que per a millorar la qualitat democràtia "és important que els partits assumeixin com habitual fer aquest exercici de transparència”. Foz també ha recordat que “ara amb les dades obertes, qualsevol ciutadà pot accedir a la informació i configurar les seves prioritats d’anàlisi dels partits”.
 
Els coordinadors de l’OPCAT i integrants del grup de recerca en Institucions i Actors Polítics del Departament de Ciències Polítiques i Socials (UPF), Tània Verge i Arnau Rovira, han subratllat que “la manca d’informació sobre els partits polítics alimenta mites com la manca de democràcia interna dels partits o l’acumulació de poder dels líders”. Han apuntat que l’OPCAT és un exercici de transparència que “obre la caixa negra dels partits ” i han explicat que l’estudi manifesta que “tots els partits gaudeixen de democràcia interna però, cadascun d’ells té el seu propi model de democràcia”.
 
Al web de l’Observatori es pot consultar informació relativa als partits sobre l’organització interna, els resultats electorals, els canals participatius i el finançament. L’objectiu de l’Observatori és analitzar la transparència i la democràcia interna dels partits polítics catalans  en un doble format, com a eina acadèmica per a la seva explotació en recerques i com a eina social perquè la ciutadania pugui accedir-hi en un format visual i sintètic.
 
La mateixa pàgina web també recull els més de 400 documents facilitats pels partits polítics que han fet possible l’elaboració de l’estudi sobre democràcia interna i transparència. A més, també permet la comparació del model de partits a Catalunya amb el de 19 països més analitzats en el marc del projecte internacional Political Party Database (PPDB), ja que els dos projectes empren la mateixa codificació.Cercador

Cercador

Destaquem